REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl koronaviruso Lietuvos oro uostuose savanorius keičia Lietuvos kariuomenė. Nuo šiol jie pasitiks kiekvieną grįžusį asmenį iš Šiaurės Italijos. Lietuviams iššūkių kyla ne tik oro uostuose, bet kruiziniuose laivuose. Viename kruiziniame laive nuo Singapūro iki Dubajaus plaukiantys lietuviai piktinasi, kad dalis uostų jų neįsileidžia, tad prabangus kruizas virsta kalėjimu lainerio kajutėse.

Dėl koronaviruso Lietuvos oro uostuose savanorius keičia Lietuvos kariuomenė. Nuo šiol jie pasitiks kiekvieną grįžusį asmenį iš Šiaurės Italijos. Lietuviams iššūkių kyla ne tik oro uostuose, bet kruiziniuose laivuose. Viename kruiziniame laive nuo Singapūro iki Dubajaus plaukiantys lietuviai piktinasi, kad dalis uostų jų neįsileidžia, tad prabangus kruizas virsta kalėjimu lainerio kajutėse.

REKLAMA

Vilniaus oro uoste nusileidusius keleivius iš Milano pasitinka ne savanoriai, o kariuomenė, kuri Lietuvoje paskelbus ekstremalią situaciją pradėjo darbuotis oro uostuose.

„Kariuomenė yra pasiruošusi. Tiek, kiek reikės skirti karių ir užtikrinti pagalbą, civilinėms institucijoms. Prieš šią užduotį kariai turėjo labai išsamų instruktažą su sveikatos centro atstovais ir tikrai yra parengti jų laukiančioms užduotims“, – kalbėjo kariuomenės atstovas Andrius Dilda.

Procedūra išliko tokia pati. Kareiviai, kaip ir savanoriai, termovizoriais tikrina žmonių kūno temperatūrą, surenka anketas su kontaktine informacija bei dalina reikalingą informaciją.

REKLAMA
REKLAMA

„Savanoriai talkino, bet supraskim, kad šitas išteklius, žmonės yra dirbantys, jiems sudėtinga tą derinti su savo darbu. Taip, jie nemažai padėjo. Pasitelkiami kariai ir tokia galimybė yra numatyta taikos sąlygomis. Ačiū kariškiams“, – sako ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Lietuva tikrina visus žmones, kurie atvyksta iš pavojingų zonų. Kitos šalys nuėjo radikalesniu keliu. Pavyzdžiui, dalis užsienio valstybių miestų atsisako priimti turistus iš kruizinių laivų. Į tokią situaciją papuolė lietuvė Gabrielė, kuri šiuo metu plaukia laivu „Splendida“. Vasario 2-ąją dieną Singapūre prasidėjusios kelionės metu buvo numatytos stotelės Tailande, Šri Lankoje, Indijoje, Omane, Abu Dabyje, tačiau dėl koronaviruso baimės dalis uostų nepriima keleivių, mergina gali būti įkalinta iki kovo 11-os, kol laivas pasieks Dubajų. Gabrielė pasakoja, kad ji kruize įstrigo su dar 10-čia lietuvių.

REKLAMA
REKLAMA

„Liūdna, gaila ir šią akimirką. Apie kažkokią kompensaciją neina kalba: „Jūs pasirašėte prieš įlipant lapą, mes galim keisti bet kada savo naru stoteles, tiek žinių.“ Realiai įkalinti laive. Aš tikiuosi, kad Dubajus mus įsileis ir mes galėsim grįžti, nes mūsų skrydis 12-os dienos rytą. Mes jau 12 dieną 5-ą ryto turime būti oro uoste. Į Dubajų turim atvykti 11 dieną“, – pasakoja laivo „Splendida“ keleivė Gabrielė.

„Žmonės gi žino, kur kruizinis laivas keliaus, jeigu tas laivas keliaus per šalis, kur yra židiniai, tai yra nerekomenduojama keliauti į tas šalis ir tikrai turėtumėme būti pilietiški“, – teigia A. Veryga. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kelionių organizatoriai ir skrydžių rinkos specialistai koronaviruso sėjamą paniką ir baimę vertina dvejopai. Jei ji artimiausiais mėnesiais išsisklaidys, problemų kilti neturėtų, tačiau jei vaizdas nesikeis, kelionių pasiūla esą smarkiai sumažės.

„Iš tos informacijos, kurią mes turime pastarąsias tris savaites, mano prielaidos būtų, kad 2020 metais rinka gali susitraukti 15 proc“, – kalbėjo „Kidy Tour“ vadovas Gvidas Aukštuolis.

„Nėra kažko dar įvykę, kas nebūtų grįžtama. Jeigu tas viruso plitimas nurimtų po mėnesio, tikėtina, kad ta paklausa galėtų grįžti į normalias vėžes pakankamai greitai“, – sako aviacijos ekspertas Simonas Bartkus.

REKLAMA

Nors koronavirusas Lietuvoje kol kas neplinta, ekstremalių situacijų koordinavimo centro vadu tapęs Aurelijus Veryga toliau stiprina priemones kovai su pavojingu virusu.

Antradienį Veryga sudarė specialią ekspertų grupę, kuri spręs koronaviruso diagnostikos ir gydymo klausimus.

„Viską reikia labai greitai ruošti: ir gydymo algoritmus, ir pagalbos visas schemas“, – pasakoja A. Veryga. 

Ekspertų grupę sudaro profesionalūs medikai, mokslininkai ir sveikatos priežiūros specialistai. Ši komanda nustatys aiškias taisykles, kaip nuo koronaviruso turi būti atskirtos pacientų grupės, vaikai, suaugusieji, senyvo amžiaus pacientai. Kol kas pagrindinis medikų patarimas – nepanikuoti ir be reikalo nesilankyti sveikatos priežiūros įstaigose.

REKLAMA

„Mes kol kas turime džiaugtis, kad esame toje pirmoje stadijoje, kuomet mes tik įtariame šitą ligą tiems žmonėms, kurie yra grįžę iš pavojingų rajonų. Ir kritinis momentas, kad stadija A nepereitų į stadiją B, kad liga neišplistų visuomenėje, yra saviizoliacija namuose pagal labai aiškiai įvardintas 14-os dienų rekomendacijas. Ir aš labai, labai norėčiau paprašyti žmonių, kad jie laikytųsi šitų rekomendacijų“, – teigia Kauno klinikinės ligoninės atstovės Auksė Mickienė.

„Labai norėtumėm paprašyti žmonių, kad rimtai vertintų savo būklę. Pasikonsultuotų su specialistais, su kuriais yra galimybė pasikonsultuoti, ir tiktai tuomet jau kreiptųsi trumpuoju numeriu 112“, – kalbėjo greitosios pagalbos atstovas Nerijus Mikelionis.

Kovo 3-osios 13-os valandos duomenimis, Lietuvoje dėl koronaviruso iš viso stebimas 4791-as asmuo, Nacionalinė laboratorija iš viso atliko 201 tyrimą dėl įtariamo koronaviruso, laukiama 5 mėginių rezultatų, kol kas pasitvirtino tik vienas atvejis Šiauliuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų