REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narys Vytautas Bakas teigė visiškai pasitikintis aukšto rango žvalgybos pareigūnu, kuris informavęs Seimo ir teisėsaugos atstovus, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovybės nurodymu 2018-2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Informaciją apie tai pareigūnas 2019 metų balandį pateikė tuometiniam Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui V. Bakui. Informaciją taip pat yra gavę generalinis prokuroras Evaldas Pašilis ir Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus.

Informaciją pateikusio žvalgybos pareigūno tapatybė jo paties prašymu nėra atskleista. Dokumentai rodo, kad jam gali būti suteiktas pranešėjo statusas. Pranešėjas yra pateikęs informaciją apie tris epizodus. Jis teigė, kad informacija buvo renkama apie G. Nausėdos aplinkoje rinkimų kampanijos metu buvusius politikos, verslo ir kultūros žmones, įskaitant dabartinius G. Nausėdos komandos narius.

REKLAMA
REKLAMA

V. Bakas visiškai pasitiki pranešėju – tai drąsus žmogus

Pasak V. Bako, informaciją pranešusį pareigūną saugo pranešėjo apsaugos įstatymas. Parlamentaras teigė visiškai pasitikintis pranešusiu pareigūnu.

REKLAMA

„Visiškai pasitikiu pareiškėju. Jūs turėsite progos įsitikinti. Tai sąžiningas, patyręs ir savo darbą išmanantis pareigūnas. Tai yra pakankamai drąsus žmogus, kuris mato, kad kalba eina ne apie kažkokius privačius interesus, bet kalba eina apie viešą interesą. Pakartosiu, kad to šaltinio reputacija man nekelia abejonių.

Noriu pabrėžti, kad visiškai palaikau mūsų šalies specialiąsias tarnybas. Visada per savo veiklą Parlamente pasisakiau už jų stiprinimą. [...] Kviesčiau nepainioti galimų atskirų asmenų darbo pažeidimų su visomis institucijomis

REKLAMA
REKLAMA

Mano įsitikinimu, kai kurių mūsų šalies pareigūnų ir politikų veikla nesuderinta su demokratinės valstybės principais ir mes su tuo neturėtume taikstytis.

Stebina ir Generalinės prokuratūros reakcija, kuri per 10 mėnesių taip ir nesugebėjo priimti sprendimų, paaiškinti visuomenei ir sprendimų priėmėjams, kas buvo padaryta per tą laiką ir aiškiai bei suprantamai patvirtinti ar paneigti informaciją.

Reikėtų užduoti klausimus, ar toks duomenų rinkimas apie asmenis yra priimtinas demokratinėje valstybėje. [...] Tokie dalykai neturėtų būti toleruojami ir rodomas visapusiškas nepakantumas“, – Seime kalbėjo V. Bakas.

Specialiosios tarnybos išnaudotos rinkimų kovai

V. Bakas dar praėjusį metų balandį turėjo duomenis, tačiau tuo metu nepaskelbė jų. Politikas teigė, kad gavęs informaciją, tarėsi su specialistais ir buvo priimtas sprendimas atiduoti visą medžiagą į STT ir Generalinę prokuratūrą. Politikas sakė, jei vyks tyrimas, jis pateiks visą susirašinėjimą su tarnybomis ir pareigūnais: „Jei tuo metu būčiau pasakęs viešai, tai būčiau užkirtęs kelią to įvykio tyrimui“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Bakas pabrėžė, kad informacija apie keliasdešimt asmenų rinkta be jokio pagrindo: „Mano nuomone, yra du aspektai, kurie nesuderinami su žmogaus teise ir su normalia Vakarų demokratine tradicija. Pirma, informacijos rinkimas be jokio pagrindo. Tikrai žinau Valstybės gynimo tarybos užduotis. Patikėkite manimi, nei NSGK, nei Valstybės gynimo taryba, nei premjeras, kiek šiandien kalbėjomės, užduočių rinkti informacijos apie tokius asmenis nėra suformulavusi.

Kitas aspektas, informacija, kuri buvo gauta iš specialiųjų tarnybų galimai buvo naudojama politinėje kovoje prieš politinius oponentus.

Manau, kad specialiosios tarnybos neturi kištis į politiką. Tokia praktika yra žalinga. Turi būti užtikrintas politinio neutralumo principas. Politikai negali tarnybų prašyti, ar daryti spaudimą dėl kažkokios informacijos, ar naudotis ja politinėje kovoje su politiniais konkurentais ar siekti asmeninės naudos. Taip neturi būti ir su tuo neturime taikstytis. Ar tokia rinkimų kova, išnaudojant specialiųjų tarnybų pareigūnus, yra normali praktika?“, – teigė V. Bakas ir pažymėjo, jei vyks parlamentinis tyrimas, tai jis pateiks daug daugiau informacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų