REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Deja, šventinę Lietuvai dieną visai nešventinių naujienų pateikė koronavirusas. Lietuvoje nustatyti dar du nauji ligos atvejai. Virusu užsikrėtė kauniečių šeima, grįžusi iš slidinėjimo atostogų Šiaurės Italijoje.

Deja, šventinę Lietuvai dieną visai nešventinių naujienų pateikė koronavirusas. Lietuvoje nustatyti dar du nauji ligos atvejai. Virusu užsikrėtė kauniečių šeima, grįžusi iš slidinėjimo atostogų Šiaurės Italijoje.

REKLAMA

Pasak Kauno klinikinės ligoninės vadovo Albino Naudžiūno, vyras ir žmona jaučiasi gerai, o ypatingo gydymo jiems kol kas nereikia. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikina, kad kauniečiai kontaktavo su giminaičiais, tad dar du žmonės, su kuriais buvo artimas kontaktas, yra stebimi. Tiesa, neaišku, ar jie nesilankė viešose vietose. Maža to, Santaros klinikose po komandiruotės Vokietijoje karantinuotas Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas ir dar du karininkai.

Į Kauno klinikinę ligoninę dar antardienį pristatyti du asmenys – vyras ir žmona, neseniai grįžę iš atostogų Šiaurės Italijoje, Veneto regiono, kur vyko slidinėti dar vasario pabaigoje. Kai koronavirusas Italijoje buvo jau smarkiai išplitęs.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, šeima iš Šiaurės Italijos į Lietuvą grįžo nuosavu automobiliu, parvažiavę į Lietuvą jie užpildė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro formą, į darbus nėjo, tačiau neaišku, ar nesilankė viešose vietose.

REKLAMA

„Tai yra kauniečiai, vyras ir žmona 80-tų ir 85-tų metų gimimo. Tai yra ne rizikos grupės pagal amžių žmonės, kurie viešėjo šiaurės Italijoje vasario 29-tą, kovo 6 dienomis, jie ten slidinėjo“, – kalbėjo A. Veryga.

Pasak Kauno klinikinės ligoninės vadovo A. Naudžiūno, šeima prastai pasijuto pirmadienį, jiems pradėjo skaudėti gerklę, kitą dieną jau pakilo temperatūra. Abu šeimos nariai izoliuoti Kauno klinikinėje ligoninėje, kol kas, pasak medikų, vyras ir moteris jaučiasi gerai.

„Kovo 9 dieną jiems pradėjo skaudėti gerklę,o 10 dieną pakilo temperatūra. Tiesa, nelabai aukšta, bet įvertinę savo riziką, jie kvietė greitąja pagalbą, jie atvežti į Kauno klinikinę ligoninę. Izoliuoti bokse, kadangi yra pora, kad jiems būtų patogiau, viename bokse jie ir gyvena. Temperatūra 37,5, jų klinikinė būklė gera, kraujo tyrimas normalus“, – patikino A. Naudžiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Suaugusiųjų Infekcinių ligų skyraus vedėja Estela Tamašauskienė aiškina, kad kol kas koronavirusu užsikrėtusios šeimos gydymas yra tik simptominis.

„Tai vaistai nuo temperatūros, jeigu karščiuoja žmogus. Nuo gerklės skausmo, nuo kosulio vaistai. Kol kas, kaip žinote, tvirto etiologinio gydymo nėra“, – teigė E. Tamašauskienė.

Tiesa, pasak sveikatos apsaugos ministro A. Verygos, Šiaurės Italijoje buvusi šeima galėjo kontaktuoti ir su kitais asmenimis. Kol kas yra žinomi tik du aiškūs kontaktai, su kuriais jie bendravo. Tai – artimi giminaičiai, jie jau izoliuoti.

„Buvo pradėtas židinio epidemiologinis tyrimas, buvo nustatyti du artimi kontaktai, kurie buvo aukštos rizikos, specialistai įvertino galimybes tuos kontaktus izoliuoti namie, higieninės sąlygos tinkamos, tie du artimi aukštos rizikos kontaktai šiuo metu yra namuose, jie turi visą reikalingą informaciją, žino kaip elgtis“, – sakė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauno klinikinės ligoninės vadovas A. Naudžiūnas prognozuoja, kad po kelių savaičių atvežtinių koronaviruso atvejų Lietuvoje tik daugės, o į ligonines gali plūstelėti itin sunkios būklės pacientų.

„Ir kada mūsų žmonių daugiau nei 5 tūkstančiai ten ir jie grįš, tai tų atvežtinių atvejų vis daugės. Paprastai grįš jauni, stiprūs žmonės ir jie prasirgs lengvai ta liga.Tačiau po savaitės ar dviejų nuo jų užsikrėtę seneliai ir greičiausiai tai bus sunkūs ligoniai“, – paaiškino A. Naudžiūnas.

Maža to, po komandiruotės Vokietijoje Santaros klinikose karantinuotas Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas ir du karininkai, jiems atliktas tyrimas dėl koronavisuro.

REKLAMA

Dar šiąnakt iš tarnybinės komandiruotės grįžęs Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas Raimundas Vaikšnoras kartu su jį lydėjusiu karininku greitąja pagalba nugabentas į Santaros klinikas. Į klinikas ryte atvyko dar vienas karininkas. Visi jie neseniai buvo komandiruotėje Vokietijoje, po kurios paaiškėjo, kad čia dalyvavusiems asmenims nustatytas koronavirusas. Koronavirusas buvo patvirtintas Lenkijos ginkluotųjų pajėgų vadui generolui Jaroslawui Mikai.

„Kaip paaiškėjo toliau, Italijos pajėgų vadas, generolas, ne tai, kad buvo apsikrėtęs, bet jau ir sirgo. Po to simptomus pajuto ir Lenkijos sausumos pajėgų vadas“, – pabrėžė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Tuo tarpu štai taip Lietuvos-Lenkijos pasienyje yra sustiprinta apsauga, tikrinami iš Lietuvos į Lenkiją įvažiuojantys autobusai, mikroautobusai, kuriuose yra daugiau nei 9 vietos. Tiesa, kiek stebina, kad asmenys tikrinantys sieną kertančius keleivius, nėra apsisaugoję būtinosiomis priemonėmis – respiratoriais ar kaukėmis. Lenkijoje jau yra nustatyti 27 koronavirusu užsikrėtę asmenys. Na, o sveikatos apsaugos ministerija lietuvius perspėja ir ragina primygtinai grįžus iš rizikos šalių užsiregistruoti ir užpildyti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro formą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų