REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Gitanas Nausėda „Bukarešto devintuko“ valstybes pakvietė vienytis palaikant Ukrainos, Sakartvelo siekius tapti NATO narėmis.

Prezidentas Gitanas Nausėda „Bukarešto devintuko“ valstybes pakvietė vienytis palaikant Ukrainos, Sakartvelo siekius tapti NATO narėmis.

REKLAMA

„Geriausios kandidatės ir patikimos partnerės Sakartvelas ir Ukraina turėtų sulaukti tvirtos paramos ir stipraus signalo, skatinančio tęsti reformas. Šių metų liepos 7 dieną Vilniuje vyks 4-oji Ukrainos reformų konferencija. Raginu visas jūsų valstybes aktyviai joje dalyvauti. Jūsų indėlis nepaprastai svarbus“, – antradienį Vilniuje kreipdamasis į ministrus kvietė G. Nausėda.

Šalies vadovo teigimu, atvirų durų politika tapo „labiausiai pasiteisinusia priemone užtikrinant saugumą ir taiką milijonams europiečių“.

„Politinės valios stoka vilkinant ryžtingus veiksmus ir priimant sprendimus dėl šių dviejų valstybių partnerių per ilgam mus apgaubia „strateginio sumišimo“ rūko skraiste ir kelia grėsmę sumenkinti NATO politikos patikimumą“, – tvirtino G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano ypatingas prašymas „Bukarešto devynetukui“ – sustiprinti vienybę ir ryžtą padėti Sakartvelui ir Ukrainai tapti NATO šeimos narėmis. Bukarešto viršūnių susitikimo sprendimas galioja jau dešimtmetį. Tai yra ir mūsų pažadas. Sprendimus reikia įgyvendinti, o pažadų laikytis“, – pridūrė prezidentas. 

REKLAMA

Savo kalboje šalies vadovas akcentavo, kad Sakartvelas, Ukraina, Sirija yra „gerai žinomi pavyzdžiai ir pamoka“ suprantant, kad laisvė ir nepriklausomybė „nėra duotybė“, todėl jas reikia būti pasirengus apginti, taip pat būti pasirengus padėti kitiems.

Jis kvietė ir toliau remti Ukrainą, besiginančią nuo Rusijos agresijos, padėti jai vykdyti reformas, taip pat „kalbėtis su Ukraina lyg su tikru draugu ir aiškiai laikytis neteisėtos Krymo aneksijos nepripažinimo politikos“. 

„Bukarešto devintuką“ sudaro devynios NATO rytinio flango šalys.  Formatas sukurtas 2015 metais, reaguojant į 2014 metais Rusijos įvykdytą agresiją Ukrainoje. Reguliariuose susitikimuose, kurie vyksta įvairiais lygiais, siekiama iškelti NATO rytinio flango šalių gynybos ir atgrasymo poreikius, aptarti aktualiausius saugumo politikos klausimus.

Vilniuje dvi dienas vyksiančiame susitikime užsienio reikalų ministrai iš Čekijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Rumunijos, Slovakijos, Vengrijos ir Bulgarijos ketina aptarti NATO sprendimus dėl kolektyvinės gynybos įgyvendinimo NATO rytiniame flange. Taip pat planuojama apsikeisti nuomonėmis apie Rusiją, Kiniją, informacinių technologijų ir 5G saugumą, NATO vaidmenį kovojant su terorizmu, energetinį saugumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų