REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kėdainių rajone tikras darbymetis. Čia, vos pradžiuvus žemei, pradėtas bulviasodis. Ūkininkai pasakoja, kad ankstyvosios bulvės reikalauja ypatingo dėmesio ir daug investicijų. Tačiau tapti pionieriais skatina ne tik noras lepinti šviežiena vartotojus, bet ir didelė konkurencija.

Kėdainių rajone tikras darbymetis. Čia, vos pradžiuvus žemei, pradėtas bulviasodis. Ūkininkai pasakoja, kad ankstyvosios bulvės reikalauja ypatingo dėmesio ir daug investicijų. Tačiau tapti pionieriais skatina ne tik noras lepinti šviežiena vartotojus, bet ir didelė konkurencija.

REKLAMA

Kėdainių pašonėje plytinčiuose laukuose štai burzgia traktoriai. Nors dar tik kovo pradžia, čia intensyviai vyksta bulviasodis – ūkininkas Rimantas Žebarauskas jau sodina ankstyvąsias bulves.

„Orai geresni, laukas šiemet, lengvesnė žemė, tai pabandysim. Pakankamai, tikėjomės kad bus drėgniau, jau galima ir kitus darbus daryti, ne tik bulves sodinti“, – sako ūkininkas Rimantas Žebarauskas.

Hektare paprastai pasodinama 55 tūkstančių bulvių gumbų, darbininkai čia pluša jau ne pirmą dieną. 

REKLAMA
REKLAMA

Ir nors laukais važinėja sodinamoji – viskas vyksta rankiniu būdu. Tad darbas gerokai sulėtėja, jei įprastai technika pasodina 10 ha per dieną, rankomis – vos pusantro.

REKLAMA

Bulvių sodinamosios priekaboje sėdinčios keturios moterys štai taip ima kiekvieną bulvę rankomis ir įdeda į specialų kaušelį.

Jis sukdamasis bulvę švelniai pasodina tiesiai į dirvą, taip bulvės daigai nenulūžta. Ūkininkas patikina, čia ir didžioji paslaptis – ankstyvos bulvės užauga ne trąšų primaitintos ar chemikalais nupurkštos, bet apgaubtos rūpesčio nuo pat daiginimo iki kasimo. Ūkininkas kviečia pasidairyti ir po sandėlius, kur dar sausio pabaigoje bulves pradėjo daiginti.

„Daigas turėtų būti žalias, nes jis tada tvirtas. O jei jis guli tamsoj, tada jis baltas. Laiku sudėt į dėžutes, palaikyt teisingą temperatūrą, reikiamą temperatūrą, ir tada išgauni tą ankstyvumą, ne didžiuliais kiekiais trąšų azoto ar dar kažką, bet dėžutės, lemputės, apsauga su agroplėvelėm“, – pasakoja R. Žebarauskas.

REKLAMA
REKLAMA

R. Žebarausko hektarai jau iš tolo boluoja apkloti specialia plėvele, jos čia net du sluoksniai:

„Be agroplėvelių nieko net neverta pradėt su tomis bulvėm, tai agroplėvelė, tada laistymas nuo šalnų, purkštukų pagalba – per šalnas laistom, didelė investicija padaryta, todėl ta bulvė pirma ir būna tokia brangesnė.“

Visų bulvių auginimo subtilybių kėdainiškis neatskleidžia. O štai daržovių augintojų asociacijos vadovė sako, kad taip anksti bulves Lietuvoje sodina vos vienas kitas ūkininkas, ir kėdainiškiai čia pirmauja. Ūkininkų atstovė tikina, kad investicijos į pirmą bulvių derlių – didelės, o pelnas mažas, bet norisi palepinti vartotoją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šitom bulvėm apklausa yra, tik tiek kad derliai maži ir pelnai tai iš tikrųjų, jeigu kas galvoja, kad tai yra dideli, tai ne, nes sąnaudos ir savikaina didelė tų bulvių išauginti“, – teigia asociacijos vadovė Zofija Cironkienė.

Pernai Rimantas Žebarauskas surizikavo ir sodinamąją į laukus išvarė dar vasario pabaigoje, bet sako eksperimentas nepasiteisino – užklupo šalnos, dalis derliaus pražuvo. Kaip bus šiemet prognozuoti sunku, itin šilta žiema – kelia nerimą dėl ligų ir kenkėjų. Tačiau, anot specialistų, yra daug priežasčių kuo anksčiau pradėti lietuviškų bulvių sezoną

„Jeigu pavėluoji, tada prekybos centrai, didmeninės prekybos įmonės, jos jau turi didesnes atsargas bulvių arba tiesiog padarę sutartis su pietinėmis šalimis, ir tada jau sunku pelninga pradėti naujo derliaus bulvių sezoną“, – kalbėjo Z. Cironkienė.

Šiemet pirmąsias lietuviškas bulves vartotojams ketinama pasiūlyt birželio pirmąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų