REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronovirusui sėjant grėsmę, medikų sąjūdis kreipėsi į bažnyčią dėl kai kurių bažnytinių tradicijų pakeitimo. Tačiau Lietuvos vyskupų konferencija išgirdo tik dalį medikų prašymų. Esminis, dėl ko sveikatos apsaugos specialistai baiminasi labiausiai – komunijos dalijimas į burną, o ne į rankas, kaip tai daroma Vakarų Europoje, išgirstas nebuvo. Kunigai nusileido tik tiek – komuniją dalys kaip daliję, tik štai ne plikomis rankomis, o su pirštinėmis.

Koronovirusui sėjant grėsmę, medikų sąjūdis kreipėsi į bažnyčią dėl kai kurių bažnytinių tradicijų pakeitimo. Tačiau Lietuvos vyskupų konferencija išgirdo tik dalį medikų prašymų. Esminis, dėl ko sveikatos apsaugos specialistai baiminasi labiausiai – komunijos dalijimas į burną, o ne į rankas, kaip tai daroma Vakarų Europoje, išgirstas nebuvo. Kunigai nusileido tik tiek – komuniją dalys kaip daliję, tik štai ne plikomis rankomis, o su pirštinėmis.

REKLAMA

Lietuvos katalikų bažnyčia reaguoja į pasaulinę koronaviruso pandemiją ir atleidžia kai kuriuos tikinčiuosius nuo privalomo mišių lankymo sekmadieniais. Arkivyskupas Gintaras Grušas ragina vyresnio amžiaus ir lėtinių ligų turinčius ar neseniai iš užsienio pargrįžusius asmenis pasilikti namuose ir pamaldas stebėti per televiziją ar internetą. O štai ortodoksų bažnyčios atstovas tikina, kad kol kas uždrausti su pandemijos metu būtinais higienos ir saugumo reikalavimais galimai smarkokai prasilenkiančią praktiką – ikonų bučiavimą – jie nematą jokio reikalo.

Tačiau visuotinės mišios vyks ir toliau. Esą apsauginių priemonių jau imtasi. Daugelyje šalies bažnyčių klausyklos, skirtos nuodėmių išpažinimui jau aptrauktos plastmasine plėvele, tačiau dezinfekcinio skysčio vis dar laukiama. Italijoje ir kitur lankęsi kunigai klauso karantino taisyklių ir izoliuojasi, o štai visi kiti dvasiniai tėveliai raginami uoliai lankyti sergančius. Tokia esą visuomet buvusi bažnyčios pareiga. Komunija taip pat laisvai ir toliau dalijama visiems norintiems. Pasak arkivyskupo, naujovė ta, kad žmonės gali pasirinkti kokiu būdu ji į organizmą patiekiama.

REKLAMA
REKLAMA

O štai Lietuvos ortodoksų stačiatikių bažnyčios atstovas tikina – Dievas visus tikinčiuosius nuo viruso pavojaus tikrai apsaugos, todėl esą drausti ar riboti pamaldas ar sustoti dalyti komuniją, jie nematą jokio reikalo.

REKLAMA

Kol kas tikintieji ir toliau nesibaimindami bučiuoja ir šventųjų Vilniaus kankinių relikvijas. Ortodoksai tiki, kad relikvijų bučiavimas išgydo nuo įvairių ligų, išsprendžia kitas problemas. Nepaisant to, kad visas pasaulis įsibaugino dėl kontaktiniu ar oro lašeliniu būdu perduodamo koronaviruso pandemijos, šios religinės praktikos drausti šalies stačiatikių bažnyčia kol kas neketina.

Kas keičiasi dėl komunijos dalijimo

Prieš pusantrų metų šventas mišias Kaune aukojo Popiežius Pranciškus. Tradiciškai, tikintiesiems per mišias kunigai dalijo komuniją. Tiesa, skirtingai nei Romoje, Lietuvoje komunija duodama ne į delną, o į burną. Tvyrant koronoviruso baimei, taip pat miestams vienam po kito skelbiant gripo epidemiją, ir visuomenės sveikatos specialistai, ir pačių medikų sąjūdis bažnyčią jau kelias dienas ragina atsisakyti komunijos dalijimo iš viso, arba bent jau duoti ją į delną. Vilniaus skyriaus direktorė paaiškina, kodėl.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra artimas kontaktas, tai jeigu yra žmogus sergantis, gali ir tą patį kunigą ir apkosėti ir apčiaudėti. Ir taip pat nėra higieniška dalyti komuniją ir į burną. Juolab, kad kunigas irgi po to negali nuplauti rankų prieš kiekvieną dalijimą. Tai labai rekomenduotume pakeisti tas procedūras, gal galime į ranką paduoti. Gal galima kažkurį laiką apsieiti be komunijų, juolab, kad dabar gripo sezonas, didžiulis pakilimas susirgimų“, – sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro direktorė Rolanda Lingienė.

Tikintieji tokiai nuomonei pritaria, o kai kurie keliaudami melstis sako, kad ne tik komunijos maldos namuose kol kas nepriima. Prieš mišias ir per jas atsisako ir kitų bažnytinių tradicijų:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ir nebučiuoju to Kryželio, kai įeinu dabar. Tik ranką pridedu. Vis tiek reikia saugotis. Saugomą ir Dievas saugo.“

„Ne, neduodu rankos. Šiuo momentu neduodu. Todėl, kad virusas.“

„Ko gero, teisingas patarimas, teisingas, nes dabar iš tikrųjų… aišku, žiūrint kokia ta higiena kiekvieno.“

Tikintiesiems patarimų sveikatos specialistai turi ir daugiau.

„Tikrai siūlom palinkėti ramybės per atstumą, neduoti rankos, neapsikabinti, nesibučiuoti, taip pat dar viena tradicija yra Vilniuje, bažnyčiose, na švęstą vandenį iš vieno indo… mirkyti pirštą ir žegnotis“, – pasakoja R. Lingienė.

Tiesa, katalikų bažnyčia išgirdo tik dalį sveikatos specialistų rekomendacijų.

„Yra rekomenduojama šiuo metu nebučiuoti kryžių, kas kai kur yra tradicija. Nebučiuoti relikvijų“, – teigia kunigas Kęstutis Smilgevičius.

REKLAMA

Bažnyčiose jau kurį laiką nėra šventinto vandens, ir jau niekas į jį nebemirko rankų prieš žegnodamiesi. Bet esminiam medikų prašymui – atsisakyti komunijos davimo iš viso arba dalinti ją į delną, o ne į burną, kaip kunigai daro šiandien, bažnyčia kategoriškai priešinasi.

„Komunijos nebus atsisakoma tikriausiai bet kuriuo atveju. Bet kai kur, kur yra labai dideli susirgusiųjų skaičiai, ten yra pereinama prie komunijos į ranką, nors vėlgi yra argumentų, kad komunija į ranką gali būti nesaugi. Nes didžiausias bakterijų plitimo būdas yra ne tik per seiles ir įvairias išskyras, bet ir per rankas, kurios viską liečia“, – kalbėjo kunigas Kęstutis Smilgevičius.

REKLAMA

Tiesa, nors sveikatos specialistai siaučiant gripo virusui, ir didėjant koronoviruso grėsmei, ragina vengti ėjimo į bažnyčią, kunigai turi kitą poziciją.

„Mūsų bažnyčios ir nėra didelės, tai nėra, pavyzdžiui, mugė. Tačiau reikėtų sąmoningai įvertinti aplinką, jei tas žmogus kosi ir čiaudi, tai reikėtų tam žmogui parekomenduoti pačiam pasitraukti į šalį“, – sako K. Smilgevičius.

Vilniaus Stačiatikių Katedra sako taip pat įspėjusi tikinčiuosius – sloguojančius ar kosinčius ši bažnyčia prašo likti namie. Tačiau tikinčiųjų dėl to nemąžta, žmonės sąmoningi, sloguojantys čia, kaip sako kunigas, nebeeina. Tiesa, stačiatikiams sveikatos specialistai taip pat turi patarimų. Mat čia per mišias komunija dalijama vienu šaukšteliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai pirmiausia labai nehigieniška, ir dabar, kadangi epidemiologinė situacija šalyje, ypač Vilniuje, tikrai nėra gera dėl gripo, ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, reikėtų vengti tokių dalykų, jeigu galima tai pakeisti“, – pasakoja R. Lingienė.

Paprasti stačiatikiai sako, jokia liga jiems nė motais, ir Gavėnios mišias lanko lygiai taip, kaip ir ankstesniais metais:

„Kiekvieną kartą, kai žmogus priima, ji vėl angelų palaiminta, ir šalia dubens visada Jėzus Kristus, ir palaimina tą šaukštelį, ir niekam niekam tai nepakenks.“

„Tas šaukštelis yra sidabrinis, yra tokia tradicija, ir jokios ligos per tą šaukštelį nesiplatina.“

REKLAMA

Kunigas Vitalijus Mockus paaiškina, kodėl komunijos nevertėtų bijoti, ir tikrai bent jau kol kas, kol nėra masinių susirgimų koronavirusu, tradicijos stačiatikių bažnyčioje nesikeis.

„Jeigu žiūrint iš tokios jau žmogiškos pusės, kiekvieną kartą tas jau vadinamas šaukštelis, panardinamas į Viešpaties kraują, o Viešpaties kraujas konsegruojamas ir juo tampa iš vyno. Vynas turi alkoholio savybių. Ir jeigu jau taip žiūrim iš tos žmogiškos pusės, kiekvieną kartą šaukštelis yra panardinamas, ir jau kalbėkim, taip yra dezinfekuojamas“, – teigia kunigas Vitalijus Mockus.

Be to, kaip pabrėžia kunigas, nereikia pamiršti, esą tokia komunija labiau gydo nei gali susargdinti:

REKLAMA

„Atvirkščiai, tai geras dalykas, nes dėl jos gali ir pasveikti žmogus. Arba dėl jos gali nesusirgti. Čia reikia iš dvasinės pusės žiūrėti, kadangi tai Viešpaties kūnas ir kraujas, jis negali būti ligų nešėjas.“

Tiek stačiatikiai, tiek katalikai kol kas negali atsakyti, kiek laiko laikysis medikų rekomendacijų. Tiesa, pabrėžia, jeigu padėtis dėl koronaviruso prastės, gali būti, kad imsis dar griežtesnių priemonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų