REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasario viduryje Lietuvą apskriejo žinia apie Vilniuje namuose pagimdžiusią girtą moterį. Kiek vėliau pasirodė informacija, kad su 2,65 promilėmis namuose gimdė policijos pareigūnė. Šį rytą pranešta, kad mažylis su savo tėvais ir artimu giminaičiu jau yra namuose.

Vasario viduryje Lietuvą apskriejo žinia apie Vilniuje namuose pagimdžiusią girtą moterį. Kiek vėliau pasirodė informacija, kad su 2,65 promilėmis namuose gimdė policijos pareigūnė. Šį rytą pranešta, kad mažylis su savo tėvais ir artimu giminaičiu jau yra namuose.

REKLAMA

Anksčiau policija patvirtino apie šį atvejį, tačiau vėliau patikino, kad vyksta ikiteisminis tyrimas ir daugiau komentarų šia tema nebus.

Tada Policijos departamentas neatskleidė, kokias pareigas moteris ėjo, nors įprastai apie įvykius, kuriuose yra minimi pareigūnai, suvestinėse skelbiama, nurodomos asmens užimamos pareigos, pranešama ir tada, kai į įvykius pareigūnai patenka ne tarnybos metu.

Naujienų portalas tv3.lt praėjusią savaitę gavo anoniminį laišką, kuriame teigiama, kad namuose gimdžiusi moteris buvo Vilniaus apskrities VPK Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnė.

REKLAMA
REKLAMA

Laiško autorius norėjo likti anonimiškas, nes šiuo metu pats dirba policijoje. 

Pateikiame visą anonimo laišką:

„Žiniasklaidai noriu anonimiškai truputį atskleisti tiesą apie padėtį policijoje. Neprisistatau, nes dirbu sistemoje, todėl ir Jūsų prašau neatskleisti mano tapatybės, informaciją galite pasitikslinti kalbinant visus dirbusius ir dirbančius šioje įstaigoje. 

REKLAMA

Pareigūnė, pagimdžiusi girta, tai seniai įsišaknijusi problema, kurios niekas nesiėmė spręsti. Dirbdama Vilniaus ekonominėje policijoje, tiek vadovaujant dabartinei valdžiai Audriui Vaskelai, tiek buvusiai valdžiai Vladislovui Abarovičiui, jai buvo leidžiama pasirodyti neblaiviai darbe, gerti, kaip ir dar keliems pareigūnams. 

Visa valdžia žinojo jos problemą, kaip ir dar kelių kitų darbuotojų, dėl alkoholio, tačiau nieko nedarė. Kai būdavo pareigūnė nebevaldoma, užsirakindavo tualete, daužydavo stiklus, ją iš darbo atvažiuodavo pasiimti valdžios iškviestas vyras. 

REKLAMA
REKLAMA

Viešumon niekas nieko nekėlė, nes vyras sumokėdavo ekonominės vadams, kaip ir Vilniaus bei policijos departamento valdžia. A. Vaskelai ir V. Abarovičiui ne kartą buvo sakoma, kad pareigūnė, būdama išgėrusi, yra neadekvati, kad ji savo kabinete seife turi ginklą ir reikia iš jos atimti, nes neaišku, ką gali padaryti, tačiau į reikalavimus valdžia nereagavo, nesiėmė jokių veiksmų, nekvietė nei psichologų, nei kitur ieškojo pagalbos pareigūnei, toleravo jos pasirinktą gyvenimo būdą. 

Kolegos tylėjo, nes buvo įbauginti, jei kas prasitars, bus išmesti iš darbo, kaip maištaujantys prieš vadovus, kad jie nesusitvarko su esama padėtimi. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar ir matome, iki ko privedė visų abejingumas, žala padaryta ne tik pačiai pareigūnei, bet ir ką tik gimusiam vaikui. O juk to buvo galima išvengti, jei valdžia būtų ėmusis veiksmų, o ne užsimerkusi ir pelniusis iš žmogaus nelaimės. 

Kas dabar atsakys už du suluošintus gyvenimus? Atleista pareigūnė, kuri kartu su valdžia gėrė, liko be nieko, o valdžia ir toliau „pijokaus“ ir ieškos naujos aukos. Problema liko išspręsta tik departamente… 

Siekiant išvengti valdžios atsakomybės bei didesnio viešumo, vadovai pranešė vyrui, kad šį kartą nebegelbės jo žmonos, nes žiniasklaida paviešino jo žmonos tapatybę. 

REKLAMA

P.S. žinoję vadovai taip ir lieka toliau vadovauti“, – laišką baigia anonimas. 

Policijos paprašius pakomentuoti anonimo atsiųstą laišką, Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja patvirtino, kad iš tiesų atsakingiems asmenims buvo žinoma apie pareigūnės piktnaudžiavimą alkoholiu dar nuo 2019-ųjų metų.

„Gavus informacijos apie galimą minėtos pareigūnės piktnaudžiavimą alkoholiu, 2019 metais ji buvo griežtai įspėta, buvo imtasi griežtų kontrolės ir prevencijos priemonių pasitelkiant ir psichologus. Šiuo metu jos atžvilgiu atliekamas ikiteisminis tyrimas bei tarnybinis patikrinimas“, – atsakyme tv3.lt rašė J. Samorokovskaja. 

REKLAMA

Atsakyme taip pat nurodoma:

„Tarnyba policijoje grindžiama statutiniais santykiais, o šių santykių specifika apsprendžia didesnius reikalavimus policijos pareigūnams. Statutinis valstybės tarnybos santykių pobūdis lemia ypatingą drausmės ir drausminės atsakomybės reikšmę, o tinkamos drausmės užtikrinimas yra policijos veiklos efektyvumo užtikrinimo priemonė, todėl alkoholio vartojimas įstaigoje netoleruotinas. Vilniaus apskrities policijoje nuolat vykdoma prevencinė veikla dėl alkoholio vartojimo (organizuojami blaivumo tikrinimai, švietimas, psichologų konsultacijos, streso mažinimo projektų vykdymas ir kt.).Vilniaus apskrities policijos vadovybė netoleruoja ir netoleruos piktnaudžiavimo alkoholiu atvejų, bus kategoriška ir principinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pabrėžtina, kad nuo 2016 metų iš tarnybos buvo atleista 15 pareigūnų už pažeidimus susijusius su alkoholio vartojimu.“

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad įvykis apie girtą pagimdžiusią moterį buvo užfiksuotas vasario 15 d. apie 20 val. 15 min. Vilniuje. Suvestinėje pranešta, kad namuose neblaivi (2,65 prom. alkoholio) moteris (g. 1981 m.) pagimdė kūdikį. Moteris ir kūdikis paguldyti į ligoninę.

Vėliau paaiškėjo, kad girta namuose pagimdžiusi moteris yra policijos pareigūnė. Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas. 

Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo. Apie tai, kad neblaivi gimdyvė Vilniuje yra policijos pareigūnė neskelbęs Policijos departamentas teigia, jog buvo pateikta pirminė informacija apie įvykį.

REKLAMA

„Apie įvykį buvo paskelbta pirminė gauta informacija ir ikiteisminis tyrimas dar nebuvo pradėtas“, – BNS penktadienį atsiųstame komentare teigė departamentas.

Apie tai, kad girta namuose pagimdžiusi moteris yra pareigūnė, Vilniaus apskrities policijos atstovai patvirtino praėjus savaitei nuo įvykio. Skelbtoje įvykių suvestinėje ši informacija nebuvo pateikta. 

„Moteris neina užimamų pareigų ir yra nėštumo ir gimdymo atostogose. Surinkus pakankamai duomenų ir pradėjus ikiteisminį tyrimą, žiniasklaidai buvo patvirtinta informacija, kad moteris yra pareigūnė“, – informavo departamentas.

Paprastai įvykius, kurie yra susiję su pareigūnais ir tarnautojais, Policijos departamentas savo suvestinėje išskiria iš kitų įvykių ir nurodo asmens užimamas pareigas.

REKLAMA

Pranešama ir apie tuos įvykius, į kuriuos pareigūnai pateko būdami ne tarnybos metu.

Šeima neišsiskyrė iš kitų 

Naujienų portalo tv3.lt ir TV3 žinių klausta gimdžiusios moters kaimynė pasakoja, kad tą dieną, kai moteris gimdė, jos namuose nebuvo, tačiau apie įvykį kaimynystėje vėliau kalbėjo visas bendrabutis. 

„Nieko pati nežinau, nes tą dieną dirbau. Moterį pažįstu. Viskas su šeima gerai buvo, augina sūnų, gyvena su vyru. Labai keista buvo, kad atvažiavo policija, dvi greitosios. Žinojome, kad ji nėščia. Girdėjau, kad ji prieš tai buvo linkusi vartoti alkoholį, bet pas juos policija nevažiuodavo“, – pasakoja moters kaimynė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita kaimynystėje gyvenanti moteris šeimai negailėjo gerų žodžių: „Labai gera šeima, labai gerai gyvena. Jie policijoje dirba, tikrai tikrai. Būdavo bėdų su alkoholiu iki nėštumo, o paskui ji vaikščiojo su pilvu, viskas buvo gerai. Net jei ir būdavo bėdų su alkoholiu, tai nebūdavo neramum.“ 

Girdėdavo apie nesutarimus

Apie tai, kad bute galimai gyvena pareigūnų šeima, patvirtino ir trečioji kalbinta kaimynė. Ji taip pat pridūrė, kad šeimoje netrūko ir nesutarimų. 

„Aš ją mačiau su pilvu. Ji tai normali, o vyras toks... būna užrakina ją namuose, raktus atima, niekur ji išeiti negali. Jis alkoholio nevartodavo, bet ji tai mėgėja būdavo, aš su ja nelabai bendrauju. 

Paskutinį kartą aš ją mačiau nėščią, ji man paskambino, sako, aš galiu tau išmesti pro langą maišą šiukšlių? Tai kaip atsakyti nėščiai moteriai. Ji yra buvusi tyrėja, dabar, kur dirba, nežinau, o vyras policijoje dirba“, – patikino klausta kaimynė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų