REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje, Šiauliuose, nustačius pirmąjį koronavirusinės infekcijos atvejį, visuomenei teikiamos rekomendacijos siekiant stabdyti viruso plitimą.  

Lietuvoje, Šiauliuose, nustačius pirmąjį koronavirusinės infekcijos atvejį, visuomenei teikiamos rekomendacijos siekiant stabdyti viruso plitimą.  

REKLAMA

Pagrindinė specialistų kartojama rekomendacija – nepulti į beprasmę paniką ir laikytis tinkamų higienos taisyklių – dažnai plauti rankas, dezinfekuoti jas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo. Taip pat be reikalo nesilankyti masiniuose renginiuose, vengti artimo kontakto. Vis dėlto nei Kaziuko mugės, nei Kovo 11-osios renginių atšaukti neplanuojama.

„Šalies mastu rekomendacija yra neplanuoti jokių naujų viešų didelių renginių. Nėra jie jokie atšaukiami. Tai rekomendacijas nebeprisiplanuoti į priekį. Iš esmės, taikyti tas pačias priemones, kurios taikomos gripo epidemijos metu. Šiaulių miestui ir rajonui bus suformuluotos rekomendacijos viešų masinių renginių atsisakyti“, – po Vyriausybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio pentadienio rytą kalbėjo A. Veryga.

Kad iš šalių, kur plinta virusas, atvykę gyventojai būtų geriau informuojami Lietuvos oro uostuose, nuspręsta pasitelkti kariškių pagalbą. Pasak ministro, kariškiai rinks iš viruso židinių atvykusių asmenų kontaktus. Jie darys tą patį, ką darė savanoriai.

REKLAMA
REKLAMA

„Kitas dalykas, bus savivaldybėms tam tikri įpareigojimai. Viena, kad jos apsispręstų, kuri pirminė sveikatos priežiūros įstaiga koordinuos veiksmus su infekcinėmis ligoninėmis. Prasideda problemos, kad privežama nesudėtingų atvejų, bet ruošiamės tam, kad neužkištume gydymo įstaigų“, – pridūrė ministras.

REKLAMA

„Kai yra nustatyti patvirtinti atvejai, mes bet kuriuo paros metu skelbsime informaciją. Jei matysime, kad tam, kur būtų užkirstas kelias ligai, reikia papildomų priemonių, mes turime pakankamai didelius rezervus, kuriuos galime panaudoti, bet tai klausimas specialistams, kurie įvertina visas grėsmes.

Galiu tik priminti, kad ligoninės ne tik dėl koronaviruso grėsmės skelbia karantinus, yra ir gripo epidemija, tad šie dalykai vienas kitą šiuo atveju sustiprina, tos rizikos valdomos tokiu pačiu būdu“, – penktadienio rytą Šiaulių Infekcinėje ligoninėje surengtoje konferencijoje kalbėjo premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas. 

REKLAMA
REKLAMA

Jis siūlė pasaugoti ir save, ir kitus. „Neikite į gatves, parduotuves, pabūkite namie“, – teigė premjero patarėjas. Jo teigimu, mes dabar yra tokia situacija, kai reikia griežtinti tam tikras priemones.

Anot sveikatos apsaugos viceministro, SAM Ekstremalių situacijų operacijų centro (ESOC) koordinatoriaus Algirdo Šešelgio, užregistravus pirmąjį atvejį Lietuvoje bei  užsikrėtusiųjų skaičiui augant šalyse, kurios yra vos kelių valandų skrydžio atstumu nuo Lietuvos, būtina imtis visų atsargumo priemonių. Saviizoliacija – viena esminių.     „Prašome darbdavių atsakingai vertinti situaciją ir prisidėti, mažinant grėsmes. Suprantame, kad tai tikrai yra kiekvienos įmonės, įstaigos, organizacijos socialinės atsakomybės klausimas. Tad norime akcentuoti, kad būtent susitelkimas, supratingumas yra būtinas tam, kad grėsmės būtų suvaldytos tinkamai. Ir tam tikrai neužteks milžiniškų įstaigų, savanorių dedamų pastangų. Prie to turime prisidėti visi, tad asmeniškai raginu darbdavius būti geranoriškiems, solidarizuotis su ta situacija, kurią šiandien visame pasaulyje turime“, – pabrėžia viceministras A. Šešelgis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Darbdavių prašome ir rekomenduojame žmonėms, sugrįžusiems iš Kinijos (visos provincijos), Šiaurės Italijos regionų (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionai), Honkongo, Irano, Japonijos, Pietų Korėjos, Singapūro, galimybę dirbti nuotoliniu būdu arba kreiptis dėl nedarbingumo. Jeigu darbdavys nesuteikia galimybės dirbti nuotoliniu būdu, reikėtų nevykti į darbą, likti namuose ir laikytis izoliavimosi rekomendacijų ir patiems kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą“, – portalą informavo Nacionalinio visuomenė sveikatos centro atstovė Lina Grinytė-Jauniškienė.

Ji pabrėžė, kad jeigu paveiktose pasaulio šalyse lankėsi visa šeima, izoliuotis turėtų visi asmenys. 

REKLAMA

„Jeigu išvykę buvo tik tėvai ar vienas iš tėvų, o vaikai ne, vaikai į mokyklą eiti gali. Koronaviruso rizika priskiriama tiems žmonėms, kurie lankėsi paveiktose teritorijose. Tai nereiškia, kad jie yra užsikrėtę, tiesiog jie buvo paveiktoje teritorijoje ir galbūt susidūrė su tokia rizika. Šeimos nariai, kurie nesilankė tose teritorijose, nėra priskiriami prie rizikos grupės, todėl jiems netaikomi izoliavimo“, – sakė ji.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas teigė, kad jokių draudimų nebus ir žmonės patys save turėtų kontroliuoti.

„Šiandien jokių draudimų ir jokių primygtinių nurodymų nėra, kad žmonės turėtų uždaryti renginius ir neįsileisti – tikrai to nėra. Renginių nutraukti tiesiog neįmanoma – dalis jų komerciniai, bet gal ne čia priežastis. Tokio nurodymo iš Vyriausybės komisijos nėra ir mes tos rekomendacijos laikysimės. Tikslas – nieko neuždarinėti, nes gyvenimas vyksta kaip vykęs“, –  sakė meras.

REKLAMA

Pasak mero, viešasis transportas bus dezinfekuojamas. Ekstremalių situacijų komisija galės rinktis bet kada – taip pat ir savaitgaliais.

Į „Juventos“ gimnaziją vaikai neis dar pirmadienį ir antradienį. Meras taip pat paneigė kai kuriose žiniasklaidos priemonėse pasirodžiusią informaciją, kad Šiaulių „Juventos“ progimnazija buvo uždaryta dėl koronaviruso atvejo. Pamokos nevyksta dėl įprasto gripo protrūkio. A. Visockas akcentavo, kad virusu užsikrėtusi moteris nedirbo šioje mokykloje.

Šiaulių miesto meras teigė, kad koronavirusu užsikrėtusi šiaulietė neturėjo temperatūros. Meras pagyrė moterį, kad ji pati ėmėsi reikalingų priemonių: pati izoliavosi nuo aplinkos, o pasijutusi blogai kreipėsi į medikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra visiškai sąmoningas atvejis, kai žmogus pats kreipėsi, pats save izoliavo ir turime tam tikra prasme sėkmės atvejį.

Toks žmogus galėtų stovėti šalia ir net nesuprastume, kad serga. Kai neturi temperatūros, potencialiai esi pats pavojingiausias virusų nešiotojas. Ne virusas padarys didžiausią bėdą, bet panika, kuri gali sekti dėl viruso“, – teigė meras.

Rekomendacijos izoliavimosi laikotarpiu

Asmenims, turėjusiems riziką užsikrėsti naujuoju koronavirusu (COVID-19), numatytos labai aiškios rekomendacijos. 

Jeigu 14 d. laikotarpiu turėjote riziką užsikrėsti naujuoju koronavirusu (COVID-19), t. y. lankėtės paveiktose teritorijose, siekiant užkirsti kelią galimam infekcijos plitimui, jūs turite likti namuose (izoliuotis) 14 d. po paskutinės buvimo paveiktoje teritorijoje dienos ir būti pasiekiamas visą izoliavimosi laikotarpį telefonu ir el. paštu. 

REKLAMA

Pagrindinis izoliavimosi tikslas – kuo anksčiau nustatyti asmenis, kuriems izoliavimosi laikotarpyje pasireiškė naujo koronaviruso (COVID-19) infekcijos simptomai, juos izoliuoti ir gydyti.

Taip siekiama užkirsti kelią infekcijos plitimui ir antrinių atvejų atsiradimui. 

Ar tai reiškia, kad žmogus užsikrėtęs COVID-19? Nebūtinai, tačiau šios tikimybės atmesti negalima.

Kiekvienai užkrečiamajai ligai yra būdingas tam tikras inkubacinis periodas, t. y. laikotarpis nuo infekcinės ligos sukėlėjo patekimo į organizmą pradžios iki ligos simptomų išsivystymo. Dabartiniais duomenimis, COVID-19 infekcijos inkubacinio periodo trukmė gali būti iki 14 d. Todėl siekiant laiku suteikti kvalifikuotą pagalbą ir taikyti tinkamas infekcijos kontrolės priemones, rekomenduojamas riziką užsikrėsti turėjusių asmenų stebėjimas.

REKLAMA

Ką reiškia izoliuotis? 

Jūs privalote: 

nepalikti izoliavimosi vietos 14 d. nuo paskutinės rizikos užsikrėsti dienos (paskutinės buvimo paveiktoje teritorijoje dienos);

nesilankyti viešose vietose, pvz., mokykloje, darbe, universitete, masinio susibūrimo vietose ir kt.; 

visą izoliavimosi laiką nepriimti svečių namuose;

kasdien matuoti kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir pranešti jums skambinančiam visuomenės sveikatos specialistui apie atsiradusius sveikatos pokyčius (atsiradus kosuliui, dusuliui, apsunkintam kvėpavimui);

jei įmanoma, maistu ir kitais būtinaisiais poreikiais pasirūpina šeimos nariai ar draugai, kuriems nėra taikomos izoliavimo priemonės. Jei nėra tokios galimybės, rekomenduojama maistą užsakyti į namus; 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar reikia dėvėti medicininę kaukę būnant namuose? 

Nėra būtinybės namuose dėvėti kaukės, jei nejaučiate ligos simptomų. Medicininę kaukę užsidėkite tuo atveju, jei pasireiškė kvėpavimo takų infekcijos simptomai, pvz., kosulys, čiaudulys ir jūs turite vykti greitosios medicinos pagalbos automobiliu į ligoninę. 

Kaip žmogus gali užsikrėsti koronavirusine infekcija? Koronavirusai – tai didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairias kvėpavimo takų ligas. Dažniausiai koronavirusai sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias 2 kvėpavimo takų infekcijas, tokias kaip Artimųjų Rytų respiracinio sindromo (ARRS) ar sunkaus ūminio respiracinio sindromo (SŪRS) koronavirusines infekcijas. 

REKLAMA

Tam tikri koronavirusai yra perduodami nuo žmogaus žmogui, dažniausiai artimo sąlyčio metu su sergančiuoju koronavirusine infekcija, pavyzdžiui, namų ar darbo aplinkoje, gydymo įstaigoje. Yra žinoma, kad COVID-19 gali būti perduodamas nuo žmogaus žmogui. 

Panašu, kad virusas gali būti perduodamas per kvėpavimo takų lašelius, kai asmuo kosėja, čiaudi. Yra įtarimų, kad kai kurie asmenys gali COVID-19 išskirti nesant ligos simptomų ar prieš ligos simptomų išsivystymą. 

Kokie simptomai susirgus? COVID-19 infekcijos klinikiniai požymiai: karščiavimas kosulys apsunkintas kvėpavimas Jei bent vienas iš šių požymių pasireiškė per 14 dienų, nedelsiant skambinkite į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, pateikite susirgimo aplinkybes (būtina nurodyti, kad 14 dienų laikotarpyje lankėtės Kinijoje) ir vykdykite medikų rekomendacijas. 

REKLAMA

Kaip elgtis praėjus 14 d. laikotarpiui? Jei per 14 d. nuo paskutinės ekspozicijos datos dienos ligos simptomai neišsivysto, Jūs daugiau nelaikomas turinčiu susirgimo riziką ir galite grįžti į įprastą gyvenimo režimą.

Rekomendacijos švietimo įstaigoms

Prašoma švietimo įstaigų leisti darbuotojams bei mokiniams, studentams, jei jie pastaruoju metu grįžo iš minėtųjų šalių, nesilankyti švietimo įstaigoje, sudaryti sąlygas mokytis nuotoliniu būdu, savarankiškai, o darbuotojams – dirbti nuotoliniu būdu. Sprendimus, atsižvelgdamas į konkrečią situaciją, gali priimti įstaigos vadovas.

Ar mokiniai, neseniai grįžę iš šalių, kur nustatytas koronaviruso protrūkis, gali lankyti mokyklą? Ar nekelia pavojaus aplinkiniams?

REKLAMA
REKLAMA

Vaikai, grįžę iš minėtų šalių arba turėję tiesioginį kontaktą su sergančiu koronavirusu asmeniu, turi 14 dienų likti namuose, jų tėvai – informuoti ugdymo įstaigos administraciją. Jei vaikas turi bent vieną iš ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomų (karščiavimas, kosulys, dusulys, apsunkintas kvėpavimas) jis taip pat turi neiti į mokyklą.

Kas prižiūrės vaikus, kurie nelankys mokyklos arba darželio ir 14 dienų stebės savo sveikatą?

Vaikus, kurie neseniai grįžo iš minėtų šalių ir neina į mokyklą ar darželį, gali prižiūrėti tėvai arba seneliai. Darbdavių prašoma suteikti galimybę dirbti namuose nuotoliniu būdu.

Jei nepavyksta susitarti su darbdaviais, galima kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, kuris organizuos nedarbingumo išdavimą. Kaip paaiškino šio centro specialistai, jeigu vaikas neserga, tačiau grįžo iš minėtų rizikos šalių, jį prižiūrinčiam asmeniui taip pat išduodamas nedarbingumo pažymėjimas. 

Asmenų, grįžusių iš rizikos šalių, konsultavimas dėl socialinių kontaktų vengimo

Vaiką prižiūrinčiai mamai ar tėčiui išmoka iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų pradedama mokėti nuo pirmos vaiko slaugymo dienos ir mokama ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų.

Ar mokytojai, atostogavę šalyse, kuriose fiksuotas virusas, gali neimti nedarbingumo, o dirbti nuotoliniu būdu?

REKLAMA

Sutarus su darbdaviu, mokykloje nustatyta tvarka. Įstaigos vadovas priima sprendimus dėl mokytojo pavadavimo pamokų metu.

Kokių profilaktikos priemonių turi laikytis ugdymo įstaigos bendruomenė, kad būtų išvengta viruso?

- Skatinti dažnai plauti rankas šiltu vandeniu ir muilu,

- Neliesti neplautomis rankomis akių, nosies ir burnos,

- Kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę,

- Užtikrinti, kad prie praustuvių visada būtų muilo ir vienkartinių rankšluosčių,

- Reguliariai vėdinti ir drėgnuoju būdu valyti klasių, koridorių paviršius,

- Vengti artimo sąlyčio su asmenimis, kurie kosti ar čiaudi,

- Statinti virtuvės darbuotojus laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius).

 

Pamatykite, kaip buvo pranešta apie pirmąjį koronaviruso atvejį Lietuvoje:

##UArticlesInsert_Video_getVideo_tv3Play/10370747/autoplay=0##

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų