REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad naktį iš pirmadienio į antradienį Lietuvoje patvirtintas dar vienas naujas koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejis. Infekcija nustatyta iš Pietų Afrikos Respublikos grįžusiam pacientui.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad naktį iš pirmadienio į antradienį Lietuvoje patvirtintas dar vienas naujas koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejis. Infekcija nustatyta iš Pietų Afrikos Respublikos grįžusiam pacientui.

REKLAMA

Jis gydomas Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, pradėtas epidemiologinis tyrimas.

Taigi Lietuvoje patvirtinta šiuo metu 18 COVID-19 atvejų.

Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad nuo šio pirmadienio yra atnaujintas atvejo apibrėžimas – žmonės, grįžę iš bet kurios užsienio valstybės, o ne tik iš konkrečių, kaip iki šiol, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas.

Grįžusiems iš užsienio šalių 14-os dienų saviizoliacija yra privaloma. Už reikalavimų nesilaikymą yra numatyta atsakomybė, daugiau informacijos čia http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/patvirtintos-izoliacijos-taisykles-ju-nesilaikant-sankcijos-atnaujinta

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį paskelbė apie tris naujus atvejus

Lietuvoje pirmadienį nustatyti dar trys nauji koronaviruso atvejai. Du pacientai izoliuoti ir gydomi Vilniuje, Santaros klinikose, vienas – Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Visi trys asmenys – neseniai grįžę iš užsienio, du iš Austrijos, trečiuoju atveju – iš Dominykos Respublikos.

REKLAMA

„Trys teigiami. Tai dar turime. Visi įvežtiniai. Patikslinsime. Dabar tik žinutę matau, kad yra dar trys nauji nustatyti“, – spaudos konferencijoje pirmadienį kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Dėl šių naujų atvejų pradėti epidemiologiniai tyrimai.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas pirmadienį savo „Facebook“ paskyroje atskleidė, kad vienas iš trijų naujai užsikrėtusių asmenų – 56-erių vyras.

„Dar vienas šia liga užsikrėtęs 56 metų telšiškis Klaipėdoje. Nors į Lietuvą iš Dominikos jis grįžo dar Kovo 4 d., bet į KUL GMP automobiliu pristatytas vakar, o šiandien jau pradedamas gydyti. Būklė – patenkinama, kaip ir visų kitų gydomų čia, uostamiestyje, o tuo pačiu tai dar vienas ženklas ir indikacija – šiam COVID-19 virusui nėra jokių sienų ir atstumų... Kova tęsiasi“, – rašė meras.

REKLAMA
REKLAMA

Ragina izoliuotis

Lietuvoje nustačius jau septyniolika koronaviruso atvejų ir šalyje įvedus karantiną, sveikatos apsaugos ministras įspėja, kad absoliučiai visi iš užsienio grįžę gyventojai privalo save izoliuoti namie bent dviem savaitėms. Anot ministro, jau nebeįmanoma nustatyti, kurios šalys yra rizikingos, mat visose sparčiai plinta virusas.

„Situaciją su nustatytais asmenimis jau, ko gero, visi žinote. Ji nėra pasikeitusi. Kol kas visi atvejai yra įvežtiniai. Bloga žinia yra ta, kad praktiškai vos ne iš visų įmanomų Europos šalių tie mūsų gyventojau yra parvykę. Galime nebent pasidžiaugti, kad visi yra jauni arba vidutinio amžiaus, tai ne rizikos grupės pacientai ir jiems sudėtingos pagalbos nereikia. Bet ta įvairi geografija tik dar kartą patvirtina, kad iš visų šalių grįžę gyventojais turi izoliuotis ir likti namie. Nes pasakyti, kas yra rizikos šalis, jau praktiškai neįmanoma“, – sakė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras priminė, kad už karantino ir saviizoliacijos nesilaikymą numatomos griežtos sankcijos. Baudžiamojo kodekso 277 straipsnis numato, kad už kovos su epidemijos ir užkrečiamųjų ligų pažeidimus gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 3 metų.

„Už šitų taisyklių nesilaikymą yra numatytos sankcijos, kadangi yra įsigaliojęs karantino režimas. Už šito režimo nesilaikymą gali būti labai griežta atsakomybė taikoma, jeigu žmogus, žinodamas, kad turėjo būti izoliuotas, ėjo ir užkrėtė kitus, jam gali būti taikoma net baudžiamoji atsakomybė“, – sakė A. Veryga.

REKLAMA

Karantino režimo trukmė – nuo kovo 16 d. 00 val. iki kovo 30 d. 24 val.

Jis taip pat akcentavo, kad nedarbingumo pažymėjimus gauti norintys asmenys tai galės padaryti atgaline data.

„Nedarbingumo pažymėjimą bus galima gauti ir atgaline data. Tai ramiai neskubėkite, nes linijos lūžta“, – ramino A. Veryga.

A. Veryga gyventojus ragino nusiraminti ir negalvoti, kad visais atvejais jiems būtina atlikti tyrimus dėl koronaviruso. Anot ministro, pasijutus blogai, užtenka būti namuose ir vengti kontakto su kitais asmenimis, o į medikus kreiptis, jei pastebima, kad pablogėjo būklė.

„Be reikalo yra įsikąsti tie tyrimai dėl nusiraminimo. Jeigu suslogavote, sukarščiavote, jau dabar nereikia niekur neiti, jokio tyrimo daryti. Jau dabar reikia save izoliuoti toms 14 dienų. Jeigu pablogės būklė, kreipkitės į medikus“, – rekomendavo A. Veryga.

REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad pirmadienį SAM pranešė, jog dešimtyje savivaldybių – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Marijampolės, Tauragės, Telšių, Alytaus, Utenos – bus įkurti mobilūs punktai, kuriuos savarankiškai atvykusiems pacientams bus atliekami tyrimai dėl naujojo koronaviruso.

Daugiau apie Vyriausybės veiksmus kovoje su koronavirusu žiūrėkite čia:

Pirmadienį – 17 atvejų Lietuvoje

Iki pirmadienio ryto Lietuvoje buvo patvirtinta 14 koronaviruso COVID-19 atvejų, visi jie – įvežtiniai. Iš viso jų jau 17.

Pirmoji pacientė, kuriai buvo diagnozuota infekcija, jau pasveikusi ir išleista iš ligoninės į namus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Du koronaviruso atvejai patvirtinti pirmadienio naktį. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, infekcija diagnozuota iš Ispanijos ir Vokietijos grįžusiems asmenims, jie izoliuoti ir gydomi Santaros klinikose.

Sekmadienį Lietuvoje patvirtinti trys koronaviruso atvejai: vienas žmogus izoliuotas ir gydomas Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, du – Vilniuje, Santaros klinikose.

Šeštadienį patvirtinti trys atvejai: vienas pacientas gydomas Panevėžyje, vienas – Santaros klinikose Vilniuje, vienas – Klaipėdoje.

Dar trys atvejai patvirtinti penktadienį: vienas Klaipėdoje, antras – Vilniuje, trečias – Kaune.

Kovo 10 dieną du nauji atvejai buvo nustatyti porai Kaune, vasario 28 dieną – šiuo metu jau pasveikusiai šiaulietei.

REKLAMA

Pirmadienį visoje Lietuvoje įvestas karantinas. Jo metu su retomis išimtimis užsieniečiams draudžiama atvykti į Lietuvą, uždaromos daugelis parduotuvių, neveikia mokyklos, darželiai ir universitetai.

Visame pasaulyje nuo koronaviruso jau mirė daugiau kaip 6,5 tūkst. žmonių, daugiausia aukų – Kinijoje ir Italijoje.

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai.

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.Nuo kovo 16 d. pakeistas įtariamo atvejo apibrėžimas: žmonės, grįžę (ar iki to 14 d. keliavę) iš bet kurios užsienio valstybės, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas. Tai yra, jei staiga prasidėjo karščiavimas, kosulys ar apsunkintas kvėpavimas ir simptomams paaiškinti kitų medicininių priežasčių nėra.

REKLAMA

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogui pasireiškė ūmi kvėpavimo takų infekcija ir jis buvo artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju.

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogus, kuriam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam būtina  hospitalizacija ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

Keliautojams, grįžusiems iš bet kurios šalies, 14-lika dienų būtina izoliuotis. Jiems būtina kasdien matuotis kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir, jei atsiranda bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – pirmiausia būtina skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasireiškus simptomams bus atliekamas tepinėlis naujojo koronaviruso infekcijai nustatyti.Žmonėms, kuriems 14 dienų privaloma izoliuotis namuose, nes jie grįžo iš užsienio, eiti į lauką, jei tai gali sukelti pavojų kitiems žmonėms, draudžiama. Žmogus išeiti į lauką gali, jeigu jis tikrai gali užtikrinti, kad jo buvimas lauke niekam nesukels pasekmių, pavyzdžiui, jis išeis į savo balkoną, terasą, nuosavą kiemą, kuriame nesutiks kitų žmonių.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

REKLAMA

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

***

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų