REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Vyriausybė pranešė apie šalyje fiksuotą pirmąjį koronaviruso (COVID-19) atvejį. Užsikrėtė 39 metų moteris, kuri vasario 24 dieną grįžo iš Veronos miesto Italijoje. Penktadienio rytą pranešta, kad be keturių stebimų kontaktą su paciente turėjusių žmonių į ligoninę atvežtas ir moters vyras, turėjęs artimą kontaktą su paciente, paimtas mėginys jo būklei ištirti.

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Vyriausybė pranešė apie šalyje fiksuotą pirmąjį koronaviruso (COVID-19) atvejį. Užsikrėtė 39 metų moteris, kuri vasario 24 dieną grįžo iš Veronos miesto Italijoje. Penktadienio rytą pranešta, kad be keturių stebimų kontaktą su paciente turėjusių žmonių į ligoninę atvežtas ir moters vyras, turėjęs artimą kontaktą su paciente, paimtas mėginys jo būklei ištirti.

REKLAMA

Moteris iš Italijos grįžo lėktuvu per Kauną. Šiuo metu pacientė yra izoliuota Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, kur yra tokiems susirgimams gydyti pritaikyta infrastruktūra. Tvirtinama, kad koronavirusu 39 metų moteris užsikrėtė keliaudama su bendradarbiais.

„Visos diagnostikos procedūros buvo reglamentuotos pagal rekomendacijas. Šiandien pateko į ligoninę pacientė, kuri 24 d. parskrido iš Veronos. Ji ne visai gerai pasijuto dar 25 d. Ji buvo labai getrai informuota, kaip elgtis grįžus iš epideminių vietų. Ji susitvarkė nedarbingumo pažymėjimą, taigą išvengė buvimo viešose vietose, kontaktų.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris į ligoninę buvo atvežta išsikvietusi greitąją medicinos pagalbą, ji buvo pristatyta į ligoninę, personalas buvo visiškai pasiruošęs, pagal visas rekomendacijas paimtas tepinėlis ir nusiųsta tyrimams. Apie 1–1,30 val. gautas teigiamas atsakymas", – surengtoje spaudos konferencijoje informavo Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika.

REKLAMA

Jis pridūrė, kad kitu greitosios pagalbos automobiliu buvo atvežti kontaktiniai šeimos nariai, kurie gyvena atskirai, jie taip pat buvo izoliuoti, kol kas jų būklė gera, piliečiai nėra karščiuojantys.

Ką tik ryte atvežtas paskutinis pilietis, kuris yra pacientės vyras, kuris turėjo artimą kontaktą, jo tyrimas taip pat išsiųstas į laboratoriją. Šiuo ligoninėje yra patvirtintas vienas koronaviruso atvejis, dar 4 stebimi", – sakė R. Mažeika.

Jo teigimu, moteris jaučiasi gerai, pirmieji simptomai buvo karščiavimas, kataro reiškiniai – kosulys, sunkumas krūtinėje: „Labai gerai, kad moteris buvo atlikusi saviizoliaciją, išvengė kontakto su aplinkiniais. Moteris kreipėsi pasidaryti tyrimą, personalas buvo pasiruošęs su reikiamomis apsaugos priemonėmis."

REKLAMA
REKLAMA

Ligoninės vadovo teigimu, gydymo įstaiga yra pasiruošusi priimti tokius pacientus: „Šis atvejis tik tą patvirtina. Trumpalaikiu periodu turime infekcinių ligų skyrių, galėtume organizuoti ir kitur pagalbą. Veiksmų planas yra numatytas." 

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas pridūrė, kadangi tai yra pirmas atvejis, yra suderinta, kad papildomos priemonės – respiratoriai, kitos apsauginės priemonės bus suteikti medicinos darbuotojams: „Jos jau važiuoja šiuo metu, dalis bus artimiausiu metu atvežta. Respiratoriai yra, tačiau kadangi numatome, kad gali būti papildomas poreikis, tai bus dabar suteikiama, kad būtų suteiktas poreikis."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad visas ištyrimo procesas vyko labai greitai: „Tad nėra ko nerimauti ir visiems plūsti darytis, medikai puikiai gali padėti tą atskirti."   

„Kadangi personalas buvo informuotas, daug ruošėsi, tai viskas vyko pagal numatytas taisykles. Nuo šios dienos ligoninėje yra paskelbtas karantinas, pacientų lankymas ribojamas, kadangi šiuo metu tradiciškai yra gripo sezonas, taigi ir reikėtų tą riboti", – informavo jis.

Iki šiol 5 mėginiai iš Šiaulių ligoninės siųsti tyrimams, visi jie buvo neigiami. Pabrėžė, kad paimtas užsikrėtusiosios pacientės tyrimas buvo atliktas labai greitai, per 24 val.

Premjero patarėjas pabrėžė, kad šiuo metu pagal procedūras yra nustatinėjami visi kontaktai, bet ne visi bus vežami karantinuoti. „Į komandiruotę šiaulietė vyko su savo kolegomis, jiems jau anksčiau yra atlikti tyrimai ir jie nėra teigiami. Jei pažiūrėtume į kitų šalių pavyzdžius, labai mažas skaičius yra užsikrėtusių ir jis taip greitai neplinta. Aišku, tas kontaktų sąrašas gali gausėti. Kol kas laukiami tyrimai, nežinoma, kiek iš dabar karantinuotų žmonių yra ligos atvejų", – kalbėjo S. Malinauskas.

REKLAMA

Meras: mieste jokių gyvenimo sutrikimų nėra

Žmonėms skundžiantis, kad iš vaistinių ir parduotuvių iššluotos medicininės kaukės ir dezinfekcinis skystis, S. Malinauskas priminė, kad paprastos medicininės kaukės sveikam žmogui nepadės apsisaugoti nuo viruso, ramino ir besiskundžiančius, kad neįmanoma rasti dezinfekcinio skysčio. 

„Efektas rankas bent 20 sekundžių plaunant su muilu ir šiltu vandeniu bus pasiektas tas pats. Šiandien ekstremalių komisijų centre vertinsime, kokie yra gamybiniai pajėgumai, kitas dalykas, matome kitą tendenciją, kad perkant didesnius kiekius, kalbant apie viešąjį sektorių, mums pavyksta rasti tiekėjų. Šioje vietoje galime kalbėti su vaistinių tinklais, valstybė galėtų įsitraukti.

REKLAMA

Dėl kaukių ir respiratorių turime savo pajėgumus, turime veikiančią jas gaminančią įmonę. Šiuo metu kaukės išvažiuoja į Kiniją, bet ekstremalios situacijos sąlygomis tas poreikis būtų patenkinta", – kalbėjo premjero patarėjas.

Šiaulių mero Artūro Visocko teigimu, tai yra ne tik Šiaulių, bet ir Lietuvos problema.

„Manau, kad ši problema bus įveikta. Pagrindinis klausimas, apie kurį pastarosiomis dienomis kalbamės su ligoninės direktoriumi, kaip užtikrinti, kad žmonės elgtųsi adekvačiai. Reikia sekti oficialius kanalus ir elgtis taip, kaip informuojama. Kol kas jokių gyvenimo sutrikimų mieste nėra ir negali būti. Jei bus pasakyta, kad nereikia eiti renginius ar mokyklas, tas ir bus pasakyta", – sakė meras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, kiekvienais metais vykstant gripo epidemijai yra uždaromos mokyklos, tačiau šiuo metu tikslios informacijos, kodėl uždaryta Juventos progimnazija, meras nepateikė.

„Jei taip reikia, pasakysiu tiksliai, šiandien iš Tenerifės grįžo mano sekretoriato vadovas. Jis yra protingas žmogus, pasiskaitęs suprato, kad jam nereikia eiti į darbą. Bet sakė, kad pas mus čia panikos daugiau nei tose šalyse, kur jau yra kažkas įvykę. Taigi nedarykime stresinių burbulų be reikalo", – kalbėjo A. Visockas. 

„Šiuo metu dedamos visos pastangos, kad kuo greičiau būtų nustatyti visi su užsikrėtusiuoju bendravę asmenys. Tai leis pritaikyti numatytas prevencines priemones ir išvengti tolimesnio infekcijos plitimo. Savo ruožtu, prašau žmonių nepanikuoti, sekti oficialią informaciją ir laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių“, – pabrėžia sveikatos apsaugos viceministras, SAM Ekstremalių situacijų operacijų centro koordinatorius Algirdas Šešelgis.

REKLAMA

Penktadienio rytą Vilniuje renkasi Valstybės ekstremalių situacijų komisija. Lietuvoje pirmasis koronaviruso atvejis užfiksuotas nepraėjus nė parai nuo pirmo ligos atvejo Estijoje.

Pirminę naujieną 3:00 val. surengtoje skubioje spaudos konferencijoje pranešė Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad Lietuvoje trečiadienį buvo paskelbta ekstremali padėtis. Tuo metu buvo priimtas sprendimas, nors šalyje nebuvo užfiksuotas nė vienas koronaviruso atvejis.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

REKLAMA

Didžiausiu koronaviruso židiniu Europoje laikomas Šiaurės Italijos regionas.

Visų keliautojų, per pastarąsias dvi savaites buvusių Kinijoje, Šiaurės Italijoje – Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionuose, taip pat Honkonge, Irane, Japonijoje, Pietų Korėjoje ir Singapūre prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.

Pasaulyje iš viso kol kas registruota kiek daugiau nei 82 tūkst. kiniško koronaviruso atvejų ir 2,8 tūkst. mirčių.

Atmintinė. Kaip saugotis koronaviruso ir ką daryti užsikrėtus.

Toliau plintant koronavirusui ir nerimui dėl galimybės juo užsikrėsti, specialistai primena, kada išties reikėtų sunerimti ir trumpai pateikia pagrindinius patarimus, kaip saugotis užkrato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. 

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Pagrindinės rekomendacijos:

Įtariamu atveju laikomas toks atvejis, kai žmogui pasireiškia ūmi kvėpavimo takų infekcija, t. y., jaučiamas bent vienas iš šių simptomų: kosulys, karščiavimas, apsunkintas kvėpavimas, ir 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios atitinka bent vieną iš šių epidemiologinių kriterijų: arba žmogus turėjo artimą sąlytį  su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju, arba keliavo į Kiniją, Šiaurės Italiją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą, arba dirbo aplinkoje, kurioje buvo gydomi asmenys, sergantys COVID-19. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į Bendrąjį pagalbos centrą, telefonu 112.

REKLAMA

Taip pat prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.

Esant galimybei reikėtų dirbti iš namų, šiam laikotarpiui gali būti išduodamas ir nedarbingumas. Daugiau informacijos apie tai galima rasti NVSC puslapyje; nesilankyti dideliuose renginiuose, nesinaudoti viešuoju transportu ir pan.

Taip pat – stebėti savo sveikatos būklę (matuoti kūno temperatūrą, stebėti, ar nepasireiškia kvėpavimo takų infekcijoms būdingi simptomai – kosėjimas, dusulys ir kt.).

Jei kitaip sunegalavote, bet nesilankėte minėtose šalyse, dėl sveikatos būklės reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

REKLAMA

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų