REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Kauno Gyvastis skleidžia žinią apie organų donorystę. Aušros Degutytės nuotr.
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Baigiantis vasariui Kaune, „Žalgirio“ arenoje, vykusi paroda „Sveikatos dienos 2020“ jau 12-ąjį kartą sukvietė visus, neabejingus savo ir artimųjų sveikatai. Parodoje buvo galima susipažinti su sveikatos priežiūros, gydymo, reabilitacijos įstaigų, įvairių organizacijų teikiamomis paslaugomis, sveikatai ir sveikai gyvensenai skirtais gaminiais. 

15
Skaityk lengvai

Baigiantis vasariui Kaune, „Žalgirio“ arenoje, vykusi paroda „Sveikatos dienos 2020“ jau 12-ąjį kartą sukvietė visus, neabejingus savo ir artimųjų sveikatai. Parodoje buvo galima susipažinti su sveikatos priežiūros, gydymo, reabilitacijos įstaigų, įvairių organizacijų teikiamomis paslaugomis, sveikatai ir sveikai gyvensenai skirtais gaminiais. 

REKLAMA
Skaityk lengvai
REKLAMA
REKLAMA

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas parodoje vykusiame seminare kalbėjo apie pasaulyje daug nerimo sukėlusį koronavirusą COVID-19. Profesoriaus teigimu, vis daugiau žinant apie virusą aiškėja, kad jį suvaldyti gali būti labai sudėtinga. Pasak S. Čaplinsko, kol kuriami vaistai, tam, kad virusas neišplistų, visose šalyse imamasi vadinamosios sustabdymo strategijos priemonių. Kol virusas Lietuvoje neaptiktas, yra laiko pasiruošti tiek gyventojams, tiek medikams. 

REKLAMA

Profesorius pabrėžė, kad pirmiausia reikia laikytis elementarių higienos priemonių, kurios padeda išvengti ne tik koronaviruso, bet ir kitų užkrečiamųjų virusinių kvėpavimo takų ligų, taip pat ir žarnyno infekcijų. Būtina išmokti taisyklingai plauti rankas, įprasti kosėti ar čiaudėti tik į vienkartinę nosinaitę ar alkūnę, o pajutus peršalimo simptomus reikėtų vengti socialinių kontaktų, o jei būtinai reikia kažkur išeiti, derėtų užsidėti kaukę. 

REKLAMA
REKLAMA

Skatino kalbėtis apie organų donorystę 

Kasmet parodoje dalyvauja ir Kauno krašto nefrologinių ligonių draugija „Kauno Gyvastis“. Dalyvavimo parodoje tikslas – paskatinti žmones labiau rūpintis savo sveikata, nepražiūrėti ligos, padėti sergantiems. Parodoje siekiama atkreipti dėmesį ir į organų donorystę. „Kauno Gyvasties“ nariai, patys patyrę organų transplantacijas, bendrauja su parodos lankytojais, skatina šeimose kalbėtis apie organų donorystę. 

„Daugelis žino, kad labai svarbu kasdien išgerti apie 1,5–2 l vandens, bet mažai kas girdėję, jog inkstų, širdies ar plaučių nepakankamumas gali išsivystyti po gripo komplikacijos ar apsinuodijus vaistais. Tai ypač aktualu šiuo metu, kai yra nemažas gripo ir peršalimo ligų protrūkis“, – kalbėjo „Kauno Gyvasties“ pirmininkė Irma Juodienė, kuri 20 metų gyvena su dovanotu inkstu. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji lankytojams sakė, koks svarbus yra pokalbis šeimoje apie savo apsisprendimą dėl donorystės. Kaip žinia, jei asmuo yra užpildęs sutikimą ir turi donoro kortelę, vis tiek lemiamu momentu, nustačius smegenų mirtį, jo artimieji priima galutinį sprendimą. Tik nuo artimųjų valios priklauso, ar bus išgelbėtos kitų gyvybės. 

Parodos dalyvių akį traukė „Kauno Gyvasties“ stende demonstruota kūno tapybos fotoparoda „2gyvenimai“. Šio projekto sumanytoja Ieva Meškauskaitė sako, kad fotografijomis siekiama perteikti donoro ir recipiento, gavusio donoro organą, ryšį. 

REKLAMA

Kokia liga Europoje vadinama reta liga?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Kai ja serga 1 asmuo iš 10 000
Kai ja serga 1 asmuo iš 700
Kai ja serga 1 asmuo iš 2000
BALSUOTI
REZULTATAI
Kokia liga Europoje vadinama reta liga?
Kai ja serga 1 asmuo iš 10 000
76.6%
Kai ja serga 1 asmuo iš 700
7.7%
Kai ja serga 1 asmuo iš 2000
15.7%
Balsavo: 745

REKLAMA

Seminaruose – apie fizinę ir emocinę sveikatą 

Šių metų parodoje norėta susieti kuo įvairesnius sveikatingumo aspektus: fizinį, profesinį, emocinį, socialinį ir aplinkos. Sužinoti apie sveikatai palankius gaminius, susipažinti su gydymo ir reabilitacijos naujienomis, išgirsti sveikos gyvensenos patarimų buvo galima ne tik apsilankius parodos dalyvių stenduose, bet ir seminaruose, kurie vyko visas tris parodos dienas. Jų temos labai įvairios – sveikas gyvenimo būdas, mitybos įtaka sveikatai, fizinės ir emocinės sveikatos atkūrimas ir kt. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus specialistai seminaruose pristatė priemones, padedančias apsisaugoti nu sezoninio gripo. Seminare kalbėta ir apie tai, kaip apsisaugoti nuo erkių – tai darosi aktualu artėjant pavasariui. 

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras seminaruose pristatė savo vykdomas veiklas, kalbėjo apie atsparumą mikrobams ir vyresnio amžiaus žmonių burnos sveikatos priežiūrą. 

Parodos lankytojai galėjo išbandyti ir šiaurietišką ėjimą bei mankštą su lazdomis – šias fizinio aktyvumo veiklas pristatė VšĮ „Visada aktyvus“ vadovas, sporto treneris Laimontas Rakauskas. 

REKLAMA

Tiems, kurie rūpinasi saviugda, buvo naudinga dalyvauti VšĮ „Meda Project“ vadovės Eglės Veršininienės seminare „Kodėl svarbu lavinti emocinį intelektą šeimoje?“ Parodos lankytojai išgirdo ir apie sąmoningą streso ir sveikatos valdymą (angl. mindfulness), apie minties lauko terapiją. 

Lankytojai turėjo progą pamatyti režisierės Aušros Žukaitės-Kupčiūnienės režisuotą meno terapijos spektaklį „Nenugalimieji“, paremtą tikromis vėžiu sergančiųjų istorijomis ir išgyvenimais. Jautraus spektaklio tikslas – priversti susimąstyti apie gyvenimo vertybes, į mums skirtus iššūkius ir aplinkybes pažvelgti kitomis akimis. 

REKLAMA

Gausaus dalyvių būrio sulaukė ir televizijos laidos „Vantos lapas“ organizuotos III Lietuvos mėgėjų vanojimo varžytuvės ir profesionalių pirties meistrų pasirodymai. Įstiklintoje mobilioje pirtyje vyko parodomosios pirtininkų profesionalų programos – nuo senovinės lietuviškos pirties iki kitų tautų dvasinės ir fizinės praktikos procedūrų. Sovietmečiu naikintą pirties kultūros palikimą kartu su pirties entuziastais prikėlė Lietuviškos pirties bičiulių draugija, kuri gyvuoja jau 10 metų. Draugija kasmet rengia jau tradicine tapusią Pirties dieną, tarptautinius ir respublikinius vanojimo čempionatus. 

Džiugu, kad vis daugiau žmonių pradeda rūpintis savo sveikata ir fiziniu aktyvumu. Kaip sako sporto treneris L. Rakauskas, judam šiandien dėl rytojaus.

Straipsnio autorė: Aušra Degutytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų