REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigia, jog į klausimus dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos turi atsakyti parlamentinis tyrimas.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigia, jog į klausimus dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos turi atsakyti parlamentinis tyrimas.

REKLAMA

„Tam, kad situacija išsispręstų, yra reikalingas parlamentinis tyrimas – tam, kad būtų atsakyta į klausimus, nes dabar visi kalba ir mąsto užuominomis, o mums reikia konkrečių atsakymų. Taigi, ar Seimas pavestų komisijos funkcijas atlikti Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK), ar sudarytų atskirą komisiją, tai būtų Seimo apsisprendimo dalykas“, – BNS pirmadienį sakė V. Pranckietis. 

„Aš manau, kad jeigu jau kyla tokios bangos, tai reikia, kad atsirastų ir bangolaužis, tai yra – komisija“, – pridūrė Seimo pirmininkas. 

Prieš kelias savaites Seimo valdyba nusprendė neinicijuoti parlamentinio tyrimo pagal buvusio NSGK pirmininko parlamentaro Vytauto Bako pateiktą informaciją dėl galimo neteisėto informacijos rinkimo. 

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau V. Pranckietis teigė, jog tuomet valdybai dar nebuvo žinomas išsamus informacijos turinys. 

„Mes neturėjome jokio turinio, todėl mes tada ir pasakėme, kad valdyba neturi apie ką spręsti, nes tik buvo toks nuogąstavimas, kad reikalingas tyrimas. O kada NSGK gavo daugiau informacijos, jie pasakė kad tyrimas nereikalingas. Dabar daug daugiau informacijos išėjo į viešumą, tai dabar kalbama, kad galbūt ir reikalingas. Aš tai skatinčiau atlikti tyrimą tam, kad būtų atsakoma į klausimus, o ne laikoma ore tokia nežinomybė“, – kalbėjo V. Pranckietis. 

REKLAMA

Praėjusią savaitę buvo paskelbta, jog aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs tuometinį Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininką Vytautą Baką, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Pareigūnas, kuriam suteiktas pranešėjo statusas, teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus. V. Bako vertinimu, pateikti duomenys rodo, kad VSD galėjo kištis į politinius procesus.

REKLAMA
REKLAMA

VSD teigia, kad informacijos apie minimus asmenis nerinko, griežtai laikėsi įstatymų. Žvalgybos tarnyba tvirtina, kad galėjo tikrinti informaciją, vykdydama pavedimą tirti galimą užsienio valstybių kišimąsi į rinkimus.

VSD direktorius Darius Jauniškis tvirtino, kad „VSD nesilaiko selektyvaus požiūrio į jokias politines jėgas ar kandidatus“.

Pasak D. Jauniškio, „VSD buvo susitikęs su įvairių pretendentų ar kandidatų aplinkomis dėl skirtingų priežasčių“. Jis sakė, kad yra pasirengęs pateikti visą informaciją Seimo komitetui. 

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas antradienį renkasi į neeilinį posėdį svarstyti situacijos dėl VSD.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komitetas jau prieš kelias savaites yra išklausęs informaciją apie Generalinės prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos atliktą patikrinimą dėl VSD pareigūno pateiktos informacijos. Po uždaro posėdžio Seimo NSGK pirmininkas Dainius Gaižauskas tuomet žurnalistams sakė, kad pareigūnai gautą medžiagą tikrino dešimt mėnesių ir nusikalstamų veikų požymių nebuvo nustatyta.

Paklaustas, ar kaip Seimo pirmininkas teisėsaugos buvo atskirai informuotas apie atliktą patikrinimą, V. Pranckietis pirmadienį teigė tokios informacijos neturėjęs. 

„Yra principas - būtina žinoti, jeigu teisėsauga manęs neinformavo, jie manė, kad man nebūtina žinoti. O kadangi ėmėsi iniciatyvos NSGK, mes jokių specialių užklausų ir nedarėme“, – sakė V. Pranckietis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų