REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje daugėja milijonierių: vos per metus per 200 gyventojų sugebėjo gauti pajamų nuo 1 iki net 20 mln. eurų. O tuo pat metu pusė milijono lietuvių tebetūno žemiau skurdo ribos ir per mėnesį mėgina išgyventi už 350 ir dar mažiau eurų.

Lietuvoje daugėja milijonierių: vos per metus per 200 gyventojų sugebėjo gauti pajamų nuo 1 iki net 20 mln. eurų. O tuo pat metu pusė milijono lietuvių tebetūno žemiau skurdo ribos ir per mėnesį mėgina išgyventi už 350 ir dar mažiau eurų.

REKLAMA

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis yra vienas turtingiausių šalies politikų, tačiau milijonierių kaip Karbauskis Lietuvoje daugėja. Štai naujausi Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenys rodo, kad per metus susikrauti milijoną ir daugiau pavyksta vis didesniam būriui lietuvių.

Apibendrinti 2018 m. duomenys rodo, kad tais metais dar 30 asmenų prisijungė prie 200 žmonių rato, kurie per metus gauna pajamų nuo 1 iki net 20 milijonų eurų.

„20 mln. eurų Lietuvoje yra reikšmingi sandoriai. Tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims. Bet jei lygintume tokias sumas su Vakarų Europa, ten nelabai darytų didelį įspūdį“, – sako finansininkas Marius Dubnikovas.

REKLAMA
REKLAMA

Milijoną eurų žmogus greičiausiai gauti gali Lietuvoje tik pardavęs turtą arba įmonę, nes dažniausiai iš šitų sandorių gaunamos didelės sumos.

REKLAMA

Savo sąskaitą pasipildyti vienu kitu milijonu turtuoliai gali ir pasiimdami kelerių metų dividendus. O skaičiuojant apmokestinamąsias pajamas, bent milijoną gaunančių per metus asmenų yra šiek tiek mažiau – apie pusantro šimto.

„20 mln. eurų, jei prekiaujate vertybiniais popieriais aktyviai, tokį pajamų kiekį galite sugeneruoti netgi turėdamas tik 100 tūkst., tereikia portfelį apversti 200 kartų ir pasieksite 20 mln. apyvartą. Išoriškai, jei žmogus nesigilina, gali atrodyti, kad yra hipermilijonierius, bet tai yra daug sandorių ir pajamų. VMI statistika kartais klaidina“, – pasakoja M. Dubnikovas.

REKLAMA
REKLAMA

O štai yra pelningų veiklų, kurias įforminus kaip individualią veiklą galima uždirbti įspūdingas pajamas. Štai 60 verslo administratorių ir konsultantų per metus susižeria 25 mln. eurų, kiekvienam išeitų vidutiniškai po beveik 400 tūkst eurų per metus.

Nedaug atsilieka ir finansininkai bei draudikai – pusšimtis žmonių per metus vidutiniškai uždirba po 340 tūkst eurų.

Beveik 100 didmeninės prekybos ryklių per metus vidutiniškai uždirba po beveik 300 tūkst. eurų.

Ir štai didžiulis būrys – 700 – lengvatiniais mokesčiais besidžiaugiančių teisininkų ir advokatų per metus susižeria 80 mln. eurų, vidutiniškai po 115 tūkst. asmeniui per metus arba po 10 tūkst kas mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės, kurių pajamos milijoninės, jie „Sodrai" beveik nemoka, pajamos neturi darbo užmokesčio formos arba nedidelė dalis. Didžioji dalis dividendai, socialinio draudimo įmokomis neapmokestinami. Jie prie pensijų finansavimo neprisideda. Yra perskirstymas, kurį valstybė daro, bet perskirstoma daugiau tarp vidurinio sluoksnio ir žemesnio, bet viršutinis pabėga nuo didesnių mokesčių ir rinkoje susiklosčiusi pajamų nelygybė lieka“, – teigia ekonomistas Romas Lazutka.

Visgi prošvaisčių ekonomistas Nerijus Mačiulis įžvelgia. Nors Lietuvoje daugėja multimilijonierių, dėl darbo jėgos trūkumo mažėja ir gaunančių minimalią algą. Tad, anot jo, kyla ir vidurinioji klasė, gyvenanti iš skaidrių atlyginimų.

REKLAMA

„Matome labai aiškią tendenciją, kad Lietuvoje didėja ir stiprėja vidurinioji klasė. Vidutinės darbo pajamos po mokesčių padidėjo per metus 100 eurų, iki 825 eurų. Pagal klasikinį EBPO apibrėžimą, jai priskiriami gyventojai, kurie gauna 75-200 proc. VDU, Lietuvoje būtų 600 – 1600 eurų per mėnesį po mokesčių“, – kalbėjo ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Multimilijonierių Lietuvoje daugėja ir priskaičiuojama apie 500 asmenų, kurie turi turto už 5 ir daugiau milijonus eurų.

Tačiau skurdo Lietuvoje nemažėja: pusė milijono ir toliau priversti gyventi žemiau skurdo ribos, per mėnesį turėdami ne daugiau kaip 350 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų