REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį koronavirusinė infekcija buvo diagnozuota 39-erių iš Veronos grįžusiai šiaulietei. Naujausiais duomenimis, jos sveikatos būklė gera ir netrukus ją ruošiamasi išleisti namo. Respublikinėje Šiaulių ligoninėje taip pat yra stebimi dar trys žmonės, kurie galėjo turėti kontaktą su infekuotais žmonėmis. 

Penktadienį koronavirusinė infekcija buvo diagnozuota 39-erių iš Veronos grįžusiai šiaulietei. Naujausiais duomenimis, jos sveikatos būklė gera ir netrukus ją ruošiamasi išleisti namo. Respublikinėje Šiaulių ligoninėje taip pat yra stebimi dar trys žmonės, kurie galėjo turėti kontaktą su infekuotais žmonėmis. 

REKLAMA

„Pacientės sveikatos būklė yra gera. Kaip minėta, šiandien derinome su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) tolimesnius veiksmus ir buvo paimti mėginiai. Šiuo metu jie yra tiriami Vilniuje ir vakare turėtume turėti atsakymus“, – pirmadienį žurnalistams kalbėjo Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika. 

Kaip pirmadienį SAM surengtoje spaudos konferencijoje paklaustas, kada koronavirusu užsikrėtusi šiaulietė bus laikoma pasveikusi, Aurelijus Veryga sakė, kad pirmiausia reikia galutinai susiderinti, ką reikėtų laikyti pasveikimu.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagal tarptautinius rezultatus turėtų būti du kartus atliekamas mėginys. Šiandien bus paimtas pirmas mėginys ir, jei niekas nesikeis, po 24 val. paimtas antras. Kol turime vieną atvejį, tų pacientų nedaug, taikome tokias procedūras, bet jei pacientų būtų daugiau pacientų, nebūtų tokios prabangos nekarščiuojantį, besimptomį pacientą laikyti ligoninėje“, – sakė jis.

REKLAMA

Ligoninės vadovo teigimu, moteris, natūralu, tikrai jau nori išvykti į namus, tačiau tą bus galima padaryti tik sulaukus antro mėginio rezultatų.

„Šiandien pacientė jaučiasi gerai kaip ir mes visi, jau gydomas nėra taikomas. Šiuo metu dar ligoninėje yra stebimi trys pacientai, kurie nėra susiję su šia išvyka į Veroną, bet jie buvo išvykę į kitas užsienio šalis ir minėjo, kad galėjo turėti kontaktą su infekuotais žmonėmis. Tad siekdami apsaugoti savo personalą, mes juos izoliavome infekciniame skyriuje, yra paimta atlikti tyrimus. Jie yra stebimi nuo savaitgalio“, – pasakojo R. Mažeika.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė, kad nuo penktadienio išsiųsta patikrinti 20 mėginių.

R. Mažeika kartu ramino, kad šiandien pradėta normali darbo savaitė. 

„Susitikome su greitosios pagalbos medicinos, Šiaulių miesto visuomenės sveikatos centro vadovybe, aptarėme situaciją. Mums labai svarbu ištransliuoti žinutę, kad tie, kurie yra „kontaktiniai asmenys“, kurie grįžo iš endeminių zonų ar turėjo kontaktą su sergančiu, bet neturi nusiskundimų, izoliuotų save dviem savaitėms. Tai yra prioritetas. O kreiptųsi į greitąją pagalbą tik atsiradus tam tikriems simptomams“, – kalbėjo jis. 

Jo teigimu, šiuo metu yra didelis srautas tiek į greitąją pagalbą, tiek daug virusinių infekcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar moterį išleidus į namus, ji bus toliau stebima, vadovas sakė, kad tai dar turės atsakyti specialistai.

Šiuo metu Lietuvoje nustatytas vienas koronaviruso atvejis – jis praėjusį penktadienį diagnozuotas iš Italijos grįžusiai šiaulietei. Iš viso dėl įtariamo koronaviruso yra atlikta 180 mėginių, visi atsakymai yra neigiami. Prevenciškai yra stebimi 4633 asmenys.

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso:

Įtariamu atveju laikomas toks atvejis, kai žmogui pasireiškia ūmi kvėpavimo takų infekcija, t. y., jaučiamas bent vienas iš šių simptomų: kosulys, karščiavimas, apsunkintas kvėpavimas, ir 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios atitinka bent vieną iš šių epidemiologinių kriterijų: arba žmogus turėjo artimą sąlytį su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju, arba keliavo į Kiniją, Šiaurės Italiją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą, arba dirbo aplinkoje, kurioje buvo gydomi asmenys, sergantys COVID-19. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į Bendrąjį pagalbos centrą, telefonu 112.

REKLAMA

Taip pat prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.

Esant galimybei reikėtų dirbti iš namų, šiam laikotarpiui gali būti išduodamas ir nedarbingumas. Daugiau informacijos apie tai galima rasti NVSC puslapyje; nesilankyti dideliuose renginiuose, nesinaudoti viešuoju transportu ir pan.

Taip pat – stebėti savo sveikatos būklę (matuoti kūno temperatūrą, stebėti, ar nepasireiškia kvėpavimo takų infekcijoms būdingi simptomai – kosėjimas, dusulys ir kt.).

Jei kitaip sunegalavote, bet nesilankėte minėtose šalyse, dėl sveikatos būklės reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

REKLAMA

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo.

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų