REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
669
Plintant koronavirusui, sugalvojo naują verslą namuose (tv3.lt fotomontažas)

Jau nuo šiandien dėl koronaviruso mokyklas ir darželius lankantys vaikai liko namuose. Dirbantiems tėvams tai sukėlė nemenką galvos skausmą: ką daryti ir kur palikti vaikus? Dėl to ne tik išaugo legaliai dirbančių auklių poreikis, bet ir internete atsirado skelbimų, kuriuose moterys siūlo vaikus prižiūrėti tiesiog savo namuose.

669

Jau nuo šiandien dėl koronaviruso mokyklas ir darželius lankantys vaikai liko namuose. Dirbantiems tėvams tai sukėlė nemenką galvos skausmą: ką daryti ir kur palikti vaikus? Dėl to ne tik išaugo legaliai dirbančių auklių poreikis, bet ir internete atsirado skelbimų, kuriuose moterys siūlo vaikus prižiūrėti tiesiog savo namuose.

REKLAMA

Socialiniame tinkle moteris paskelbė įrašą, kuriame informuoja galinti į savo namus priimti iki 5 vaikų ir prižiūrėti juos, kol mokyklose ir darželiuose bus karantinas.

Skelbimo autorė nurodė, kad stengsis sudaryti panašaus amžiaus grupes, specialių užsiėmimų ir kultūrinių programų neorganizuos, bet aprūpins vaikus respiratoriais.

tv3.lt naujienų portalui susisiekus su skelbimo autore, ji atskleidė, kad rūpinimasis jų vaiku dvi savaites tėvams kainuotų 100-150 eurų. Taip pat reikėtų sumokėti ir 20 eurų, kurie būtų skirti maistui.

REKLAMA
REKLAMA

Skelbimo autorė sako, kad tai tik laikina pagalba tėvams dėl esamos situacijos, toliau tuo užsiimti ar dirbti pagal verslo liudijimą ji neketina. Tai ne vienintelis toks įrašas, pasirodęs viešoje erdvėje. Pastaruoju metu įvairiose feisbuko grupėse vis daugėja moterų, kurios tikina, galinčios priimti vaikus į savo namus. 

REKLAMA

Siūlo atkreipti dėmesį renkantis auklę

Vilnietė Šarūnė jau kuris laikas aukle dirba oficialiai. Ji ne tik pati dirba aukle, bet ir padeda tėvams jas surasti. Mergina sako, kad dabar auklių poreikis ypač išaugęs.

„Aš tikrai gaunu labai daug žinučių. Tėvai sako: aš turiu išeiti į darbą, auklė pas kitą šeimą dirba. Jie griebiasi už galvos ir nežino, ką daryti. Tai aš raminu tuos tėvus ir sakau, kad rasim auklę, viskas bus gerai“, – pasakoja Šarūnė.

Ji neslepia, kad kai kurios auklės gali bandyti naudotis šia situacija ir už savo paslaugas prašyti daugiau pinigų.

REKLAMA
REKLAMA

„Ateis auklė ir sakys, kad aš už valandą noriu gauti dešimt eurų. Tai jokiu būdu nereikėtų tokios imti, nes ji ateina vedina uždarbio, o ne gerų tikslų ir meilės vaikams. Aš asmeniškai žiūriu į šią situaciją labai rimtai ir tikrai nežadu pelnytis, nes taip tik parodyčiau, kad neturiu jokių vertybių“, – tikina auklė Šarūnė.

Ji sako, kad adekvati kaina už vieną vaiką valandai yra 5 eurai. Jei vienu metu tenka prižiūrėti, pavyzdžiui, brolį ir sesę, už abi vaikus auklės dažniausiai ima 7 eurus už valandą.

Auklė Šarūnė sako, kad, esant dabartinei situacijai, būtų normalu tikėtis, jog tėvai kooperuosis, samdys auklę keliems vaikams. Tačiau visais atvejais ji siūlo rinktis legaliai dirbančias ir nesiekiančias tik materialios naudos sau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Draudžia renginius

Vyriausybė ketvirtadienį pritarė Valstybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) siūlymui dėl koronaviruso grėsmės dviem savaitėms sustabdyti visų šalies švietimo, kultūros, sporto ir laisvalaikio įstaigų veiklą, nuo pirmadienio uždrausti keliones į Italiją.

Vyriausybė priėmė sprendimą drausti dvi savaites organizuoti renginius. Nuo penktadienio uždraudžiami visi vieši renginiai uždarose patalpose, atvirose erdvėse renginiai bus leidžiami tik iki 100 žmonių. Atstumas tarp žmonių viešuose renginiuose gali būti ne mažiau nei metras, renginiai neturi būti skirti vyresnio amžiaus žmonėms. Sporto renginiai Vyriausybės sprendimu gali būti organizuojami, tačiau be žiūrovų.

REKLAMA

Taip pat bus ribojamas kultūros, laisvalaikio, sporto įstaigų lankymas ir jų veikla. Laikinai bus nutraukta veikla dienos ir užimtumo centruose.

„Vyriausybė sprendžia dėl renginių draudimo, kultūros, sporto, laisvalaikio, pramogų įstaigų veiklos ribojimo nuo kovo 13 dienos iki 27 dienos“, – posėdyje teigė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Taip pat siūloma minėtu laiku paskelbti atostogas visose švietimo įstaigose. Premjeras teigė, kad kol kas nėra racionalaus termino, iki kada bus šie draudimai. Kol kas kalbama apie dvi savaites, bet gali būti ir pratęsta.

Draudžia kai kuriuos skrydžius

Nuo pirmadienio uždrausti skrydžiai į ir iš Italijos. Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus siūlymu šią savaitę dar neuždrausti skrydžiai iš Italijos į Lietuvą, kad Lietuvos piliečiai galėtų parvykti į šalį.

REKLAMA

Vyriausybė griežtai reikalauja piliečių nevykti į ypatingos rizikos šalis kaip Italija, Kinija, Japonija, Pietų Korėja ar Singapūras. Jei jie užsikrės tuose šalyse, tai turės gydytis savo lėšomis.

„Taip pat grįžę iš ypatingos rizikos šalių turės izoliuotis privalomai“, – teigė Giedrius Surplys.

L. Linkevičius Vyriausybės posėdyje teigė, kad reikia apskritai nutraukti keliones į ypatingos rizikos šalis. Pirmiausia, gyventojams apskritai nerekomenduojama vykti į keliones.

Įvertinus paskelbtą pandemiją dėl koronaviruso ir padidintą riziką praktiškai visur siūloma nevykti. Rekomenduojama atidėti visas keliones ir artimiausią mėnesį nevykti į užsienio valstybes. Bet kokios kelionės į ypatingos rizikos šalis kelia tiesioginę grėsmę sveikatai ir turi būti nutrauktos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikrins visus, kertančius Lietuvos sieną

Bus griežčiau atliekama atvykstančiųjų kontrolė, ketinama pasitelkti ir kariškius, bus tikrinami visi, atvažiuojantys autobusais ir traukiniais, tikrinama sveikata, pildomos anketos, tiems, kam reikia, turėtų saviizoliuotis.

Bus tikrinami sausumos keliais atvykstantys ir privatūs automobiliai, ir autobusai. Esant įtartiniems atvejams autobusas turėtų išvežioti keleivius po namus. Nes visiems atvejams greitosios pagalbos automobilių, vidaus reikalų ministrės pastebėjimu, iškviesti nepavyks.

Taip pat A.Veryga patikino, kad bus inicijuoti teisės aktų pakeitimai dėl koronaviruso COVID-19 įtraukimo į ypatingą užkrečiamųjų ligų sąrašą. Tai garantuos medicinos darbuotojams socialines garantijas.

REKLAMA

Vyriausybė raginama priimti sprendimą ir dėl Lietuvos piliečių pargabenimo iš COVID19 paveiktų ir rizikos šalių, parengti priemonių planą dėl koronaviruso poveikio Lietuvos ekonomikai ir darbo rinkai.

„Siūloma stiprinti kontrolę atvykstančiųjų iš bet kokios šalies, visi atvykstantieji turi būti tikrinami. O atvykstantiems iš rizikos patvirtintos šalių privaloma 14 dienų saviizoliacija. Bet šalys konkrečiai neįvardijamos, nes situacija keičiasi dinamiškai“, – sakė A. Veryga. Jau nuo vakar sustiprinta sanitarinė kontrolė Lenkijos ir Latvijos pasieniuose, įrengtos specialios palapinės.

Uždaromos ugdymo įstaigos

Vilniaus miesto savivaldybė, reaguodama į koronaviruso pandemiją pasaulyje, jau ėmėsi griežtų priemonių viruso plitimo stabdymui. Nuo rytojaus iki šv. Velykų atostogų pabaigos uždaromos visos ugdymo įstaigos – darželiai, mokyklos, universitetai, atšaukiami visi renginiai, stabdoma kino teatrų, sporto klubų ir kitų poilsio ar pramogų vietų veikla.

REKLAMA

Kontaktinį universiteto studijų procesą artimiausioms 14-ai dienų stabdantis savo bendruomenei pranešė ir Vilniaus universitetas bei kitos aukštosios mokyklos.

Ministrų kabineto nariai priminė, kad už nesilaikymą rekomendacijų platinant infekcines ligas taikoma atsakomybė – administracinė bauda arba baudžiamoji atsakomybė iki trejų metų nelaisvės.

Šalyje patvirtinti trys atvejai

Lietuvoje iki šiol yra diagnozuoti trys užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Apie du naujus atvejus pranešta vėlų antradienio vakarą. Susirgusieji – kauniečių šeima, kurie grįžo iš Šiaurės Italijos automobiliu, slidinėję vasario 29–kovo 6 dienomis.

„Tai – 35–40 metų amžiaus žmonės, vyras ir žmona, nepatenkantys į rizikos amžiaus grupę. Grįžę jie patys užpildė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro formą. Kai atsirado simptomai, sukarščiavo, pasielgė pagal rekomendacijas, išsikvietė greitąją pagalbą, buvo nugabenti į ligoninę, atlikti tyrimai ir tokiu būdu patvirtinti atvejai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toliau pradėtas židinio epidemiologinis tyrimas, nustatyti du didelės rizikos kontaktai, specialistai įvertino galimybes tuos kontaktus izoliuoti namuose, sąlygos tam yra tinkamos. Jie turi visą reikiamą informaciją. Pacientų būklė yra patenkinama, jokio sudėtingo gydymo nebūtina. Daugiau kalbama apie stebėjimą, izoliavimą. Susirgusieji yra izoliuoti Kauno klinikinėje ligoninėje“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo A. Veryga.

Pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis Lietuvoje nustatytas vasario 28 dieną iš Italijos grįžusiai 39-erių šiaulietei.

Dar prieš pasitvirtinant naujiems koronaviruso atvejams, antradienį visoms šalies savivaldybėms nurodyta pasiruošti izoliavimo patalpas.

REKLAMA

Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), jos skirtos ligoniams ir žmonėms, įtariamiems, kad serga, taip pat turėjusiems sąlytį su ligoniu ar galimai sergančiuoju, tuo atveju, jeigu jų gyvenamosios patalpos neatitinka higienos sąlygų ir nėra galimybės izoliuotis nuo kitų kartu gyvenančių žmonių.

Tokį sprendimą antradienį priėmė Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras (VESOC), reaguodamas į naujojo koronaviruso (COVID-19) keliamas grėsmes.

Dėl koronaviruso Užsienio reikalų ministerija (URM) antradienį atnaujino kelionių rekomendacijas – siūloma atsisakyti kelionių į Ispaniją, Prancūziją, Vokietiją bei visą Italiją. Iki šiol buvo siūloma nevykti į Kiniją, Šiaurės Italiją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą. Buvo paskelbtos ir naujos rekomendacijos darbdaviams, siūlant veiklą organizuoti nuotoliniu būdu.

REKLAMA

Siekiant suvaldyti koronaviruso grėsmes, Vyriausybė vasario 26 dieną paskelbė ekstremalią situaciją. Tą pačią dieną iš Vyriausybės rezervo skirta 150 tūkst. eurų papildomoms apsaugos priemonėms įsigyti.

Trečiadienį Pasaulio sveikatos organizacija koronaviruso protrūkį prilygino pandemijai. Iš viso pasaulyje užregistruota per 126 tūkst. susirgimo atvejų ir per 4 600 mirtis.

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai.

REKLAMA
REKLAMA

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Įtariamu atveju laikomas toks atvejis, kai žmogui pasireiškia ūmi kvėpavimo takų infekcija, t. y., jaučiamas bent vienas iš šių simptomų: kosulys, karščiavimas, apsunkintas kvėpavimas, ir 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios atitinka bent vieną iš šių epidemiologinių kriterijų: arba žmogus turėjo artimą sąlytį su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju, arba keliavo į Kiniją, Šiaurės Italiją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą, arba dirbo aplinkoje, kurioje buvo gydomi asmenys, sergantys COVID-19. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į Bendrąjį pagalbos centrą, telefonu 112.

Taip pat informuojama, kad atnaujinta, kokioms sąlygoms esant žmogus bus tiriamas dėl koronaviruso infekcijos. Papildomos sąlyga, jog galimai sergančiu žmogus laikomas ir tada, kai jam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (staiga prasideda karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam reikalinga hospitalizacija, tačiau nenustatoma šių simptomų priežastis. Paprastai tariant, atmetamos visos kitos galimos diagnozės, visi kiti galimi susirgimai.

Tie, kurie lankėsi nurodytose šalyse, prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų, nesilankyti dideliuose renginiuose, nesinaudoti viešuoju transportu ir pan.

REKLAMA

Esant galimybei reikėtų dirbti iš namų, šiam laikotarpiui gali būti išduodamas ir nedarbingumas. Daugiau informacijos apie tai galima rasti NVSC puslapyje.

Taip pat patariama stebėti savo sveikatos būklę (matuoti kūno temperatūrą, stebėti, ar nepasireiškia kvėpavimo takų infekcijoms būdingi simptomai – kosėjimas, dusulys ir kt.).

Jei kitaip sunegalavote, bet nesilankėte minėtose šalyse, dėl sveikatos būklės reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo.

***

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų