REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aštuoni šimtai poskonių – daugiau nei vyne, tiek galite pajusti gurkštelėję šlakelį kavos. Nors ir konservatyvūs lietuviai vis dažniau renkasi išskirtinę kavą. O jos šiais laikais yra iš ko rinktis – šimtai rūšių. Kavos gurmanai turi patarimų, kaip atskirti išties kokybišką kavą, nuo paprasčiausio kavos gėrimo.

Aštuoni šimtai poskonių – daugiau nei vyne, tiek galite pajusti gurkštelėję šlakelį kavos. Nors ir konservatyvūs lietuviai vis dažniau renkasi išskirtinę kavą. O jos šiais laikais yra iš ko rinktis – šimtai rūšių. Kavos gurmanai turi patarimų, kaip atskirti išties kokybišką kavą, nuo paprasčiausio kavos gėrimo.

REKLAMA

„Už kiekvieno puodelio yra daugybė įdomių žmonių, nuo augintojo kažkur toli Brazilijoje iki baristos, kuri jums daro šiandien ryte kavą“, – sako festivalio organizatorius Nidas Kiuberis. 

Kavos pupelių pasirinkimas taip pat platus, taigi kavos entuziastams ir gurmanams ir šiaip kavos mėgėjams tikrai yra iš ko rinktis

Kava iš Brazilijos, Kolumbijos, Australijos, – kiekvienam pagal skonį ir piniginės storumą. Tiesa, kavos ekspertai atskleidžia, kad skirtumas nuo pigiausios iki brangiausios kavos nėra toks jau didelis, todėl dažniausiai, kokia kava mėgaujamės, priklauso nuo mūsų skonio ir nuo vietų, kur kavos ieškome.

REKLAMA
REKLAMA

„Ar tai bus labai klasikinis dalykas, atkeliavęs iš Brazilijos, kur daug žmonių asocijuoja, ar kažkokie egzotiški dalykai, atkeliavę iš tos pačios Kinijos, nes Kinija ne tik augina arbatą, bet ir 10-15 metų bėgyje pasiūlys pasauliui daug nuostabios kavos“, – pasakoja kavos žinovas Emanuelis Ryklys.

REKLAMA

Kavos žinovai sako, kad lietuviai vis labiau išrankesni kavai, renkasi ją atsižvelgdami iš kokio krašto ji atvežta, koks kavos pupelių skrudinimo laikas.

„Tai yra rūšinės kavos, iš vieno ūkio, iš vieno tiekėjo, tos kavos, kur mes žinom, iš kur atkeliavo. Nes tos kavos, kurios mes nežinom, iš kur atkeliavo, tai žmonės nežino, ką geria ir kas yra tuose pakeliuose“, – teigia kavos žinovas Mindaugas Žičkus. 

„Nors lietuviai lieka tradiciškai ištikimi užpilami kavai, tiesiog užsipila puodelį karštu vandeniu, tačiau matosi vis didesnis susidomėjimas ir kitokiais būdais, kaip filtrinės kavos, kurias taip pat užpilant vandeniui, bet subtiliau galbūt daugiau atskleisti tų skonių, kurių yra virš 800 poskonių, daugiau nei vyne“, – kalbėjo N. Kiuberis. 

REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje suvažiavę šimtai kavos entuziastų ne tik ragauja, siūlo ir patys atranda naujus skonius, bet ir dalyvauja čempionatuose, vienas jų – piešimas kavos puodelyje pieno puta. Esą, kiekvieno barmeno darbas ne tik tinakmai paruošti kavą, bet ir pateikti ją kuo estetiškiau. Taip ir gimsta iš pieno putų įvairiausių gėlių, užrašų, gyvūnų atvaizdai.

„Tai yra diena iš dienos darbas, manau, tokį piešinį jau galima nupiešti jau ir po mėnesio, bet reikėtų kiekvieną dieną praktikuotis“, – sako barista Rūta. 

Kavoje esantis kofeinas, skirtingai veikia kiekvieno organizmą, todėl kavos žinovai sako, kad tai, kiek kavos puodelių per dieną išgerti, gali nuspręsti tik pats žmogus. Tiesa, jei norisi lengvesnio kavos gėrimo, galima kavą išsivirti silpną, arba skiesti ją su pienu, tiesa, pasak kavos gurmanų, tikrasis kavos skonis atsiskleidžia geriant ją gryną, be jokių priedų, netgi cukraus:

Kavos festivalis sostnėje tęsis iki sekmadienio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų