REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje nustačius jau keturiolika koronaviruso atvejų, medikai kreipiasi į verslininkus, prašydami pagalbos ligoninėse, nes ima sparčiai trūkti medicininių ir apsaugos priemonių.

Lietuvoje nustačius jau keturiolika koronaviruso atvejų, medikai kreipiasi į verslininkus, prašydami pagalbos ligoninėse, nes ima sparčiai trūkti medicininių ir apsaugos priemonių.

REKLAMA

„Gerbiami verslininkai, prašau jūsų paramos Lietuvos Respublikai. Pinigų šį kartą nereikia, reikia priemonių. Artimiausiu metu prireiks daugybės dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų. Neklauskite kiek. Daug šimtų prie jau esančių 900. Tegu pasako specialistai“, – savo „Facebook“ paskyroje pirmadienį rašė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto prodekanas profesorius, šeimos gydytojas Vytautas Kasiulevičius.

Jis priduria, kad artimiausiu metu ligoninėse prireiks ir daugybės FFP3 klasės respiratorių bei kitos įrangos.

„Neklauskite kiek. Lietuva turi tūkstančius, prireiks mažiausiai dešimčių tūkstančių. Ir netgi paprastų medicininių kaukių. Tegu pasako specialistai. Bet nieko nebus per daug. Artimiausiu metu prireiks daugybės PGR testų. Dešimčių ar net šimtų tūkstančių terpių ir reagentų. Jų irgi nebus per daug.

REKLAMA
REKLAMA

Susisiekite su didžiosiomis šalies ligoninėmis. Jie pasakys tikrus poreikius. Jeigu turite galimybės pristatyti tai iš bet kurios pasaulio šalies ir padovanoti Lietuvos ligoninėms, tai bus svarbus JŪSŲ indėlis apsaugant mūsų piliečius. Dovanokit tiesiogiai ligoninėms!!! Ne pinigus, o išvardintas priemones“, – ragino V. Kasiulevičius.

REKLAMA

Veryga: priemonių netrūksta

Su koronavirusu užsikrėtusiais pacientais dirbantiems medikams apsaugos priemonių netrūksta, tikina sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, tačiau išdalinti visiems gydytojams jų neplanuojama.

„Įstaigos, kurios dirba realiai su užkrėstais pacientais, tos pagrindinės ligoninės, greitosios pagalbos medikai, tas priemones turi, jas reguliariai gauna iš rezervo, jei jos pasibaigia“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė A. Veryga.

„Mes negalime paimti rezervo ir išdalinti, nes buvo klausta apie poreikius, poreikiai įvardinti nerealistiniai, tokių kiekių rinkoje neįmanoma gauti, kaip žmonės nori turėti po tūkstantį komplektų pasidėti „o kas būtų, jei būtų“, – kalbėjo ministras.

REKLAMA
REKLAMA

A. Veryga taip pat teigė, kad priemonių įsigijimą riboja ne finansinės galimybės, o pasiūla rinkoje.

„Aš irgi norėčiau turėti viską ir priemonių, ir galbūt darbuotojus visus aprengt, bet priemonių realiai nėra rinkoje, todėl duodama tam, kas iš tikrųjų dirba su pacientais, kas veža, kas tikrina, tiems šiandien priemonių netrūksta. Jie jas turi, reguliariai gauna iš rezervo“, – kalbėjo A. Veryga.

„Ir toliau mes jų ieškome rinkoje ir perkam, kiek tik rasim, tiek nupirksim, aiškiai pasakyta, kad šitoj vietoj nėra finansinių limitų“, – tvirtino ministras.

14 atvejų Lietuvoje

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad naktį iš sekmadienio į pirmadienį Lietuvoje patvirtinti dar du nauji koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejai. Abu asmenys – grįžę iš užsienio, abu izoliuoti ir gydomi Vilniuje, Santaros klinikose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patikslinama, kad vienas asmuo grįžęs iš Ispanijos, kitas – iš Vokietijos. Dėl šių naujų atvejų pradėti epidemiologiniai tyrimai.

Taigi Lietuvoje patvirtinta šiuo metu 14 COVID-19 atvejų. Visi jie – įvežtiniai. Pirmoji pacientė jau pasveikusi ir išleista namo.

SAM ragina žmones vadovautis medikų ir institucijų nurodymais, tai yra, maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas. Grįžusiems iš paveiktų teritorijų 14-os dienų saviizoliacija yra privaloma.

REKLAMA

Primenama, kad atsižvelgiant į situaciją dėl koronaviruso plitimo visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje prasidėjo karantinas. Karantino režimo trukmė – nuo kovo 16 d. 00 val. iki kovo 30 d. 24 val.

Tai reiškia, kad įsigalioja taisyklės, kurių bus privalu laikytis visiems Lietuvos gyventojams, įstaigoms.

Naujienų portalas primena, kad sekmadienį ryte pranešta apie dar tris užsikrėtimo koronavirusu atvejus. Visi trys asmenys – neseniai grįžę iš užsienio. Taigi visi iki šiol infekcijos atvejai – įvežtiniai. Patikslinama, kad vienas žmogus izoliuotas ir gydomas Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, du – Vilniuje, Santaros klinikose. Visiems jiems teikiama reikalinga pagalba. Dėl šių naujų atvejų pradėti epidemiologiniai tyrimai.

REKLAMA

Kovo 14 d. vėlai paaiškėjo, kad Respublikinėje Panevėžio ligoninėje gydomas neseniai iš Olandijos grįžęs 31 metų panevėžietis.

Apie du atvejus pranešta šeštadienį: jaunas studentas, kovo 10 d. parskridęs iš Danijos į Lietuvą, o iš Vilniaus jau keliavęs autobusu į Kretingą, kitas susirgimas užfiksuotas Vilniuje – virusu užsikrėtė iš Italijos grįžęs vyras. Jis šiuo metu izoliuotas ir gydomas Santaros klinikose. Trys nauji koronaviruso atvejai užfiksuoti penktadienį (Kaune, Klaipėdoje ir Vilniuje). Kovo 10 d. pranešta apie koronavirusu užsikrėtusią kauniečių šeimą. Vasario 28 d. nustatytas pirmas koronaviruso atvejis šiaulietei, kuri šiuo metu jau pasveiko ir yra išleista namo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų