REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras (VESOC) visiems darbdaviams rekomenduoja organizuoti darbuotojų veiklą pasitelkiant telekomunikacijos priemones, taip siekiant išvengti žmonių artimo kontakto. Toks sprendimas priimtas šiandien vykusiame VESOC posėdyje.

Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras (VESOC) visiems darbdaviams rekomenduoja organizuoti darbuotojų veiklą pasitelkiant telekomunikacijos priemones, taip siekiant išvengti žmonių artimo kontakto. Toks sprendimas priimtas šiandien vykusiame VESOC posėdyje.

REKLAMA

VESOC vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, teigimu, svarbu užtikrinti saugią darbo aplinką, kurioje darbuotojai galėtų laikytis rekomendacijų, padedančių išvengti naujojo koronaviruso (COVID-19) plitimo.

„Darbe žmonės praleidžia didelę dienos dalį, kurios metu jiems neišvengiamai tenka bendrauti su kolegomis, klientais, partneriais, o kartais ir su žmonėmis, atvykusiais iš kitų pasaulio šalių. Todėl šiuo metu rekomenduojame posėdžius, pasitarimus bei konferencijas organizuoti naudojant vaizdo ir garso konferencinį ryšį, siekiant maksimaliai sumažinti viruso plitimo grėsmes“, – teigia A. Veryga.

Taip pat valstybės ir savivaldybių institucijoms, įstaigoms, įmonėms ir organizacijoms, kitiems juridiniams ir fiziniams asmenims rekomenduojama dažnai vėdinti patalpas, pasirūpinti dezinfekcinėmis priemonėmis ir laikytis SAM pateiktų rekomendacijų.

REKLAMA
REKLAMA

Visos šalies savivaldybės taip pat įpareigotos pasirūpinti specialiomis izoliavimo ir gydymo patalpomis. Jos skirtos ligoniams ir žmonėms, įtariamiems, kad serga, taip pat žmonėms, turėjusiems sąlytį su ligoniu ar galimai sergančiuoju, tuo atveju, jeigu jų gyvenamosios patalpos neatitinka higienos sąlygų ir nėra galimybės izoliuotis nuo kitų kartu gyvenančių žmonių.  

REKLAMA

Anot A. Verygos, turint galvoje didelį naujojo koronaviruso užkrečiamumą, turėti savivaldybėse izoliavimo patalpas yra būtinybė.

Koronavirusas „nesirenka“ vietos ir laiko. Kiekviena šalies savivaldybė turi būti pasirengusi 24/7 pasirūpinti savo žmonėmis, jei kiltų būtinybė skubiai izoliuoti galimai užsikrėtusįjį šia pavojinga infekcija ir taip apsaugoti kitus šeimos bei visuomenės narius“, – sako ministras.

Patalpos turės atitikti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro higienos sąlygų reikalavimus. Numatyta, kad šie reikalavimai SAM privalo būti pateikti iki 2020 m. kovo 10 d. darbo pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Išplėtė rizikingų šalių sąrašą

Taip pat reaguojant į sparčiai besikeičiančią naujojo koronaviruso (COVID-19) situaciją pasaulyje, keičiamas atvejo apibrėžimas. Tai reiškia, kad nuo šiol rizikingomis šalimis laikomos Kinija, Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Vokietija, Prancūzija, Ispanija ir visa Italija, t. y. ne tik 4 regionai, kaip buvo iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat informuojama, kad atnaujinta, kokioms sąlygoms esant žmogus bus tiriamas dėl koronaviruso infekcijos. Anksčiau galiojusios sąlygos, kad žmogus keliavo paveiktose teritorijose ar turėjo sąlytį su tikėtu ar patvirtintu COVID-19 atveju, papildomos sąlyga, jog galimai sergančiu žmogus laikomas ir tada, kai jam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (staiga prasideda karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam reikalinga hospitalizacija, tačiau nenustatoma šių simptomų priežastis. Paprastai tariant, atmetamos visos kitos galimos diagnozės, visi kiti galimi susirgimai.

 

Visų keliautojų, grįžusių iš paveiktų teritorijų, ir toliau prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei 14 dienų sekti savo sveikatos būklę. Per šias 14-lika dienų rekomenduojama vengti socialinių kontaktų (nesilankyti viešose vietose, pagal galimybes nesinaudoti viešuoju transportu, stengtis laikytis ne mažiau kaip 2 metrų atstumo nuo kitų žmonių, nesikviesti svečių į namus ir pan.). Nuo šiol izoliacijai namuose (saviizoliacijai) sveikiems ir neturėjusiems sąlyčio su sergančiuoju koronaviruso liga žmonėms nebebus išduodami nedarbingumo pažymėjimai. 

REKLAMA

Anot A. Verygos, svarbu, kad žmonės tinkamai įvertintų rizikas dėl kelionių, juolab kad visai ne už kalnų mokinių pavasario atostogos.

„Šiuo metu, kai sergamumo naujuoju koronavirusu situacija sparčiai kinta, reikia įvertinti, ar tikrai būtina keliauti į infekcijos paveiktas teritorijas, o gal keliones būtų galima atidėti vėlesniam laikui. Asmeniškai kviečiu žmones itin atsakingai rinktis, ar tikrai verta rizikuoti sveikata ir vykti į paveiktas teritorijas“, – sako ministras.

Keliaujantiems URM rekomenduoja parsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“ ir gauti aktualią konsulinę informaciją, tiesioginius ministerijos pranešimus esant krizinei situacijai užsienio šalyje.

REKLAMA

Svarsto atšaukti skrydžius

VESOC taip pat pavedė Susisiekimo ministerijai pateikti SAM informaciją dėl galimybių ir veiksmų atšaukti tiesioginius ir jungiamuosius skrydžius į/iš Kinijos, Honkongo, Irano, Japonijos, Pietų Korėjos, Singapūro, Italijos, Prancūzijos, Vokietijos, Ispanijos.   

Informacija turi būti pateikta iki 2020 m. kovo 12 d., ketvirtadienio, darbo pabaigos. Įvertinus gautuosius duomenis, bus sprendžiama dėl tolesnių veiksmų.

A. Verygos teigimu, būtina maksimaliai pasirengti visiems galimiems scenarijams.

„Nuolat kartojame, kad kiekviena diena yra naujas iššūkis, o naujojo koronaviruso akistatoje sprendimai turi būti priimami žaibiškai, bet pamatuotai. Todėl turime numatyti kelis žingsnius į priekį, sudėlioti visus už ir prieš, svarbiausiu prioritetu laikydami Lietuvos žmonių sveikatą. Jei dėl to reikėtų riboti ar išvis uždaryti skrydžius į/iš paveiktų teritorijų – tai ir būtų padaryta“, – sako ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

***

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų