REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
PRIEŠ ir PO: 5 patarimai, kaip susitvarkyti mažoje virtuvėje
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Net geriausi interjero sprendimai virtuvėje bus bejėgiai, jei stigs tvarkos. Bet nuo ko pradėti, kai rakandų virtuvėje daugiau nei vietos, o pajudinus vieną – byra ir kiti? IKEA interjero dizainerė pertvarkė daugiavaikės šeimos virtuvę ir pasidalino patarimais, kurie leis išlaikyti tvarką kiekvieno namuose.

23

Net geriausi interjero sprendimai virtuvėje bus bejėgiai, jei stigs tvarkos. Bet nuo ko pradėti, kai rakandų virtuvėje daugiau nei vietos, o pajudinus vieną – byra ir kiti? IKEA interjero dizainerė pertvarkė daugiavaikės šeimos virtuvę ir pasidalino patarimais, kurie leis išlaikyti tvarką kiekvieno namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penkis vaikus auginančio vyro virtuvė neremontuota jau daugiau nei 20 metų. Augant šeimai ir jos poreikiams, mažoje virtuvėje vis sunkiau sekėsi suderinti visų poreikius. 

REKLAMA

„Didelis būrys kartu prie stalo netilpo, tad tėtis valgyti sėsdavo tik pakilus vaikams. Į valgio ruošą visa šeima taip pat negalėjo įsitraukti, nes tiesiog neužteko vietos“, – pirmaisiais įspūdžiais dalijosi IKEA interjero dizainerė Dovilė Genytė. Po pertvarkos vaikai džiaugiasi, kad lengvai randa visus reikmenis, o šeima gali drauge vakarieniauti prie vieno stalo. Išsprendus interjero klaidas ir pritaikius naujus sprendimus, mažoje virtuvėje atsirado daugiau erdvės, o kiekvienas daiktas rado sau skirtą vietą. 

REKLAMA
REKLAMA

Interjero klaidos mažoje virtuvėje

Pirmiausia, kaip vieną didžiausių klaidų virtuvėje, interjero dizainerė įvardijo kampinius sėdimuosius baldus. Jie užima daug vietos, tačiau žmonių talpina nedaug, yra nepatogūs. 

„Šį sprendimą iškeičiau į tinkamesnį didelei šeimai: ištraukiamąjį valgomojo stalą, prie kurio telpa penkios kėdės visiems susėsti, o esant svečių – jį lengva išskleisti. Toks pasirinkimas leidžia pastumti kėdes po stalu, kai jos nenaudojamos, ir taip taupyti vietą“, – sako D. Genytė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Interjero specialistė taip pat iškart pastebėjo, kad virtuvėje trūko vietos maistui gaminti – darbastalis nukrautas daiktais. Daug erdvės užėmė ant jo stovinti buitinė technika, indų džiovykla. 

„Tarptautinis IKEA tyrimas „Gyvenimas namuose“ parodė, kad maisto gaminimas yra lietuvių mėgstamas būdas skirti laiko sau –  1 iš 5 apklaustųjų jo ieško būtent taip. Tačiau šioje virtuvėje ne tik trūko tam vietos, bet sudėtinga buvo į procesą įsitraukti vaikams, nors dukra Gabrielė norėdavo padėti tėčiui“, – sako specialistė.

REKLAMA

Tad interjero dizainerė tai išsprendė suvienodindama lubų aukštį ir sieną išnaudodama uždaroms spintelėms kabinti. Tai leido ne tik atlaisvinti stalviršį, bet ir paslėpti daiktus bei prietaisus, kurie dėl vietos stokos buvo laikomi ant palangės, šaldytuvo, po kampiniu sėdimuoju baldu.

„Netvarkos įspūdį mažoje virtuvėje kūrė daiktais, kurių didelėje šeimoje tikrai daug, nukrauti paviršiai. Uždari sprendimai – pakabinamos spintelės, stalčiai – leidžia juos paslėpti, šiuo atveju tai labai aktualu. Daugiau vietos ant stalviršio atsirado ir pasirinkus į virtuvės komplektą integruotą mikrobangų krosnelę“, – vardija D. Genytė. 

REKLAMA

Šviesios spalvos praplėtė erdvę

Ji priduria, kad tvarkos įspūdį sukurti padėjo ir tai, kad visai virtuvei buvo pasirinkta viena balta spalva. Šviesios sienos ir baldai vietoj tamsių taip pat vizualiai praplėtė erdvę.

Didelį dėmesį interjero dizainerė skyrė apšvietimui. Ji ne tik pakeitė buvusius šviestuvus, bet ir įmontavo papildomą apšvietimą virš virtuvinio stalviršio. „Šviesioje virtuvėje patogu ir malonu ne tik gaminti ar valgyti, tačiau ir leisti laiką su vaikais – piešti, žaisti stalo žaidimus“, – sako specialistė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji atkreipia dėmesį, kad tokioje, minimalistinio dizaino, virtuvėje itin lengva atsinaujinti keičiantis sezonams. Pavyzdžiui, vos pakeitus stalo kilimėlius ir prie jų priderinus vazelę – erdvė atrodys kitaip. Šventiškumo suteiks ir virtuvę papuoš vos kelis eurus kainuojantys stalo takeliai, prie sezono derančių spalvų indai. 

5 patarimai, kaip susitvarkyti virtuvėje

Net ir geriausi interjero sprendimai nepadės, jei nepalaikysime tvarkos. Interjero dizainerė dalijasi penkiomis gudrybėmis, kurias pritaikė daugiavaikės šeimos virtuvėje. Jos padės palaikyti tvarką bet kuriuose namuose. 

REKLAMA

1. Grupuokite daiktus. Daiktų ir maisto produktų grupavimas palengvina kasdienybę. Daiktai spintelėse ir stalčiuose turėtų būti grupuojami pagal funkciją, kad kiekvienas jų turėtų savo vietą ir būtų paprasta rasti. 

2. Naudokite dėžutes. Pasitelkiant įvairias, keletą eurų tekainuojančias dėžutes, galima lengvai susikurti tvarką virtuvinėse spintelėse. Kai smulkūs virtuvės reikmenys ir maisto produktai laikomi dėžutėse – daiktai atrodo tvarkingai, juos lengva rasti ir palaikyti tvarką.

3. Pasitelkite stalčių skirtukus ir padėklus. Stalčių skirtukai – nepamainomas sprendimas siekiant maksimaliai išnaudoti vietą stalčiuose. Interjero dizainerė pataria puodų dangčius, pjaustymo lenteles laikyti vertikaliai – taip jie užims mažiau vietos, o išimti ir padėti juos atgal bus paprasčiau. Įrankių padėklai leidžia stalčiuose tvarkingai laikyti virtuvės reikmenis. Jie nesusibraižys ir nepasimes.

REKLAMA

4. Įstatomos lentynos sukurs daugiau vietos spintelėse. Išnaudoti vietą lentynose ir patogiau pasiekti spintelėje esančius daiktus padeda įstatomos lentynėlės. Pastačius jas ant jau turimos lentynos, bus daugiau vietos dubenėliams ar taurėms, dėžutėms su prieskoniais ir pan.

5. Maisto produktus laikykite skaidriuose induose. Niekam nepatinka po stalčių ar spintelę iš maišelių pabirę maisto produktai. To išvengti padės sandarūs ir skaidrūs, kelis eurus tekainuojantys indai. „Juose laikant maisto produktus, itin patogu rasti, ko ieškome: vos atidarę stalčių ar spintelę matome, kas jų viduje. Skaidrūs maisto indeliai gali padėti ir sutaupyti vietos spintelėse. Juos galima patogiai statyti vieną ant kito ir sudėti šalia. Be to, tikėtina, kad taip sumažės išmetamo maisto kiekis – nepamiršime, ko turime, maistas nespės sugesti“, – pataria D. Genytė. 

Daugiau idėjų, kaip atnaujinti ir sutvarkyti virtuvę, rasite čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų