REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Plaukų dehidratacija – problema, kurios po kepure nepaslėpsite. Nepastovus oras lauke, vėjas, sausas patalpų oras ir netinkamos priežiūros priemonės išdžiovina ne tik odą, bet ir plaukus. To rezultatas po žiemos – išsausėję, žvilgesį ir gyvybingumą praradę, besiveliantys plaukai.

Plaukų dehidratacija – problema, kurios po kepure nepaslėpsite. Nepastovus oras lauke, vėjas, sausas patalpų oras ir netinkamos priežiūros priemonės išdžiovina ne tik odą, bet ir plaukus. To rezultatas po žiemos – išsausėję, žvilgesį ir gyvybingumą praradę, besiveliantys plaukai.

REKLAMA

BENU Sveikos odos instituto ambasadorė Kristina Lelevičienė atsako, kodėl plaukams reikia drėgmės, kas vyksta, kai jos trūksta ir kokias taisykles atminti, prižiūrint išsausėjusius plaukus.

Kalbant paprastai, žmogus dehidratuoja tada, kai iš organizmo daugiau skysčių pasišalina nei į jį patenka. Du trečdaliai mūsų kūno yra sudaryti iš vandens, kuris padeda daugeliui gyvybiškai svarbių organizmo funkcijų, jis būtinas odai ir plaukams. Kai žmogus dehidratuoja, vandens lygis kraujyje tampa per žemas, o to pasekmė yra nesubalansuotas mineralų, druskų ir cukraus kiekis kūne.

„Kasdien mūsų kūnas pašalina skysčius, todėl mums reikia užtikrinti, kad netekus tam tikro kiekio, pakeistume jį nauju. Tik tinkamą vandens kiekį gaunantis organizmas puikiai funkcionuos ir leis turėti sveiką odą, nagus ir žvilgančius plaukus“, teigia vaistininkė ir dalinasi keturiomis sveikų plaukų taisyklėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Tinkama mityba svarbi ir plaukams

Plaukai, kaip ir oda ar nagai, yra itin svarbi kūno dalis. Svogūnėliai auga po oda, todėl tam, kad jie būtų sveiki, reikia pradėti rūpintis ne tik, kokį šampūną naudojame, bet ir tuo, ką dedame į organizmą. Be pakankamo kiekio vandens, ne mažiau svarbūs ir kasdien vartojami maisto produktai, kurie yra pagrindinis visų plaukams reikalingų medžiagų šaltinis.

REKLAMA

„Kad kasdien turime išgerti bent pusantro litro vandens, girdėjo kiekvienas, tačiau tai, kad vartojame daug skysčių ir esame aktyvūs, nors ir pagirtina, nėra pakankama. Be tinkamos mitybos organizmas negauna visų reikiamų medžiagų, todėl, jei norite sveikų, sudrėkintų ir žvilgančių plaukų, kasdien vartokite žalias daržoves ir produktus, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių – tik pradėjusios rūpintis plaukų drėgme iš vidaus, pasieksite gerų rezultatų“, – primena K. Lelevičienė.

Omega-3 riebalų rūgščių gausu riebioje žuvyje (skumbrėje, lašišoje), graikiškuose ir kituose riešutuose, linų sėmenyse, avokaduose, sojų pupelėse.

REKLAMA
REKLAMA

Nepamirškite vitaminų ir mineralų

Kaip ir bet kokiai kitai kūno daliai, plaukams vitaminai taip pat yra būtini. Nors jų augimą ir drėgmę dažnai nulemia tokie faktoriai, kaip žmogaus amžius, genetika ar hormonai, optimalus maistinių medžiagų kiekis yra ne mažiau svarbus.

„Plaukams itin svarbūs vitaminai A, B, C, D ir E – visi jie skatina plaukų augimą, padeda atstatyti tinkamą drėgmės kiekį ir palaikyti sveiką būklę. Geriausiai vitaminai pasisavinami iš maisto, tačiau po žiemos, kai racione šviežių vaisių ir daržovių kiekis žymiai sumažėjęs, greičiau atstatyti plaukų gyvybingumą gali padėti geriamieji vitaminai“, pataria Sveikos odos instituto ambasadorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be vitaminų, sveikiems plaukams reikalingi ir tokie mineralai, kaip kobaltas, varis, jodas, geležis, cinkas ir silicis. Esant cinko trūkumui, sausėja galvos oda, plaukai pradeda slinkti. Cinko gausite su kviečių gemalais ir sėlenomis, austrėmis, silke, raudonąja mėsa, ankštinėmis daržovėmis, grūdais.

Silicis – mikroelementas, kurio yra mūsų odoje, plaukuose, skydliaukėje. Silicis svarbus, norint sulėtinti organizmo senėjimo procesus. Maždaug nuo 20 metų ima mažėti silicio atsargos, ir organizmas nesugeba pagaminti pakankamo jo kiekio, todėl svarbu šio mikroelemento kiek įmanoma gauti su maistu (kopūstai, avižos, morkos, ridikėliai, žemuogės) arba papildyti atsargas vartojant maisto papildus. Šio preparato galima rasti kapsulėmis, tabletėmis arba skysta forma, o geriausia jį vartoti derinyje su kitais grožio papildais, tokiais kaip biotinas (vitaminas B7) ir selenas, kurie stiprina plauko šaknis ir mažina slinkimą.

REKLAMA

Kobaltu apsirūpinti padės brokoliai, variu – grūdai ir riešutai, jodu – jūros kopūstai, krevetės, menkių kepenėlės, persimonai ir grikiai, o geležimi – kepenys, jautiena, lęšiai, špinatai.

Šiluma padeda įsisavinti medžiagas

Kai kurių oda turi itin mažas poras, todėl jai sunkiau įsisavinti reikalingas drėkinančias medžiagas. Nevenkite šilumos, kai naudojate drėkinamąsias priemones. Garai, šiltas vanduo ar paprasčiausia dušo kepuraitė gali padėti atsiverti galvos odos poroms ir pasisavinti iš naudojamų priemonių svarbiausias medžiagas.

„Kad naudojamos priemonės, aliejus ar kondicionierius, įsisavintų geriau, būtina praverti poras – geriausiai šiuo atveju veikia dušo kepuraitė. Ištrinkite plaukus drėkinančiu produktu, uždenkite kepuraite ir palaikykite bent 5 minutes. Dažna klaida naudojant šį metodą – per didelis balzamo kiekis. Jis ne tik nepadeda plaukams, bet ir apsunkina juos, gali pakeisti natūralią plauko struktūrą. Geriau priemonių naudokite mažiau, bet laikykite ilgiau“, patarimais dalinasi vaistininkė K. Lelevičienė.

REKLAMA

Naudokite tik natūralius produktus

Dažnai manoma, kad natūralios priemonės nėra tokios veiksmingos. Tačiau yra priešingai – daug cheminių medžiagų sudėtyje turintys produktai gali suteikti tik trumpalaikį efektą, o ilgalaikėje perspektyvoje jie plaukus gali nualinti ir dar labiau išsausinti.

„Renkantis plaukų priežiūros priemones, rekomenduoju ieškoti tokių, kurių sudėtyje yra kuo daugiau natūralių medžiagų, pvz., alavijų, ramunėlių žiedų aliejaus, kviečių, dilgėlių, šalavijų ekstraktų ir pan., taip pat vitaminų, keratino. Sausiems plaukams naudingi tokie ingredientai kaip mango sviestas, simondsijų, kokoso, sviestmedžio, argano ir makadamijų aliejai“, svarbius ingredientus vardija Sveikos odos instituto ambasadorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu vaistininkė pažymi, kad natūralių ingredientų pagrindų sukurtos priemonės suteikia ne tokį greitą, tačiau ilgalaikį efektą. Padeda atstatyti ir išlaikyti plaukų gyvybingumą, drėgmę, žvilgesį ir glotnumą. Ir primena, kad intensyvesnei plaukų priežiūrai neužtenka vien šampūno ir kondicionieriaus – bent porą kartų per savaitę plaukus reikėtų palepinti pagal jų tipą parinkta kauke, taip pat nepamiršti galiukų sudrėkinti ir pamaitinti plaukų aliejumi. Jis neleis galiukams skilinėti ir šakotis, saugos nuo plaukų vėlimosi.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų