REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per pirmuosius septyniolika gyvenimo metų Pascalis Siakamas retai paimdavo krepšinio kamuolį į rankas – tai tebuvo žaidimas, kurį žaisdavo vyresnieji dabartinės Toronto „Raptors“ žvaigždės broliai, rašo BBC.

Per pirmuosius septyniolika gyvenimo metų Pascalis Siakamas retai paimdavo krepšinio kamuolį į rankas – tai tebuvo žaidimas, kurį žaisdavo vyresnieji dabartinės Toronto „Raptors“ žvaigždės broliai, rašo BBC.

REKLAMA

Nors P. Siakamo tėvas nuolat svajojo, kad vienas iš šešių vaikų žais NBA, jaunėlis Pascalis mieliau rinkdavosi kitas sporto šakas.

„Aš mėgau futbolą ir buvau geras. Jeigu būčiau norėjęs, būčiau galėjęs jį žaisti“, – sako „Raptors“ lyderis.

Bet kai pasieki 206 cm ūgį, ignoruoti krepšinį tampa sunku.

Dabar P. Siakamui yra 25-eri ir krepšinį jis žaidžia mažiau nei dešimt metų, bet jau spėjo laimėti labiausiai patobulėjusio NBA žaidėjo prizą ir tapti lygos čempionu.

Šį sezoną kamerūnietis renka po 23,5 taško ir sugriebia 7,5 kamuolio. Kelias tokių aukštumų link tikrai buvo neįprastas.

REKLAMA
REKLAMA

Dualos mieste gimęs P. Siakamas didžiąjį dalį jaunystės praleido seminarijoje, kur buvo ruošiamas tapti kunigu ir dirbti mažame miestelyje.

Čia jis praleido septynerius metus ir apie krepšinį nesvajojo – tekdavo keltis 5 valandą ryto ir visa diena buvo užimta įvairiomis pamokomis ir užsiėmimais.

REKLAMA

„Mano tėtis vylėsi, kad tai gali būti tai, ką aš norėčiau daryti, bet niekada tam neturėjau pašaukimo“, – atskleidžia krepšininkas.

2011 metais P. Siakamas su draugais nuvyko į Luco Mbah a Moute’o – kamerūniečio, NBA praleidusio dešimtmetį – stovyklą.

Nors iki tol „Raptors“ vedlys nebuvo žaidęs krepšinio, buvo sunku nepastebėti jaunuolio noro kautis ir atletiškumo – kitais metais jis buvo pakviestas į prestižinę „Krepšinis be sienų“ stovyklą, vykusią Pietų Afrikoje.

„Tai buvo milžiniškas įvykis man. Visa ta aplinka atvėrė man akis į pasaulį, kurio anksčiau nepažinojau. Išvykti į JAV, žaisti ir įgauti išsilavinimą tapo svajone“, – pripažįsta krepšininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Žaidimas NBA tuo metu svajone dar tikrai nebuvo – niekas to nesitikėjo, bet po truputį P. Siakamas atkreipė į save dėmesį. Vienas pirmųjų, pastebėjusių jį, buvo „Raptors“ generalinis vadybininkas Masai Ujiri.

Pirmą kartą jie susipažino 2012 metais ir tuo metu Nigerijoje gimęs M. Ujiri nė nenutuokė, kad praėjus ketveriems metams jis NBA naujokų biržoje pasirinks P. Siakamą.

„Tada jis buvo kūdas vaikinukas, bet galėjai įžvelgti įgūdžius. Jis labai mylėjo žaidimą ir tai man patiko. Pascalis buvo itin kovingas ir troško laimėti. Dabar tą mato visi“, – pažymi M. Ujiri.

P. Siakamas netrukus gavo galimybę baigti mokslus JAV–- sulaukęs aštuoniolikos jis turėjo už nugaros palikti praėjusį gyvenimą ir viską pakeisti iš pagrindų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai buvo milžiniškas pokytis – iš Kamerūno persikelti į Teksaso valstiją, mokytis anglų kalbos, vietinės kultūros. Viskas čia buvo kitaip ir reikėjo prisitaikyti“, – pirmuosius žingsnius prisimena jis.

Baigęs mokyklą P. Siakamas sulaukė universiteto stipendijos, bet 2014 metai liko pažymėti skaudžia tragedija – avarijoje žuvo tėtis.

„Jis sunkiai dirbo, kad pasirūpintų šešiais vaikais ir turėtume viską. Tėtis turėjo svajonę ir džiaugiuosi, kad ją dabar pildau. Tik gaila, kad jis pats to nemato“, – liūdnai kalba krepšininkas.

Sužaidęs vos du sezonus universitete P. Siakamas nusprendė išmėginti laimę NBA naujokų biržoje. Į jį buvo žiūrima kaip į „pavojingą“ pasirinkimą, nes kamerūnietis krepšinį žaidė viso labo ketverius metus.

REKLAMA

Tačiau M. Ujiri jį stebėjo tuos ketverius metus ir nusprendė prisiimti riziką.

„Raptors“ žaidėjų tobulinimo vadovas Jama Mahlalela matė P. Siakiamo energiją ir entuziazmą jau nuo pirmojo sezono, kurio metu kamerūnietis blaškėsi tarp G lygos ir pagrindinės komandos.

„Kalbame apie krepšinį be pozicijų ir jis puikiai tam tinka. Pascalis gali žaisti įžaidėju, gali žaisti ir centru. Jis stumia save į priekį kiekvieną dieną, nepriima to, kur yra dabartinę akimirką ir siekia būti geresniu su kiekvienu išaušusiu rytojumi“, – pastebi J. Mahlalela.

Šis sezonas P. Siakamui yra ketvirtas – praėjusiame jis tapo NBA čempionu ir gavo naują užduotį. Ekipą palikus Kawhi Leonardui – pagrindiniam netikėto triumfo autoriui – „Raptors“ reikėjo naujos žvaigždės ir naujo vedlio.

REKLAMA

Šią vietą užpildė P. Siakamas, kuriam jau įteiktas ketverių metų ir 130 mln. JAV dolerių vertės kontraktas.

„Buvimas čempionu prideda pasitikėjimo ir tai turėtų gąsdinti likusias NBA komandas. Pascalis natūraliai yra labai savimi pasitikintis žaidėjas, todėl su šiuo įrašu taps dar didesne problema varžovams“, – mano J. Mahlalela.

„Raptors“ (43-18) kiek netikėtai žengia antroje Rytų konferencijos vietoje, bet tai nė kiek nestebina pačio P. Siakamo.

„Komandoje turime daug nuvertintų žaidėjų, tai ir stumia mus į priekį. Jeigu paklausite čempiono, kai pajunti pergalės skonį, visada nori tą pakartoti. Ties tuo ir telkiu dėmesį. Turime visiškai kitokią komandą nei praėjusį sezoną, visi užima naujus vaidmenis ir tai įkvepia. Dėl to ir žaidžiame“, – sako P. Siakamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų