REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europoje sparčiai plintant koronavirusui sujudo ir Lietuva.  Dviem savaitėms svarstoma stabdyti Seimo darbą ir uždrausti visus renginius, kuriuose susirenka daugiau nei 100 žmonių. Švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius dėl koronaviruso siūlo dviem savaitėms stabdyti ugdymo procesą. Ketvirtadienio popietę vyksiančiame Vyriausybės posėdyje bus priimti nauji sprendimai siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui.

Europoje sparčiai plintant koronavirusui sujudo ir Lietuva.  Dviem savaitėms svarstoma stabdyti Seimo darbą ir uždrausti visus renginius, kuriuose susirenka daugiau nei 100 žmonių. Švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius dėl koronaviruso siūlo dviem savaitėms stabdyti ugdymo procesą. Ketvirtadienio popietę vyksiančiame Vyriausybės posėdyje bus priimti nauji sprendimai siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra siūlymas, kad dvi artimiausias savaites Seimas nesirinktų. Tada žiūrėsime, kokia bus situacija. Jei per tą laiką nebus susirgimų Seimo kanceliarijoje ir tarp Seimo narių, tai tokiu atveju bus galima drąsiau tą daryti. Visi posėdžiai neturėtų  vykti“, – Seime žurnalistams teigė R. Karbauskis.

REKLAMA

R. Karbauskis teigė, kad reikėtų užtikrinti, jog Seimo kanceliarijos darbuotojai galėtų dirbti per atstumą ir nesirinktų į Seimą. Toks siūlymas aptartas ketvirtadienį Seimo seniūnų sueigoje.

„Seimo valdyba tą siūlymą priims. Negaliu pasakyti, koks sprendimas bus. Manau, kad po Vyriausybės valandos, kai jie pristatys situaciją, apsisprendimas bus lengvesnis.

Europos Sąjungoje plintant koronavirusui būtų teisinga padaryti prevencinius sprendimus. Vyriausybė šiandien ruošiasi svarstyti apribojimus“, – teigė R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Valstiečių vedlys teigė, kad yra svarstoma uždrausti visus renginius, kuriuose susirenka daugiau nei 100 žmonių: „Visi renginiai, kaip suprantu, kur susirenka daugiau nei 100 žmonių, yra svarstoma uždrausti tokius renginius. Ir kinas, ir teatras, ten daugiau nei šimtas žmonių. Tai turėtų būti ne rekomendacijos, o sprendimai vykdomi. Turėtų būti draudžiama tam tikrą laikotarpį, siekiant prevenciškai apsaugoti mūsų visuomenę, nuo galimo koronaviruso plitimo. Mes turėtume tai padaryti, pats laikas tai padaryti“, – sakė politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Karbauskis mano, kad Seimo darbų sustabdymas nebūtų baisus dalykas, nes, pasak jo, tokių gyvybiškai būtinų sprendimų nėra: „Reikalinga, kad komitetai ir valdyba galėtų posėdžius daryti nesusirinkdami, apklausos būdu. {…} Visi įstatymai bus atidėti“, – Seime sakė R. Karbauskis.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad sprendimas dėl tolesnio Seimo darbo bus priimtas sulaukus naujausių ketvirtadienį planuojamų Vyriausybės sprendimų. 

„Vyriausybė ketvirtadienį rinksis, spręs. Visada klausysime specialistų rekomendacijų ir vyriausybinės komisijos. Vyriausybė žino, ką daro, ir su ja ir konsultuosimės“, – ketvirtadienį BNS sakė V. Pranckietis.

REKLAMA

„Seimo valdybai suteikta teisė sprendimus priimti nuotoliniu būdu, valdyba atsakinga už posėdžių grafiką, tada ji galės operatyviai grafiką koreguoti“, – tvirtino parlamento vadovas ir pažymėjo, kad sprendimas dėl dviejų savaičių pertraukos dar nepriimtas, Seimas ketvirtadienį posėdžiauja.

Ketina uždaryti darželius, mokyklas ir aukštąsias įstaigas

Švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius dėl koronaviruso siūlo dviem savaitėms stabdyti ugdymo procesą.

„Matome, kad situacija yra grėsminga, mano pasiūlymas, atsižvelgiant į tą situaciją ir kitų šalių scenarijus, stabdyti dviem savaitėms nuo rytojaus“, – ketvirtadienį Seime susitikime su Liberalų sąjūdžio frakcija sakė A. Monkevičius.

REKLAMA

Pasak ministro, sprendimą dėl ugdymo proceso pertraukos svarstys Valstybės ekstremaliųjų situacijų komisija, teikianti siūlymus Vyriausybei. Tikimasi, kad dėl to bus apsispręsta ketvirtadienį iki pietų.

Pasak A. Monkevičiaus, svarstoma, kad moksleiviai per artimiausias dvi savaites į mokyklą neitų atostogų sąskaita, o mokyklos per tą laiką pasiruoštų tęsti ugdymo procesą nuotoliniu būdu. Abiturientai iš karto pradėtų mokslą nuotoliniu būdu.

„Norime suvaldyti, kad nebūtų  panikos, yra darželiai, bendrojo ugdymo įstaigos, profesinės mokyklos, universitetai, visa tai turime surikiuoti taip, kad pirmiausia panaudotume atostogų metą, ir per tą atostogų laiką, kur jis yra, ne darželiai, bet bendrojo ugdymo sistema, galėtume pasiruošti nuotoliniam ugdymui“, – sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Abiturientams visai kitas režimas, abiturientai iš karto toliau turės dirbti, ir jie turės nuotoliniu būdu tą daryti“, – pažymėjo A. Monkevičius.

Ministras taip pat teigė, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija stebi situaciją, renka duomenis, ar yra iš koronaviruso židinių grįžusių vaikų, mokytojų, darbuotojų.

„Mes turime visus duomenis, apie tai, ar yra kokių įtarimų, ar yra žmonių, kurie grįžę, ar vaikai, ar mokytojai, darbuotojai, visą situaciją mes turime, daugiau kaip 90 procentų visų šalies įstaigų dalyvauja šiame formate, renkame duomenis“, – sakė A. Monkevičius.

REKLAMA

Ketvirtadienio popietę Vyriausybė priims sprendimus

Ketvirtadienį vyksiančiame Vyriausybės posėdyje bus priimti nauji sprendimai siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui, sakė premjeras Saulius Skvernelis.

„Vyriausybė renkasi į neeilinį posėdį ir pasitarimą ir šiandien bus priimti sprendimai adekvatūs ir proporcingi esamai situacijai“, – Žinių radijui ketvirtadienio rytą sakė S. Skvernelis.

„Šiandien Vyriausybė priims sprendimus pirmiausia, kas susiję su prevencinėmis priemonėmis, masiniais renginiais, taip pat svarstysime klausimą, aišku, jis nėra dar šios minutės aktualiausias, bet ir tam tikrą poveikį pasaulinės, europinės ekonomikos Lietuvos ekonomikai, tam tikros amortizacinės priemonės“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

Premjeras sakė nenorintis komentuoti konkrečių sprendimų, kuriuos ruošiamasi priimti, jie paaiškės po posėdžio: „Tokios priemonės jau bus jos nebe rekomendacinio pobūdžio“, – sakė S. Skvernelis.

Jis teigė, kad vienas iš klausimų, kurie bus aptariami, bus masiniai renginiai: „Tikėtina, masiniai renginiai. Matome, kaip yra: tos pačios sportinės varžybos, teatrai, kino teatrai – tikrai kol kas galime belsti į stalą, plitimo tarp mūsų piliečių nėra, bet situacija tikrai keičiasi“, – kalbėjo jis.

S. Skvernelis pabrėžė, kad panikai pagrindo nėra, Lietuva yra pasiruošusi, taip pat ir finansiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje kol kas yra nustatyti trys koronaviruso atvejai, visi trys užsikrėtusieji yra grįžę iš Šiaurės Italijos. Iš viso pasaulyje nustatyta per 126 tūkst. COVID-19 atvejų, 4,6 tūkst. žmonių nuo susirgimų mirė, 68 tūkst. asmenų pasveiko.

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų