REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžio apygardos teisme šį penktadienį skelbiamas nuosprendis 55-erių bibliotekininkę Pasvalio rajone išžaginusiam ir po to nužudžiusiam kiek vyresniam nei 20-ies Rokui Navardauskui.

Panevėžio apygardos teisme šį penktadienį skelbiamas nuosprendis 55-erių bibliotekininkę Pasvalio rajone išžaginusiam ir po to nužudžiusiam kiek vyresniam nei 20-ies Rokui Navardauskui.

REKLAMA

Vyras pripažintas kaltu, subendrinus laisvės atėmimo bausmes, nuteistas 18 metų ir 2 mėnesiams. Jis kalės pataisos namuose.

Teismas nusprendė, kad vyras turės atlyginti ir žalą nukentėjusiems sūnui ir dukrai: po 30 tūkst. eurų neturtinės ir dar 5 tūkst. turtinės žalos.

Sukrečiančios aplinkybės

Naujienų portalas tv3.lt rašė, kad dėl Pasvalio rajono bibliotekininkės nužudymo teisiamas jaunuolis iškart po nusikaltimo buvo paslėpęs aukos kūną. Maža to, jis kelias dienas aukos name girtavo, net kvietėsi draugus.

Kodėl jaunas Pumpėnų gyventojo R. Navardausko byla buvo nagrinėjama už uždarų durų, paaiškino jo advokatas Arvydas Alekna: „Supraskite, čia yra dar vienas sunkus nusikaltimas, tai yra išžaginimas. Nukentėjusioji pirmiausia buvo išžaginta ir tik po to nužudyta. Todėl tokiose bylose teismo posėdžiai įprastai būna uždari.“

REKLAMA
REKLAMA

Mokyklos bibliotekininkės Pumpėnų gyventojai pasigedo 2018 m. lapkritį. Po kelių dienų subadytos bibliotekininkės kūną artimieji aptiko malkinėje, o name buvo išvartyti daiktai, viduje kažkas girtavo.

REKLAMA

Kaip paaiškėjo, tai buvo kie vyresnis nei 20-ies kaimynas, kuris lėbavo savo aukos namuose. Paslėpęs malkinėje kaimynės kūną, jis į nusikaltimo vietą netgi kvietėsi sugėrovus. Valstybės kaltintojas sako, kad bylą prokurorams pavyko greitai ištirti.

Šioje byloje buvo net 17 liudytojų. Turėjo liudyti ir tie, kurie girtavo su žudiku aukos namuose. Nužudymo motyvų prokurorai kol kas neatskleidžia. Aišku tik tiek – psichiatrai nustatė, kad kaltinamasis yra pakaltinamas.

Aiškėja, kad savo kaimynės jaunuolis su peiliu patykojo jos kieme. Čia moterį jis ir išžagino, o tada ją nužudė. Kelias dienas leidęs rastus namuose pinigus vėliau žudikas paspruko, pavogęs dar ir bibliotekininkės aukso dirbinius.

REKLAMA
REKLAMA

„Noriu pasakyti, kad mano ginamasis nėra labai kalbus, tačiau iš bylos medžiagos matyti, kad jis įvykdė nusikaltimą būdamas neblaivus, tai, aš manyčiau, kad tas neblaivumas ir turėjo reikšmę tokio sunkaus nusikaltimo padarymui.

Bet jis atėjo į moters kiemą su peiliu, jos laukė, tykojo. Tas visas smulkmenas jis pateikė savo paaiškinime. Tad teisme liko tik patvirtinti duotus įrodymus“, – anksčiau teigė advokatas A. Alekna.

R. Navardauskas jau anksčiau buvo teistas už turto sunaikinimą – buvo padegęs namą. Pumpėnų miestelio gyventojai dar įtaria jaunuolį ir vagystėmis.

Tyrimo metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad R. Nevardauskas užpulti pažįstamą moterį planavo iš anksto. Vėliau ekspertai nustatė, kad moteris buvo žiauriai subadyta peiliu, jos kūne rasta daugiau nei 20 durtinių žaizdų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planuose buvo daugiau nusikaltimų

Panevėžio Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkas Orlandas Butkus anksčiau pasakojo, kad R. Navardauskas buvo sulaikytas viešoje vietoje Panevėžyje:

„Tyrimo metu paaiškėjo, kad jis buvo suplanavęs daugiau vagysčių. Įtariamasis prisipažino dėl nužudymo. Vėliau jis prisipažino, kad išžagino moterį. Dalį iš moters pavogtų daiktų jis buvo užstatęs lombarde. Pareigūnams pavyko surasti ir nusikaltimo įrankį – peilį.“

Prokuroras Donatas Skrebiškis papildė, kad kaltinamojo parodymai nebuvo nuoseklūs: „Iš pradžių jis teigė, kad norėjo moterį tik apiplėšti. Bet vėliau nurodė kitą nusikaltimo tikslą. Jis pareiškė, kad norėjo moterį išžaginti. Po šio nusikaltimo jis nusprendė paslėpti kūną.

REKLAMA

Patvirtinta, kad R. Navardauskas gyveno kartu su tėvais. Pas savo auką kaltinamasis lankėsi ir prieš nužudymą. Apklausus vietos gyventojus paaiškėjo, jog kaltinamasis padėdavo moteriai ūkio darbuose.

Surado brolis

55 metų moters kūnas rastas su daugybinėmis durtinėmis žaizdomis nugaroje. Nužudytoji dirbo bibliotekininke, jos pasigedo brolis. Ji kelias dienas neatėjo į darbą, tai sukėlė nerimą, nes moteris buvo pareiginga.

„Niekada pas ją naktimis nedegdavo šviesa. O šią naktį degė, sunerimau“, – pasakojo kaimynė Malvina. „Brolis sako, Stase, ar tu nematei Virgutės, antrą dieną darbe nėra, o pareiginga. Man taip kažkaip šiurpas, sakau tu pažiūrėk malkinėj ar vonioj, negera paliko. Tada netrukus atvažiavo greitoji, išėjo sesuo, sako, gi atradom malkinėj“, – apie kraupų įvykį pasakojo kita kaimynė Stasė.

REKLAMA

Kaimynės pasakoja, kad moteris dirbo miestelio gimnazijos bibliotekininke. Tvarkinga kaimynė name gyveno viena, vaikai jau suaugę, o į darbą visuomet žiūrėjo pareigingai. Todėl artimieji sunerimo, kai net kelias dienas negalėjo su moterimi susisiekti.

Telefonas buvo išjungtas, o durys užrakintos. Kadangi viduje degė šviesos, o namai buvo sujaukti, brolis į vidų pateko per langą. Tačiau sesuo buvo dingusi kaip į vandenį.

„Aš kai pasakiau, kad šviesa degė, tai jis kažkiek apsidžiaugė, reiškia, sako, viskas gerai, nes telefonas 4 dienas neatsako, jos pačios antrą dieną darbe nebuvo, taip niekada nedarydavo“, – pasakoja kaimynė.

Nuogas moters kūnas malkinės sandėliuke aptiktas jau vakare, kai pasitelkti pareigūnai. Spėjama, kad žudikas išniekintą kūną mėgino slėpti. Kaimynė sako, kad nužudytosios kieme nebuvo girdėti jokio triukšmo, pati moteris niekuomet negirtavo, o ir pastovaus širdies draugo neturėjo.

Plačiau apie tai – TV3 žinių archyvinėje medžiagoje:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų