REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvusi prezidentė Dalia Grybauskaitė, kalbėdama apie situaciją dėl Valstybės saugumo departamento (VSD), teigia, kad turi būti atsakyta į kuo daugiau klausimų.

Buvusi prezidentė Dalia Grybauskaitė, kalbėdama apie situaciją dėl Valstybės saugumo departamento (VSD), teigia, kad turi būti atsakyta į kuo daugiau klausimų.

REKLAMA

„Pirmiausia, skaidrumas ir kad būtų atsakyta į kuo daugiau klausimų ir nebijoti eiti kalbėti ir atsakyti, nes bet kokie šešėliai, neatsakyti klausimai kelia daugiau įtarimų, sumaišties ir manau, kad tai reikia daryti labai skaidriai. Tai ir mėginama daryti – kuo daugiau atsakymų, tuo bus geriau“, – žurnalistams penktadienį „Akropolyje“ vykusiame renginyje sakė D. Grybauskaitė.

„Tą daryti ir pati VSD turėtų, be jokios abejonės, ir, matomai, dar gali gilintis ir NSGK, jeigu toks poreikis yra, bet tai jau Seimo sprendimas“, – pridūrė ji.

Ji taip pat teigė, kad situacija nėra maloni, tačiau detaliau jos teigė negalinti vertinti, nes neturi daugiau informacijos. Buvusi šalies vadovė taip pat pabrėžė, kad apsivalyti iš vidaus turės ir pats VSD.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad pati institucija turės rimtai peržiūrėti ir savo procedūras, ir darbo metodus, ir žvalgų kvalifikaciją. Matosi, kad tų problemų įstaigos viduje yra“, – teigė D. Grybauskaitė.

REKLAMA

„Bet manau, kad daugiausia tokių nesklandumų išryškėjo VSD viduje ir, manau, kad tai yra jau vidaus reikalas, kad truputį jau reikia apsitvarkyti namuose“, – sakė buvusi šalies vadovė.

Ji taip pat dėl susidariusios situacijos sveikina iniciatyvą turėti ombudsmeno institutą, kurio atsiradimą siūlo opoziciniai konservatoriai.

„Manau, kad pats laikas, ypač dabar, po tokio reputacinio sukrėtimo“, – teigė D. Grybauskaitė.

Šią savaitę buvo paskelbta, jog aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs tuometinį Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininką Vytautą Baką, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

REKLAMA
REKLAMA

Minimu laikotarpiu šaliai vadovavo būtent D. Grybauskaitė, tačiau ji teigė, kad apie tokį informacijos rinkimą nežinojo.

„Jokių pažymų, jokios informacijos nesu gavusi, todėl neturiu, ką komentuot“, – tvirtino D. Grybauskaitė.

Ji taip pat teigė, kad užduotis žvalgybai formuoja ne politikai ar šalies vadovai.

„Jokie politikai, jokie vadovai negali formuoti užduočių, VGT (Valstybės gynimo taryba – BNS) formuoja tik prioritetus ir poreikius, o užduotis formuoja ir formuluoja konkretūs tų įstaigų vadovai, matomai“, – teigė buvusi prezidentė.

Pranešėjas teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus. V. Bako vertinimu, pateikti duomenys rodo, kad VSD galėjo kištis į politinius procesus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VSD teigia, kad informacijos apie minimus asmenis nerinko, griežtai laikėsi įstatymų. Žvalgybos tarnyba teigia, kad galėjo tikrinti informaciją, vykdydama pavedimą tirti galimą užsienio valstybių kišimąsi į rinkimus.

VSD direktorius Darius Jauniškis tvirtino, kad „VSD nesilaiko selektyvaus požiūrio į jokias politines jėgas ar kandidatus“.

Pasak D. Jauniškio, „VSD buvo susitikęs su įvairių pretendentų ar kandidatų aplinkomis dėl skirtingų priežasčių“. Jis sakė, kad yra pasirengęs pateikti visą informaciją Seimo komitetui. 

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas kitą savaitę renkasi į neeilinį posėdį svarstyti situacijos dėl VSD.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų