REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Jis – tikras narcizas!“ – taip kartais stipriai sukritikuojami žmonės, kurie yra itin susikoncentravę į save. Tačiau retas žino, jog narcisizmas yra ne šiaip būdo bruožas – tai gali būti ir asmenybės sutrikimas. Tik kaip atpažinti jūsų aplinkoje besisukiojančius narcizus?

„Jis – tikras narcizas!“ – taip kartais stipriai sukritikuojami žmonės, kurie yra itin susikoncentravę į save. Tačiau retas žino, jog narcisizmas yra ne šiaip būdo bruožas – tai gali būti ir asmenybės sutrikimas. Tik kaip atpažinti jūsų aplinkoje besisukiojančius narcizus?

REKLAMA

Austrų psichoanalitikas Robertas Waelderas narcisistinę asmenybę aprašė dar 1925 metais, o jau 1968 metais mokslininkai kalbėjo apie narcisistinį asmenybės sutrikimą.

Tai yra rimtas sutrikimas, kurį sukelia aplinkos (perdėta suaugusiųjų meilė, emocinis išnaudojimas) bei genetiniai faktoriai. Žinoma, jūs žinote, jog narcizai (žmonės, ne gėlės) yra itin susikoncentravę į save ir mano, kad yra geriausi. Tačiau kai kurie žmonės tiesiog yra pasitikintys savimi ar net pasipūtę.

Skirtumas tas, kad sveiki žmonės gali būti pasipūtę kai kuriose srityse ir tas perdėtas pasitikėjimas savimi išgaruoja, kuomet žmogus pastebi, kad nėra toks geras, kokiu save laikė. Narcisistinio asmenybės sutrikimo kamuojami žmonės visada save laiko geresniais už kitus ir šios nuomonės nekeičia net kai tam yra objektyvių priežasčių.

REKLAMA
REKLAMA

Štai dar 7 narcisistinės asmenybės bruožai, kuriuos išskiria Psychologytoday.com

Jie mano, kad jiems priklauso išskirtinės teisės

Narcizai gali būti neturtingi ir nežinomi, tačiau visuomet mano, kad yra geresni už kitus. Restoranuose jie nori būti aptarnauti pirmiausia, jie nori išskirtinių paslaugų ir dėmesio. Net ir draugų tarpe jiems atrodo, kad visi juos dievina, todėl visi turi pirmiausia išklausyti jų ir klausyti jų nurodymų.

REKLAMA

Jie naudojasi kitais

Taigi, nieko keisto, kad narcizai yra linkę išnaudoti artimus žmones. Paslauga už paslaugą? Jiems tai nepriimtina. Jie mano, kad kiti žmonės jų aplinkoje turi džiaugtis galėdami būti šalia jų.

Laiko švaistymas iliuzijoms

Narcizai mano, kad jau tuoj bus labai sėkmingi, nors nėra jokių ženklų, kad vyktų kažkoks progresas. Jie elgiasi taip, lyg jau būtų pasaulio čempionai, turtuoliai ar verslininkai. Ir mano, kad kiti turėtų į juos taip žiūrėti.

Jie mano, kad yra nesuprasti

Narcizai nėra kvaili. Jie mato kitų žmonių veido išraiškas, girdi, kai prašote nustoti girtis. Tačiau jie mano, kad aplinkiniai jų tiesiog nesupranta. Juos suprasti gali tik lygiai tokie pat pažengę žmonės, kokie yra jie.

REKLAMA
REKLAMA

Jiems reikia kitų susižavėjimo

Nors narcizai ir mano, kad yra nesuprasti, jie trokšta komplimentų, plojimų ir pagarbos. Jie nori išorinio patvirtinimo, kad jie tikrai yra geriausi. Ir nors bando apsimesti, kad jiems nereikia, kad kiti jais žavėtųsi, jie to visada trokšta. Kartais jie yra linkę manipuliuoti, apsimesti itin liūdnais, kad ištrauktų vieną kitą komplimentą.

Jiems trūksta empatijos

Kaip ir sociopatams, narcizams dažnai trūksta empatijos. Jie tiesiog mano, kad yra svarbesni už kitus, todėl jūsų problemos jiems atrodo tik nežymus foninis triukšmas. Ir apskritai, jūs neturėtumėte jaudintis dėl problemų, kurios tiesiogiai neliečia narcizo.

Pavydas

Narcizai kartais pavydi kitiems turtų, moterų ir sėkmės, nes mano, kad jie viso to nusipelnė labiau. Jie taip pat mano, kad kritikos sulaukia tik dėl to, kad kiti jiems pavydi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų