REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje trys nauji koronaviruso atvejai – iš viso jų jau 17

Paaiškėjo, iš kur grįžo užsikrėtusieji

Lietuvoje pirmadienį nustatyti dar trys nauji koronaviruso atvejai. Du pacientai izoliuoti ir gydomi Vilniuje, Santaros klinikose, vienas – Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Visi trys asmenys – neseniai grįžę iš užsienio, du iš Austrijos, trečiuoju atveju – iš Dominikos Respublikos.

Lietuvoje pirmadienį nustatyti dar trys nauji koronaviruso atvejai. Du pacientai izoliuoti ir gydomi Vilniuje, Santaros klinikose, vienas – Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Visi trys asmenys – neseniai grįžę iš užsienio, du iš Austrijos, trečiuoju atveju – iš Dominikos Respublikos.

REKLAMA

„Trys teigiami. Tai dar turime. Visi įvežtiniai. Patikslinsime. Dabar tik žinutę matau, kad yra dar trys nauji nustatyti“, – spaudos konferencijoje pirmadienį kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Dėl šių naujų atvejų pradėti epidemiologiniai tyrimai.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas pirmadienį savo „Facebook“ paskyroje atskleidė, kad vienas iš trijų naujai užsikrėtusių asmenų – 56-erių vyras.

„Dar vienas šia liga užsikrėtęs 56 metų telšiškis Klaipėdoje. Nors į Lietuvą iš Dominikos jis grįžo dar Kovo 4 d., bet į KUL GMP automobiliu pristatytas vakar, o šiandien jau pradedamas gydyti. Būklė – patenkinama, kaip ir visų kitų gydomų čia, uostamiestyje, o tuo pačiu tai dar vienas ženklas ir indikacija – šiam COVID-19 virusui nėra jokių sienų ir atstumų... Kova tęsiasi“, – rašė meras.

REKLAMA
REKLAMA

Ragina izoliuotis

Lietuvoje nustačius jau septyniolika koronaviruso atvejų ir šalyje įvedus karantiną, sveikatos apsaugos ministras įspėja, kad absoliučiai visi iš užsienio grįžę gyventojai privalo save izoliuoti namie bent dviem savaitėms. Anot ministro, jau nebeįmanoma nustatyti, kurios šalys yra rizikingos, mat visose sparčiai plinta virusas.

REKLAMA

„Situaciją su nustatytais asmenimis jau, ko gero, visi žinote. Ji nėra pasikeitusi. Kol kas visi atvejai yra įvežtiniai. Bloga žinia yra ta, kad praktiškai vos ne iš visų įmanomų Europos šalių tie mūsų gyventojau yra parvykę. Galime nebent pasidžiaugti, kad visi yra jauni arba vidutinio amžiaus, tai ne rizikos grupės pacientai ir jiems sudėtingos pagalbos nereikia. Bet ta įvairi geografija tik dar kartą patvirtina, kad iš visų šalių grįžę gyventojais turi izoliuotis ir likti namie. Nes pasakyti, kas yra rizikos šalis, jau praktiškai neįmanoma“, – sakė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras priminė, kad už karantino ir saviizoliacijos nesilaikymą numatomos griežtos sankcijos. Baudžiamojo kodekso 277 straipsnis numato, kad už kovos su epidemijos ir užkrečiamųjų ligų pažeidimus gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 3 metų.

„Už šitų taisyklių nesilaikymą yra numatytos sankcijos, kadangi yra įsigaliojęs karantino režimas. Už šito režimo nesilaikymą gali būti labai griežta atsakomybė taikoma, jeigu žmogus, žinodamas, kad turėjo būti izoliuotas, ėjo ir užkrėtė kitus, jam gali būti taikoma net baudžiamoji atsakomybė“, – sakė A. Veryga.

Jis taip pat akcentavo, kad nedarbingumo pažymėjimus gauti norintys asmenys tai galės padaryti atgaline data.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nedarbingumo pažymėjimą bus galima gauti ir atgaline data. Tai ramiai neskubėkite, nes linijos lūžta“, – ramino A. Veryga.

A. Veryga gyventojus ragino nusiraminti ir negalvoti, kad visais atvejais jiems būtina atlikti tyrimus dėl koronaviruso. Anot ministro, pasijutus blogai, užtenka būti namuose ir vengti kontakto su kitais asmenimis, o į medikus kreiptis, jei pastebima, kad pablogėjo būklė.

„Be reikalo yra įsikąsti tie tyrimai dėl nusiraminimo. Jeigu suslogavote, sukarščiavote, jau dabar nereikia niekur neiti, jokio tyrimo daryti. Jau dabar reikia save izoliuoti toms 14 dienų. Jeigu pablogės būklė, kreipkitės į medikus“, – rekomendavo A. Veryga.

REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad pirmadienį SAM pranešė, jog dešimtyje savivaldybių – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Marijampolės, Tauragės, Telšių, Alytaus, Utenos – bus įkurti mobilūs punktai, kuriuos savarankiškai atvykusiems pacientams bus atliekami tyrimai dėl naujojo koronaviruso.

17 atvejų Lietuvoje

Iki pirmadienio ryto Lietuvoje buvo patvirtinta 14 koronaviruso COVID-19 atvejų, visi jie – įvežtiniai. Iš viso jų jau 17.

Pirmoji pacientė, kuriai buvo diagnozuota infekcija, jau pasveikusi ir išleista iš ligoninės į namus.

Du koronaviruso atvejai patvirtinti pirmadienio naktį. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, infekcija diagnozuota iš Ispanijos ir Vokietijos grįžusiems asmenims, jie izoliuoti ir gydomi Santaros klinikose.

REKLAMA

Sekmadienį Lietuvoje patvirtinti trys koronaviruso atvejai: vienas žmogus izoliuotas ir gydomas Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, du – Vilniuje, Santaros klinikose.

Šeštadienį patvirtinti trys atvejai: vienas pacientas gydomas Panevėžyje, vienas – Santaros klinikose Vilniuje, vienas – Klaipėdoje.

Dar trys atvejai patvirtinti penktadienį: vienas Klaipėdoje, antras – Vilniuje, trečias – Kaune.

Kovo 10 dieną du nauji atvejai buvo nustatyti porai Kaune, vasario 28 dieną – šiuo metu jau pasveikusiai šiaulietei.

Siekiant sulėtinti viruso plitimą, Sveikatos apsaugos ministerija ragina žmones maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pajutus ligos simptomus į medikus pagalbos reikia kreiptis telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Grįžusiems iš užsienio privaloma 14 dienų saviizoliacija.

Pirmadienį visoje Lietuvoje įvestas karantinas. Jo metu su retomis išimtimis užsieniečiams draudžiama atvykti į Lietuvą, uždaromos daugelis parduotuvių, neveikia mokyklos, darželiai ir universitetai.

Visame pasaulyje nuo koronaviruso jau mirė daugiau kaip 6,5 tūkst. žmonių, daugiausia aukų – Kinijoje ir Italijoje.

Daugiau apie Vyriausybės veiksmus kovoje su koronavirusu žiūrėkite čia:

Pildysime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų