REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
669
Vilnius (nuotr. stop kadras)

Lietuvoje ir toliau plintant koronavirusui, šeštadienį bus atnaujinamos vidinių sienų su Lenkija ir Latvija patikra. Be to, užsimenama ir apie karantino paskelbimą. 

669

Lietuvoje ir toliau plintant koronavirusui, šeštadienį bus atnaujinamos vidinių sienų su Lenkija ir Latvija patikra. Be to, užsimenama ir apie karantino paskelbimą. 

REKLAMA

Vykusioje spaudos konferencijoje ministro pirmininko patarėjas Giedrius Surplys pabrėžė, kad neatmetama Lietuvoje paskelbti karantiną.

„Pirmadienį, kaip žinote, greičiausiai šalyje bus skelbiamas karantinas ir tada vienas iš esminių momentų, kad visoms savivaldybėms bus įvesti griežti planai. Taip mes užsiimame prevenciją dėl šio viruso platinimo“, – spaudos konferencijoje kalbėjo ministro pirmininko patarėjas G. Surplys.

Naujienų portalas primena, kad šeštadienį Visuomenės informavimo grupės surengtoje spaudos konferencijoje, sveikatos apsaugos ministrė R. Tamašunienė sakė, kad bus sustiprintos vidaus sienų kontrolė. 

REKLAMA
REKLAMA

Ministrė pabrėžė, kad bus stabdomas keleivių susisiekimas oro ir geležinkelių jungtimis, tačiau paliekamas laisvos prekybos rėžimas, krovininiai automobiliai keliaus ir toliau.

REKLAMA

„Atnaujinus sienų kontrolę į Lietuvą, bus draudžiama atvykti užsieniečiams, išskyrus tuos, kurie turi oficialius leidimus dirbti. Visiems asmenims, grįžusiems iš paveiktų teritorijų, tai liečia mūsų piliečius, būtina saviizoliacija 14 dienų. Judėjimas, kuris buvo didelė mūsų Šengeno erdvės vertybė, dabar tampa ir didžiausia mūsų grėsmė“, – kalbėjo ministrė.

Be to, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Rustamas Liubajevas pabrėžė, kad bus stiprinama ir sienų kontrolė su Lenkija.

„Vykimas per Lietuvos ir Lenkijos sieną bus vykdomas tik per Kalvarijos kontrolės punktą“, – žurnalistams prie Vyriausybės sakė pasieniečių vadas.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį apie sienų uždarymą užsieniečiams dešimčiai dienų pranešė Lenkija, taip pat tą patį padariusios Čekija ir Slovakija.

Kontrolė bus grąžinta nuo kovo 14 d., 18 val., pakeitimai galios 10 dienų.

Tuo metu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad Lietuvos piliečiai turėtų nedelsiant grįžti į Lietuvą, nes vėliau sugrįžti gali būti labai sudėtinga. 

V. Grubliauskas pranešė, kad užsikrėtęs vaikinas – kretingiškis, kovo 10 dieną parskrido iš Danijos į Vilniaus oro uostą, o nuo sostinės pajūrio link patraukė autobusu. 

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad susirgęs vaikinas kovo 1 dieną buvo Vilniuje, su drauge leido laiką, buvo kavinėje, bare, kitose viešose vietose.  Kovo 11 dieną autobusu vyko į Kretingą, pasireiškus simptomams kreipėsi į ligoninę, kur jam patvirtintas koronavirusas. Vaikino tėvai yra saviizoliacijoje, taip pat ir draugas su močiute. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Veryga teigia, kad yra renkama informacija apie vaikino kontaktus.

„Dabar neįmanoma nustatyti visų kontaktų. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras aiškinasi kontaktus, bet jų visų niekas neišaiškins“, – sako A. Veryga. 

Sveikatos apsaugos ministras taip pat sako, kad lietuviai, esantys u-užsienyje, turėtų kuo greičiau organizuotis grįžimą.

„Visi išvykę, turi kuo greičiau parvykti į Lietuvą, nes girdima, kad kai kurie žmonės, esantys užsienyje sako, kad sugrįš, kai baigsis kelialapis. Bet reikia suprasti, kad vėliau sugrįžti gali būti labai sunku“, – teigia ministras A. Veryga.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad penktadienį Lietuvoje buvo patvirtini dar trys nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai. 

REKLAMA

„Turime nustatytus tris naujus atvejus, tai yra įvežtiniai atvejai, tai gera žinia, kad nepereinama į kitą fazę, viruso perdavimą šalies viduje. Viena yra Ispanijos pilietė iš Madrido, atvejis nustatytas Vilniuje, kita moteris – klaipėdietė, kuriai diagnozuota liga, grįžo iš Tenerifės, dar vienas asmuo – kaunietis, grįžęs slidinėjęs Šiaurės Italijoje“, – kalbėjo ministras Aurelijus Veryga.

Jo teigimu, nė vienas iš šių atvejų nėra sunkus, tai nėra rizikos grupės žmonės: „Daugiau informacijos kol kas suteikti negaliu, nes dar atliekamas epidemiologinis rizikų nustatymas, dar patys ne viską žinome."

VU Santaros Infekcinės ligoninės vadovės Ligitos Jančorienės teigimu, šie atvejai, kiek yra žinoma, nėra susiję. 

REKLAMA

Vėliau patikslinta, kad Vilniuje nustatytas atvejis – jauna pacientė, kovo 9 d. atvykusi iš Ispanijos ir kitą dieną pajutusi ligos simptomus. Ji 12 d. naktį kreipėsi į Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo-skubios pagalbos skyrių.

Įvertinus pacientės būklę ir epidemiologinius kriterijus, paimtas mėginys dėl COVID-19. Kovo 13 d. 12 val. gautas teigiamas atsakymas.

Šiuo metu pacientės būklė nesunki, ji yra izoliuota ir stebima Santaros klinikų Infekcinių ligų centre.

Į Klaipėdos universitetinę ligoninę koronavirusu užsikrėtusi pusamžė moteris buvo atvežta ketvirtadienio vakarą greitosios pagalbos automobiliu. Apie 50 metų moteris gyveno Tenerifėje ir pirmadienį parskrido į Palangos oro uostą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad pacientė iš karto pasijautė silpna. „Galvojo, kad kažkas šiaip sau. Bet vėliau prasidėjo kiti simptomai. Kovo 12 dieną su greitosios medicinos pagalbos automobiliu buvo atvežta į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Buvo atvežta patenkinamos būklės – sloguojanti, truputį pakarščiuojanti. Buvo apimti tyrimai ir neseniai gautas atsakymas, kad ji serganti“, – sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausias gydytojas Vinsas Janušonis.

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. 

REKLAMA

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Įtariamu atveju laikomas toks atvejis, kai žmogui pasireiškia ūmi kvėpavimo takų infekcija, t. y., jaučiamas bent vienas iš šių simptomų: kosulys, karščiavimas, apsunkintas kvėpavimas, ir 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios atitinka bent vieną iš šių epidemiologinių kriterijų: arba žmogus turėjo artimą sąlytį su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju, arba keliavo į Italiją, Vokietiją, Prancūziją, Vokietiją, Kiniją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą, arba dirbo aplinkoje, kurioje buvo gydomi asmenys, sergantys COVID-19. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į Bendrąjį pagalbos centrą, telefonu 112.

REKLAMA

Taip pat informuojama, kad atnaujinta, kokioms sąlygoms esant žmogus bus tiriamas dėl koronaviruso infekcijos. Papildomos sąlyga, jog galimai sergančiu žmogus laikomas ir tada, kai jam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (staiga prasideda karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam reikalinga hospitalizacija, tačiau nenustatoma šių simptomų priežastis. Paprastai tariant, atmetamos visos kitos galimos diagnozės, visi kiti galimi susirgimai.

Tie, kurie lankėsi nurodytose šalyse, prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų, nesilankyti dideliuose renginiuose, nesinaudoti viešuoju transportu ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Esant galimybei reikėtų dirbti iš namų, šiam laikotarpiui gali būti išduodamas ir nedarbingumas. Daugiau informacijos apie tai galima rasti NVSC puslapyje.

Taip pat patariama stebėti savo sveikatos būklę (matuoti kūno temperatūrą, stebėti, ar nepasireiškia kvėpavimo takų infekcijoms būdingi simptomai – kosėjimas, dusulys ir kt.).

Jei kitaip sunegalavote, bet nesilankėte minėtose šalyse, dėl sveikatos būklės reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

REKLAMA

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo.

***

Lietuvoje šeštadienį patvirtintas 7-tas koronaviruso atvejis:

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų