REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Profsąjungų atstovai ragina darbuotojus tartis su darbdaviais dėl galimybės dirbti iš namų, jei Lietuvoje daugėtų koronaviruso atvejų. Tačiau pats verslas nežino, kaip reaguos, jei darbuotojai ims masiškai neateiti į darbą. Dėl to, pasak darbdavių, gali sutrikti ne tik privatus, bet ir viešasis sektorius.

Profsąjungų atstovai ragina darbuotojus tartis su darbdaviais dėl galimybės dirbti iš namų, jei Lietuvoje daugėtų koronaviruso atvejų. Tačiau pats verslas nežino, kaip reaguos, jei darbuotojai ims masiškai neateiti į darbą. Dėl to, pasak darbdavių, gali sutrikti ne tik privatus, bet ir viešasis sektorius.

REKLAMA

Vyriausybė pranešė, kad koronaviruso prevencijai iš valstybės rezervo skyrė 1,24 mln. eurų. Šios lėšos skiriamos Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) asmeninėms apsaugos priemonėms – respiratoriams (80 tūkst. vienetų) ir rankų dezinfekavimo priemonėms (100 tūkst. litrų) – įsigyti.

Atsargiausios turi būti kasininkės

Lietuvos pramonės įmonių profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jovita Pretzsch naujienų portalui tv3.lt sakė, kad darbuotojai neturėtų laukti valdžios ar darbdavių rekomendacijų ar reikalavimų, o patys imti rūpintis atsargumo priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

„Pasirūpinti asmens higienos priemonėmis, rankas nusiplauti dažniau, tai labai paprastos priemonės“, – kalbėjo J. Pretzsch.

Anot pašnekovės, darbuotojai taip pat neturėtų laukti aplinkinių paraginimų kreiptis pas gydytoją, o patys imtis iniciatyvos, jei tik pasijunta blogiau.

REKLAMA

Profsąjungos atstovė teigė, kad, bijodami koronaviruso grėsmės, darbuotojai gali bandyti derėtis su darbdaviais dėl galimybės dirbti iš namų, ypač, jei tokia galimybė numatyta darbo sutartyje.

„Aišku, kad geriau nenešioti to užkrato, save izoliuoti, karantinuoti, nes neaišku, kokios gali būti pasekmės“, – sakė J. Pretzsch.

Pašnekovės nuomone, daugiausiai atsargumo priemonių turėtų imtis prekybos centrų darbuotojai, nes šiose vietose kasdien apsilanko daugybė žmonių.

„Jeigu darbuotojai, būdami kasose, pradeda kosėti ar jiems kyla temperatūra, jie turėtų kuo skubiau kreiptis į savo vadovą ir gydytoją“, – kalbėjo pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Jos nuomone, dėl galimo koronaviruso protrūkio gali nukentėti transporto sektorius, didelės pramonės gamyklos, kurių darbuotojai negali dirbti nuotoliniu būdu.

Verslas nežino, kaip reaguos

Šią savaitę su verslo atstovais dėl galimo koronaviruso poveikio verslui kartu su verslo atstovais diskutavo laikinai Ekonomikos ir inovacijų ministerijai vadovaujantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Susitikime dalyvavęs Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danukas Arlauskas naujienų portalui tv3.lt sakė, kad susitikimo metu buvo paliestas labai platus klausimų spektras, kaip į viruso grėsmę reaguos verslas ir kokios gali būti pasekmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak D. Arlausko, jei dėl koronaviruso darbuotojai pradės masiškai neiti į darbą, nebus sukuriama pridėtinė vertė ir užsisuks visa įvykių grandinė, nes į biudžetą nesuplauks pakankamai mokesčių ir tada gali pradėti buksuoti viešojo sektoriaus teikiamos paslaugos.

D. Arlausko teigimu, pavyzdžiui, Italijos ar JAV valdžios atstovai garsiai kalba apie mechanizmus, kurie užtikrins, kad viešojo ir privataus sektoriaus patirti nuostoliai dėl koronaviruso būtų kuo mažesni.

„Mes kol kas gyvename vakuume. Kokios mūsų galimybės, ar gausime pagalbos iš valstybės – mes kol kas atsakymų negavome“, – tikino D. Arlauskas.

Smūgis turizmo ir transporto sektoriams

Darbdavių konfederacijos vadovas negalėjo atsakyti, kaip į galimą koronaviruso protrūkį gali reaguoti verslas, tačiau patikino, kad, jei užsikrėtusiųjų bus patvirtinta daugiau, verslas spaus Vyriausybę ieškoti resursų, kad būtų kompensuoti nuostoliai.

REKLAMA

„Žiūrime su dideliu nerimu į šią situaciją“, – konstatavo D. Arlauskas.

Pašnekovo teigimu, koronavirusas daugiausiai palies turizmo, transporto sektorius ir paslaugų sektoriuje veikiantį smulkųjį verslą.

„Maisto pramonė ir prekyba džiaugiasi, kad didėja apyvartos, bet čia laikini dalykai. Žmonės prisiperka, o po to nebepirks, tada prasidės sausros laikotarpis“, – įsitikinęs D. Arlauskas.

Nors didelį smūgį patirs turizmo sektorius, pašnekovo nuomone, šioje situacijoje verslui galima išnaudoti kitas galimybes.

„Galime aktyvinti vidaus turizmą, nes jis nėra pakankamai stipriai išvystytas. Gal žmonės pradės aktyviau važinėti po Lietuvą. Nėra to blogo, kas neišeitų į gerą“, – samprotavo D. Arlauskas.

REKLAMA

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė taip pat sakė, kad turizmo sektorius yra jautriausias koronaviruso protrūkiui.

„Turizmas yra jautriausia sritis ir jau vakar reikėjo daryti sprendimus“, – žurnalistams po susitikimo su Ž. Vaičiūnu sakė E. Šiškauskienė.

Ji teigia, kad turizmo įmonių apyvartos krito apie 20–30 proc.

„Dabar žmonės bijo ir viduje Lietuvos keliauti, kas yra visiškai saugu, ir jau nekalbu apie išorines keliones, tai mes su didele atsakomybe turime galvoti, kokią sklaidą darome“, – kalbėjo E. Šiškauskienė.

Rekomenduoja gyvai nebendrauti

Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras (VESOC) visiems darbdaviams rekomenduoja organizuoti darbuotojų veiklą pasitelkiant telekomunikacijos priemones, taip siekiant išvengti žmonių artimo kontakto. Toks sprendimas priimtas antradienį vykusiame VESOC posėdyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VESOC vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, svarbu užtikrinti saugią darbo aplinką, kurioje darbuotojai galėtų laikytis rekomendacijų, padedančių išvengti naujojo koronaviruso (COVID-19) plitimo.

„Darbe žmonės praleidžia didelę dienos dalį, kurios metu jiems neišvengiamai tenka bendrauti su kolegomis, klientais, partneriais, o kartais ir su žmonėmis, atvykusiais iš kitų pasaulio šalių. Todėl šiuo metu rekomenduojame posėdžius, pasitarimus bei konferencijas organizuoti naudojant vaizdo ir garso konferencinį ryšį, siekiant maksimaliai sumažinti viruso plitimo grėsmes“, – teigia A. Veryga.

Taip pat valstybės ir savivaldybių institucijoms, įstaigoms, įmonėms ir organizacijoms, kitiems juridiniams ir fiziniams asmenims rekomenduojama dažnai vėdinti patalpas, pasirūpinti dezinfekcinėmis priemonėmis ir laikytis Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktų rekomendacijų, kurias galima rasti SAM puslapyje.

REKLAMA

Visos šalies savivaldybės taip pat įpareigotos pasirūpinti specialiomis izoliavimo ir gydymo patalpomis. Jos skirtos ligoniams ir žmonėms, įtariamiems, kad serga, taip pat žmonėms, turėjusiems sąlytį su ligoniu ar galimai sergančiuoju, tuo atveju, jeigu jų gyvenamosios patalpos neatitinka higienos sąlygų ir nėra galimybės izoliuotis nuo kitų kartu gyvenančių žmonių.  

Anot A. Verygos, turint galvoje didelį naujojo koronaviruso užkrečiamumą, turėti savivaldybėse izoliavimo patalpas yra būtinybė.

„Koronavirusas „nesirenka“ vietos ir laiko. Kiekviena šalies savivaldybė turi būti pasirengusi 24/7 pasirūpinti savo žmonėmis, jei kiltų būtinybė skubiai izoliuoti galimai užsikrėtusįjį šia pavojinga infekcija ir taip apsaugoti kitus šeimos bei visuomenės narius“, – sakė ministras.

REKLAMA

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų