REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Sodra“ ruošiasi liepą pradėti mokėti privačiuose fonduose kaupiamas pensijas. Šį darbą iš privačių draudimo bendrovių valdantieji užsimojo perkelti „Sodrai“. Vyriausybė žada, kad valstybinis fondas privačias pensijas mokės didesnes, tačiau opozicija tuo labai abejoja.

„Sodra“ ruošiasi liepą pradėti mokėti privačiuose fonduose kaupiamas pensijas. Šį darbą iš privačių draudimo bendrovių valdantieji užsimojo perkelti „Sodrai“. Vyriausybė žada, kad valstybinis fondas privačias pensijas mokės didesnes, tačiau opozicija tuo labai abejoja.

REKLAMA

„Sodros“ skyriuje darbuotojai konsultuoja gyventojus apie pensijas, pašalpas, „Sodros“ mokesčius. O štai jau po pusketvirto mėnesio numato mokėti ir privačias pensijas. Tai iki šiol darė privačios gyvybės draudimo bendrovės. Valdantieji žada, kad „Sodra“  tai darys pigiau už privačius verslininkus.

„Centralizuotas anuitetų mokėtojas nėra tik Lietuvoje pasiūlytas, tokių esama ir Danijoje, Švedijoje, Singapūre, kitose šalyse. Iš karto taip, galbūt, nėra pats pigiausias variantas, bet iš esmės paskui įsivažiuoja mechanizmas ir tikrai yra pasiteisinęs centralizuotas anuitetų mokėtojas.“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Nors ir žada dirbti pigiau nei privačios bendrovės, „Sodra“ už šį darbą metams jau reikalauja pusės milijono eurų, iš kurių didžioji dalis – naujų darbuotojų algoms nuo 1,5 iki 2,5 tūkst. eurų į rankas. Jie turės apskaičiuoti privačių pensijų išmokas ir spręsti, kur pelningiau investuoti žmonių nuo atlyginimų taupyti atidėtus pinigus.

REKLAMA

„Nemaži atlyginimai dėl to, kad šitų profesijų žmonės yra brangiai apmokami rinkoje“, – pridūrė E. Radišauskienė

Privatūs pensijų fondų valdytojai į Vyriausybės siūlomą reformą žvelgia nuosaikiai.

„Pasakyti, ar bus didesnė išmoka negu dabar iš privačių anuitetų teikėjų, negalima. Bet žinant, kad „Sodra“ nebus siekianti pelno, galbūt prisimenant politikų pažadus žmonėms, tikėtumėmės, kad žmonės gaus tokio pat dydžio išmokas arba didesnes“, – kalbėjo privačių fondų atstovas Tadas Gudaitis.

Vyriausybė žada, kad pensijų anuitetus žmonės gaus tokiu pat būdu, kaip ir senatvės pensijas – jie bus atnešami į namus arba mokami į sąskaitas.

REKLAMA
REKLAMA

O Seimui, teikdama Pensijų kaupimo įstatymo pataisas, Vyriausybė siūlo įvesti trečią naują anuitetų išmokėjimo būdą. Greta šiuo metu galiojančių standartinio ir atidėtojo pensijų anuiteto žmonėms žadamas ir standartinis pensijų anuitetas su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu.

„Jūs galėsite pasirinkti tam tikrą laikotarpį, pavyzdžiui, anuitetą pasirenkate 20 metų, kad jums mokėtų. Jei jums kas nors atsitinka, neišgyvenate 20 metų, ta suma bus paveldima. Bet kiekvieną mėnesį gausite konkrečią sumą, kurią žinosite iš anksto“, – kalbėjo E. Radišauskienė.

Vyriausybė siūlo didinti pinigų sumą, kuri bus išmokama senjorui iškart, mat jos nebus verta mokėti dalimis. Iki šiol tai buvo 3 tūkst. eurų, o Vyriausybė siūlo ją didinti iki 5 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sukaupus daugiau nei 5 tūkst. eurų, bet neviršijus 10 tūkst. eurų, sukauptos lėšos būtų išmokamos periodinėmis išmokomis, kol pasibaigs sukaupti pinigai.

Tik tie senjorai, kurie sukaups 10 tūkst. eurų ir daugiau, galės įsigyti pensijų anuitetą – paslaugą, garantuosiančią kas mėnesį ar kelis mėnesius mokamą išmoką iki pat mirties.

Vyriausybės parengtai naujai privačių pensijų mokėjimo tvarkai, kuriai priimti liko mažiau kaip 4 mėnesiai, priekaištų turi Seimo teisininkai. Ją kritikuoja ir opozicija, paskaičiavusi, kad senjorams žadamos kasmėnesinės išmokos bus vos nuo 20 eurų.

„Tai ne tie pinigai, kurie gelbėja žmones. Dabar kelia iki 5 tūkst. eurų. Išdalinkite 20 metų, kiek tai kainuoja, kiek reikia atidėti valdymui ir kitiems dalykams“, – aiškino Seimo narys Algirdas Sysas.

REKLAMA

„Klausimas, ar pavyks padaryti pigiau, negu tai darė privatūs fondai, ar taip pat efektyviai. Jei pavyks, valio. Jei ne, reikės diskutuoti apie tai, gal grįžti prie ankstesnės sistemos“, – pridūrė konservatorius Mykolas Majauskas.

Vyriausybė žada, kad „Sodros“ biudžetas bus atskirtas nuo privačių pensijų turto, o jį valdys penkių esą nepriklausomų narių komitetas, tačiau juos vis tiek skirs vyriausybė. Šiuo metu pensijas privačiai antroje pakopoje kaupia per milijoną šalies gyventojų, o neturinčius 40 metų „Sodrą“ įtraukia savaime su teise atsisakyti.

Anuitetus šiuo metu gauna vos apie 1000 senjorų, mat didžioji dalis nebuvo sukaupę reikalingų 10 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų