REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Kauno Žaliakalnio progimnaziją vaikus vedantys tėvai sunerimo po to, kai mokytoja dvi dienas vedė pamokas, nors prieš tai bendravo su koronavirusu užsikrėtusiais šeimos nariais. Kaune koronavirusas buvo patvirtintas iš Italijos grįžusiai slidininkų porai. Tik parvykę, sekmadienį, jie skubėjo sveikinti savo mamą su Kovo 8-ąja, o pirmadienį ir antradienį ši vedė pamokas progimnazijoje. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kritikavo tokį mokytojos ir jos artimųjų elgesį.

Į Kauno Žaliakalnio progimnaziją vaikus vedantys tėvai sunerimo po to, kai mokytoja dvi dienas vedė pamokas, nors prieš tai bendravo su koronavirusu užsikrėtusiais šeimos nariais. Kaune koronavirusas buvo patvirtintas iš Italijos grįžusiai slidininkų porai. Tik parvykę, sekmadienį, jie skubėjo sveikinti savo mamą su Kovo 8-ąja, o pirmadienį ir antradienį ši vedė pamokas progimnazijoje. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kritikavo tokį mokytojos ir jos artimųjų elgesį.

REKLAMA

Praėjusį savaitgalį po slidinėjimo Šiaurės Italijoje sugrįžusi 35-erių ir 40-ies metų kauniečių sutuoktinių pora sekmadienį skubėjo pasveikinti savo mamos. Viešai buvo paskelbta, kad pirmuosius ligos simptomus pora pajuto pirmadienį, o antradienį kreipėsi į medikus.

Po ligos diagnozės patvirtinimo, sutuoktiniai buvo stacionarizuoti Kauno klinikinėje ligoninėje, dar du asmenys iš jų aplinkos šiuo metu stebimi. Vienas tų asmenų, greičiausiai, tai Kauno Žaliakalnio progimnazijos mokytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Mokytoja – užsikrėtusio kauniečio mama

Mokytoja padėjėja Kauno Žaliakalnio progimnazijoje dirbanti moteris individualią pagalbą pirmadienį ir antradienį teikė apie dešimčiai vaikų.

REKLAMA

Kauno Žaliakalnio progimnazijos direktorė Jurgita Bugenienė tv3.lt papasakojo, kad po šio atvejo, į progimnaziją kreipėsi sunerimę tėvai, kurie teiravosi, ką toliau daryti.

„Tėveliams patarčiau stebėti vaikų būklę, ar jie gerai jaučiasi. Jei atsirastų kažkokių simptomų, kreiptis į gydymo įstaigą. Tikiuosi, kad to tikrai neprireiks“, – sakė J. Bugenienė.

Nuo ketvirtadienio turi nedarbingumą

Pasak direktorės, tuo metu kai įvyko kontaktas, mokytojos sūnus jokių ligos požymių nejautė.

„Aš pati apie jų kontaktą išgirdau Kovo 11-osios vakare. Žinau jų susitikimo aplinkybes ir bendravau su specialistais. Jie teigė, kad tokio trumpo kontakto metu užsikrėsti koronavirusu galimybės yra minimalios. Kaip supratau, parvykusi pora tiesiog gėlių puokštę tarpduryje įteikė mamai, sūnus net į vidų nebuvo užėjęs.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar mokytoja griežtai laikosi rekomendacijų. Nuo ketvirtadienio turi nedarbingumą, stebi savo būklę ir apie ją mane keletą kartų per dieną informuoja asmeniškai.

Penktadienio rytą mokytoja patvirtino, kad ačiū Dievui, ji jaučiasi gerai ir jokių blogų simptomų nejaučia. Ji yra sveika ir jai nėra nustatytas koronavirusas“, – tv3.lt sakė J. Bugenienė.

Mokytoja gailisi, kad sukėlė nerimą

Pasak direktorės, šis įvykis tikrai nebuvo slepiamas, kaip galvoja kai kurie tėvai.

„Tėvelių ypatingai neinformavome, nes tą problemą mes kaip ir eliminavome. Suprantu tėvelių jaudulį.

Mokytojos šeima tikrai neatsakingai pasielgė grįžusi iš Šiaurės Italijos, iš to židinio, vyko pas mamą. Pati mokytoja teigė, kad šeima jautėsi gerai. Ji pripažino, kad tai buvo jų neapdairumas. Mokytoja labai gailisi sukėlusi nerimą progimnazijos bendruomenėje“, – sakė direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Progimnazijoje pamokos nebevyksta

Direktorė teigė, kad labai daug kalba su darbuotojais apie atsakingumą, kad atsargiai bendrautų su grįžusiais giminaičiais iš užsienio šalių.

„Labai tikimės, kad šis nemalonus atvejis baigsis gerai. Norėčiau nuraminti visus tėvelius, kurie tikrai jaudinasi dėl to.

Siekdama sustabdyti koronaviruso plitimą Vyriausybė ėmėsi griežtų priemonių ir nuo pirmadienio stabdo ugdymo įstaigų veiklą, o mokymosi procesas vyks nuotoliniu būdu.

„Šiuo metu vaikai atostogauja. Mes papildomai nuo ketvirtadienio dezinfekuojame visus paviršius ir patalpas“, – sakė direktorė.

Verygos kritika: „Prisigyvensime iki tokių scenarijų kaip italai“

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga penktadienį spaudos konferencijoje kritikavo mokytojos ir jos artimųjų elgesį, kurie grįžo slidinėję Šiaurės Italijoje ir skubėjo aplankyti mamą.

REKLAMA

„Visų detalių apie kiekvieną pacientą nežinau. Žinau, kad epidemiologai ir visuomenės sveikatos centro specialistai aiškinasi visas aplinkybes. Jas galima išsiaiškinti tiek, kiek pats žmogus atskleidžia – su kuo buvo, kontaktavo, kur ėjo. Gali būti visokių situacijų, nežinau, ar dėl gėdos, ar dėl baimės būti pasmerktais, bet kartais jie bando tokią informaciją paslėpti.

Kartais gal nesuvokia, kokią riziką gali sukelti. Jei taip buvo, tai labai neatsakingas poelgis. Jei tokie dalykai vyksta, mes prisigyvensime iki tokių scenarijų, iki kokių atėjo tie patys italai. Dar kartą galiu pakartoti, esminė sąlyga, kad parvykęs žmogus išbūtų namuose tas dvi savaites {...} žmonės turi būti sąmoningi, saugoti kitus ir šeimos narius“, – sakė ministras A. Veryga.

REKLAMA

Paskelbė atostogas

Mokyklų administracijoms kilus neaiškumų, kaip uždarius mokyklas organizuoti ugdymą, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pabrėžia paskelbusi atostogas, todėl ugdymas artimiausias dvi savaites nevyks.

„Dėl koronaviruso plitimo grėsmės švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymu mokinių pavasario atostogos yra 1 savaite pailgintos ir perkeltos iš balandžio vidurio į kovo 16-27 dieną. Per atostogas mokiniai atostogauja, o mokyklos dirba mokinių atostogų režimu: rekomenduojama, kad mokytojai atliktų įstaigos nustatytus darbus nuotoliniu būdu“, – komentare BNS nurodė ministerija.

Pasak ŠMSM, šiuo metu sprendžiama dėl formų, kuriomis mokiniai galėtų tęsti mokymąsi, jei per 2 savaites grėsmė dėl koronaviruso išplitimo nesumažės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Viena iš galimybių - mokymasis nuotoliniu būdu, tam dabar yra rengiamasi“, – tvirtina ministerija.

Vyriausybė dėl koronaviruso grėsmės nuo pirmadienio nurodė privalomai uždaryti visas švietimo įstaigas, joms rekomenduota nedirbti jau nuo penktadienio. Darbdaviams rekomenduojama leisti darbuotojams, turintiems vaikų, leisti dirbti nuotoliniu būdu, o jei tokios galimybės nėra, turėtų būti išduodami nedarbingumo pažymėjimai. Tai bus galima daryti ir atgaline data. 

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų