REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per 2019-ųjų gegužę vykusį moksleivių vakarėlį sodyboje žiauriai sužalotos paauglės istorija Tauragės apylinkės teisme buvo išnagrinėta vos per vieną posėdį, o jau kitame paskelbtas teismo verdiktas. 

Per 2019-ųjų gegužę vykusį moksleivių vakarėlį sodyboje žiauriai sužalotos paauglės istorija Tauragės apylinkės teisme buvo išnagrinėta vos per vieną posėdį, o jau kitame paskelbtas teismo verdiktas. 

REKLAMA

Rezonansinėje byloje, kurioje 16-metės sumušimu, jos seksualiniu prievartavimu kaltintas neseniai 18 metų sulaukęs Jurbarko gyventojas, paskelbtas nuosprendis sukėlė pasipiktinimo bangą.

Teisėja Gražina Gudžiūnienė paskelbė, kad jaunuolis pripažįstamas kaltu dėl įvykdytų nusikaltimų. Jam paskiriama 5 metų laisvės atėmimo bausmė, kuri, dėl pagreitinto proceso tvarkos, iškart sutrumpinama trečdaliu. Maža to, nuspręsta, kad galutinė subendrinta bausmė smurtautojui – 3 metai ir 4 mėnesiai, jos vykdymą atidedant 3 metams.

Per šį laikotarpį nuteistasis privalo mokytis, dirbti bei nekeisti gyvenamosios vietos. 12 mėnesių jam uždrausta vartoti alkoholinius gėrimus. Teisėja pabrėžė, kad nuteistasis atsiprašė nukentėjusiosios ir jos artimųjų, gailėjosi dėl savo poelgio, yra charakterizuojamas teigiamai.

REKLAMA
REKLAMA

Pabrėžta, kad nukentėjusiai jau buvo atlyginta 5 tūkst. eurų žala. Teismas įpareigojo merginai sumokėti dar 5 tūkst. eurų, o jos tėvui – 2 tūkst. eurų. Jei visos šios sąlygos bus įvykdytos, tai jaunuolis realios laisvės atėmimo bausmės išvengs. Nors smurtavęs jurbarkiškis išvengė įkalinimo bausmės, tačiau šioje istorijoje taškas dar nepadėtas.

REKLAMA

Apie tai, kad skųs šį teismo sprendimą anksčiau pasisakė prokuratūros atstovai. Antradienį apie tokį patį atsakomąjį žingsnį patvirtino ir nukentėjusiosios bei jos artimųjų advokatas Mindaugas Vasiliauskas.

Įžvelgia daug trūkumų

M. Vasiliauskas patvirtino, kad apeliacinis skundas šiuo metu jau yra ruošiamas: „Pradėjome ruošti skundą. Jis per 20 dienų bus pateiktas apeliacinės instancijos teismui. Manome, kad priimdamas sprendimą Tauragės apylinkės teismas buvo neobjektyvus, o ir pats nuosprendis – nepagrįstas.

Paprastais žodžiais kalbant, teismas patikėjo kaltinamojo ašaromis, patikėjo jo nuoširdžiu gailėjimusi dėl to, kas įvyko. Visiškai neatsižvelgta į tai, kad tyrimo pradžioje kaltinamasis kėlė neįtikėtinas versijas, kurios esą turėjo paneigti jo kaltę.“

REKLAMA
REKLAMA

Advokatas pridūrė, kad nei jis pats, nei nukentėjusieji nesutinka su teismo pozicija, kad bausmės tikslai esą bus pasiekti neskiriant realios laisvės atėmimo bausmės:

„Galiu pasakyti, kad nukentėjusiosios tėtis iškart pasakė, kad teisme buvo įvykdyta neteisybė. Abejonių ir kažkokių dvejonių dėl apeliacinio skundo nekilo. Nukentėjusiosios tėtis pasakė, kad darykime viską, ką galime.“

M. Vasiliauskas pridūrė, kad nagrinėjant bylą apylinkės teisme jis pasigedo nuoseklios ir principinės prokurorės pozicijos:

„Tokios pozicijos trūko nuo pat ikiteisminio tyrimo pradžios. Juk per posėdį prokurorė prašė taikyti realią laisvės atėmimo bausmę, bet teismui paklausus dėl vykdymo atidėjimo, prokurorė atsakė, jog palieka spręsti teismo nuožiūrai. Tai parodė visišką nenuoseklumą. Ir tai bado akis.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nukentėjusiosios advokatas taip pat teigiamai įvertino po nuosprendžio visuomenėje kilusį ažiotažą:

„Tik su visuomenės palaikymu galime bandyti kažką pasiekti šioje byloje. Dabar yra suformuota ydinga teismų praktika. Jei 16-18 metų asmenys dažnai padaro tokius nusikaltimus, kurių  net recidyvistai nepadaro, tai kažkas yra tikrai negerai.

Net neabejoju, kad visuomenės nesitaikstymas su paskirta bausme yra reikšmingas faktorius. Visuomenės palaikymas – labai svarbus. Žmonės suprantama, kad įvyko neteisybė, tačiau dar yra būdų visą tai pakeisti.“

Prokurorų žingsnis

Išnagrinėjus vakar paskelbto Tauragės apylinkės teismo nuosprendžio motyvus dėl 2019 m. gegužės 26 dienos įvykių kaimo turizmo sodyboje Tauragės rajone, Klaipėdos apygardos prokuratūroje priimtas sprendimas jį skųsti apeliacine tvarka.

REKLAMA

18 metų jaunuolis teismo buvo pripažintas kaltu dėl pasikėsinimo išžaginti nepilnametę, jos seksualinio prievartavimo ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Vaikinui paskirta galutinė 3 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, bausmės vykdymą atidedant trejiems metams.

Prokuratūra su tokia bausme nesutinka, todėl šiuo metu jau yra rengiamas apeliacinis skundas.

Klaipėdos apygardos teismo prokuratūra prašys panaikinti apylinkės teismo sprendimą dėl paskirtos laisvės atėmimo bausmės vykdymo atidėjimo.

„Teismo sprendime pasigesta įvykdytų sunkių seksualinių nusikaltimų pobūdžio ir pavojingumo analizės, aukos valios palaužimo būdo – brutalaus fizinio smurto, sukėlusio skausmingą ir ilgalaikį aukos sveikatos sutrikdymą, įvertinimo bei argumentų pripažinti kaltininko gailėjimąsi nuoširdžiu, kas turi esminės reikšmės sprendimui ar paskirtos bausmės tikslai bus pasiekti be realaus bausmės atlikimo“, – teigė Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis.

REKLAMA

Kaltę pripažįsta

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2019 metų gegužės 26 dieną, kuomet kaimo turizmo sodyboje Tauragės rajone buvo sumušta 16 metų mergina. Per pusę metų, kuomet truko ikiteisminis tyrimas, atliktos trys dešimtys apklausų, kurių daugumoje turėjo dalyvauti ir psichologas, atlikta ne viena ekspertizė, surinkti ir išanalizuoti būtinieji duomenys.

Ikiteisminio tyrimo metu gautose teismo medicinos bei psichiatrijos ekspertų išvadose nurodyta, kad nukentėjusios merginos patirti sužalojimai ir dėl jų kilusios pasekmės jos sveikatai, vadovaujantis teisės aktuose nustatytais kriterijais, kvalifikuotini kaip nesunkūs, todėl dabar jau 18 metų jaunuoliui buvo pareikštas kaltinimas pagal Baudžiamojo kodekso 138 straipsnio 1 dalį – nesunkus sveikatos sutrikdymas. Kiti kaltinimai pareikšti dėl sunkių smurtinių nusikaltimų padarymo. 

Kaltinamasis savo kaltę pripažįsta.

Šiuo metu kaltinamajam galioja anksčiau skirtos kardomosios priemonės – intensyvi priežiūra su apykoje, rašytinis pasižadėjimas neišvykti, atidavimas tėvų priežiūrai ir asmens dokumento paėmimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų