REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei nenorite, kad valdžia įsiskverbtų į jūsų smegenis, jums padės folijos kepurė. Nuo purškiamų chemikalų išgelbės acto garinimas, o nuo koronaviruso neva išgelbės „stebuklingi“ prietaisai už 500 eurų. Sąmokslo teorijų šalininkai prisigalvoja įvairiausių būdų, kaip apsisaugoti nuo, jų nuomone, piktų valdžios kėslų. Tačiau naujienų portalo tv3.lt kalbintas ekspertas tvirtina, kad ne visos sąmokslo teorijos – vienodai pavojingos.

Jei nenorite, kad valdžia įsiskverbtų į jūsų smegenis, jums padės folijos kepurė. Nuo purškiamų chemikalų išgelbės acto garinimas, o nuo koronaviruso neva išgelbės „stebuklingi“ prietaisai už 500 eurų. Sąmokslo teorijų šalininkai prisigalvoja įvairiausių būdų, kaip apsisaugoti nuo, jų nuomone, piktų valdžios kėslų. Tačiau naujienų portalo tv3.lt kalbintas ekspertas tvirtina, kad ne visos sąmokslo teorijos – vienodai pavojingos.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt pristato populiariausias Lietuvos ir viso pasaulio sąmokslo teorijų šalininkų naudojamas „apsaugos priemones“ nuo įvairių negandų, kurias jie dažniausiai sieja su piktais valdžios kėslais.

Actas – ginklas nuo valdžios purškiamų nuodų

Nors lėktuvų danguje paliekami baltų garų dryžiai daugeliui žmonių nekelia jokio įtarimo, yra dalis visuomenės, kuri tiki, kad tai nuodai, kuriuos valdžia purškia ant niekuo dėtų gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

Vadinamųjų „chemtreilų“ teorija kilo 1996 m., kai Jungtinių Amerikos Valstijų Oro pajėgos paskelbė ataskaitą apie orų pakitimus. Tuomet kariškiai sąmokslo teorijų šalininkų pradėti kaltinti, kad ant žmonių purškia paslaptingas medžiagas, o to įrodymas po lėktuvo skrydžių danguje ilgai liekantys balti garai. Jie pradėti vadinti „chemtreilais“, šis žodis sudedamas iš žodžių „chemija“ ir „kontreilo“, o pastarasis reiškia kondensaciją ir pėdsaką (ang. „trail“). Teorija išplito įvairiuose interneto forumuose, sąmokslo teorijų šalininkų vedamose radijo ir televizijos laidose.

REKLAMA

Oro pajėgos tvirtina, kad „chemtreilai“ yra apgavystė, o sąmokslo teorijos šalininkai netiksliai interpretavo JAV Oro universitete parengtą ataskaitą, kurioje studentai tvirtino, kad ši informacija neturi nieko bendro su oficialiu institucijų darbu ir yra tik pramanytų ateities scenarijų aprašymas. Ne viena JAV institucija paneigė „chemtreilų“ egzistavimą, tą patį padarė ir prie slaptų JAV saugumo duomenų priėjimą turėjęs Edwardas Snowdenas.

„Chemtreilai“ neegzistuoja. Aš turėjau priėjimą prie slapčiausių duomenų, tačiau juose nieko apie tai nėra“, – viename interviu kalbėjo E. Snowdenas.

REKLAMA
REKLAMA

Ir nors daugelis mokslininkų ne kartą viešai aiškino, kad lėktuvų paliekami balti dryžiai yra garų greitos kondensacijos žemoje temperatūroje ir žemame slėgyje padarinys, „chemtreilų“ teorijos šalininkai toliau kartoja – valdžia juos nuodija.

Teorijos šalininkai moko, kaip apsisaugoti nuo „chemtreilų“ gali padėti acto garinimas. Pasak jų, tai išsklaido danguje kybančius paliktus nuodingus pėdsakus. Apie tai ne kartą internete skelbė ir save sekseksperte vadinusi Milda Bartašiūnaitė.

Nors M. Bartašiūnaitė vėliau viešai tvirtino, kad tai buvo „performansas“, kuris turėtų paskatinti visuomenę diskutuoti, vėliau ji patalpino ne vieną filmuką apie „chemtreilus“, o pagrindiniu pašnekovu juose yra ufologu pristatomas Robertas Mackevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Mackevičius savo „Youtube“ paskyroje įdėjęs ne vieną vaizdo įrašą apie įvairias sąmokslo teoriją, pradedant masonų sąmokslu, baigiant „chemtreilais“. Kaip kitą efektyvią kovos su „chemtreilais“ priemonę R. Mackevičius siūlo orgonito akmenis, kurie, pasak ufologo, gerina sveikatą, stiprina bioenergetinį lauką. Įvairiose internetinėse parduotuvėse galima rasti įvairių orgonito amuletų, kurie, anot jų pardavėjų, gali pagerinti jūsų karjerą, seksualinį gyvenimą ar apsaugoti nuo negandų.

Sveikatą pagerins stebuklingi prietaisai už 500 eurų?

Įvairūs verslininkai siūlo ne tik magiškuosius orgonito akmenis, bet ir prietaisus, kurie, pasak aprašymo, stiprins jūsų organizmo galią. Interneto forumuose jau pradėjo sklisti pasvarstymai, kad tokie prietaisai gali apsaugoti ir nuo visame pasaulyje plintančio koronaviruso.

REKLAMA

Štai vienoje internetinėje parduotuvėje Ukrainoje pagamintas nedidelis natūralių gamtinių biosistemų koregavimo prietaisas kainuoja 570 eurų. Pasak verslininkų, „aparatas pasirinktinai ir kryptingai veikia ligų sukėlėjus ir juos inaktyvina, todėl žmogaus organizmui suteikiama galimybė funkcionuoti natūraliomis sąlygomis, neapsunkintomis išorės veiksniais. Padeda harmonizuoti organus ir sistemas“.

Į tokius „stebuklingus“ gydančius prietaisus sureagavo ir Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba.

„Patikrinus gautą informaciją nustatyta, kad dauguma atvejų „stebuklingi“ sveikatos patikrinimo ir ligų diagnostikos procedūroms naudojami prietaisai arba neatitinka medicinos priemonėms keliamų saugos reikalavimų, arba šias paslaugas teikiantys asmenys nurodo tikrovės neatitinkančią šių gaminių medicininę paskirtį“, – rašoma institucijos pranešime.

REKLAMA

Folijos kepurėles išgarsino fantastinis romanas

Viena populiariausių sąmokslo teorijų pasaulyje skelbia, kad valdžia skleidžia specialius spindulius, kurie prasiskverbia į žmonių sąmonę ir įteigia jiems naudingą informaciją žmonių galvose. Sąmokslo teorijos šalininkai tvirtina, kad bene geriausias to įrodymas yra įvairių įžymybių nužudymai, kai žudikai tvirtindavo, kad atimti žvaigždėms gyvybę paskatino „balsai“ jų galvose.

Kiti galbūt apie telepatinius vyriausybės spindulius ir negalvoja, tačiau baiminasi, kad įvairūs elektromagnetiniai spinduliai paveiks jų smegenis ir sukels mirtinas ligas. Ir vienos, ir kitos teorijos šalininkai tam turi, anot jų, veiksmingą apsisaugojimo priemonę – folijos kepurėlę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kepurę iš folijos sugalvojo Julianas Huxley‘is – pirmasis „UNESCO“ vadovas, biologas. Jo 1927 m. išleistame fantastiniame romane pagrindinis veikėjas mokslininkas išmoksta telepatijos spinduliais peršviesti žmonių smegenis, o vienintelis apsisaugojimo būdas – apsivynioti galvą folija. Nuo to laiko folijos kepurėlės tapo visų sąmokslo teorijų mėgėjų simboliu.

Du Jaunųjų konservatorių lygos (JKL) nariai trečiadienį pasirodė su folijos kepurėlėmis Seimo nario Dainiaus Kepenio organizuotoje spaudos konferencijoje apie 5G ryšio žalą. Konferencijoje apsilankė ir jau minėtas ufologas R. Mackevičius, kuris tvirtino, kad tokios kepurės neapsaugo nuo elektromagnetinės taršos, nes folija veikia tik tada, kai aklinai uždengia aparatą arba žmogų, nepalikdama skylučių.

REKLAMA

„Šitokios kepurės tik kelia juoka“, – kalbėjo R. Mackevičius.

Antivakseriai – viena didžiausių grėsmių

Daug įvairių sąmokslo teorijų apipinta ir skiepų tema. Ir čia didelį vaidmenį vaidina skiepų priešininkai – antivakseriai, kuriuos 2019 m. Pasaulio sveikatos organizacija įvardijo tarp dešimties didžiausių grėsmių žmonijos sveikatai.

Antivakserių balsas girdimas ir Lietuvoje. Seimo narys Dainius Kepenis ne kartą viešai pasisakė, kad skiepuose yra beždžionių ląstelių ir moterų abortų liekanų. Prieš metus socialiniuose tinkluose plito motinos pasvarstymai, kad skiepai kalti dėl to, kad jos vaikas užsimanė.... bananų.

„Prieš tris mėnesius paskiepijome vaiką nuo poliomielito. Pastebėjau, kad vaikas labai pamėgo bananus – jų prašo visą laiką. Nebenori mėsos, bulvių. Penktadienį daviau pinigų bulvių traškučiams, o jis grįžta iš parduotuvės su bananais. Pasiskaičiau internete, kad skiepai turi beždžionių liekanų. Tačiau to aš nežinojau, o gydytoja kažkodėl neperspėjo. Ar gali būti dėl to? Kokios nuomonės?“ – socialiniuose tinkluose klausė viena moteris.

REKLAMA

Antivakseriai „kovoja“ paprasčiausiai nesiskiepydami ir neskiepydami savo vaikų. Ir Lietuvos, ir viso pasaulio medikai ne kartą paneigė įvairias baimes dėl skiepų, tačiau besipriešinančių buvo nuo pat pačios vakcinacijos atsiradimo XIX a. pradžioje.

Mitų paneigimas stiprina mitus?

Vilniaus universiteto Filosofijos mokslų doktorantas ir sąmokslo teorijų tyrinėtojas Alfredas Buiko naujienų portalui tv3.lt sakė, kad, pasak kai kurių tyrimų, tikėjimas sąmokslo teorijomis ar kažkokiomis baisybėmis yra evoliucijai naudingas bruožas.

„Pavyzdžiui, tie mūsų protėviai, kurie Senovės Afrikos savanose įžvelgė tai, palikdavo palikuonių, o tie, kurie nesugebėjo įžvelgti savanose besislepiančių liūtų pavojaus, palikuonių nepaliko“, – kalbėjo A. Buiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovo teigimu, dalis tyrėjų pastebėjo, kad sąmokslo teorijos susijusios su priklausymu tam tikrai grupei. Tyrimai parodė, kad tarp tų žmonių, kurie tiki sąmokslo teorija, kad Rugsėjo 11-ąją surengė JAV vyriausybė, dauguma yra kairiųjų politinių pažiūrų. Pasak to paties tyrimo, dešiniųjų pažiūrų žmonės labiau linkę tikėti teorija, kad buvęs JAV prezidentas Barackas Obama yra gimęs Kenijoje.

„Šiais laikais internetas paskatino sąmokslo teorijų sklidimą. Jei anksčiau reikėdavo išspausdinti knygą, ją išversti ir nusiųsti į kitą šalį, dabar, su interneto pagalba, pakanka keleto mygtukų paspaudimų“, – pasakojo sąmokslo teorijų tyrinėtojas.

REKLAMA

Ir nors mokslininkai bei valdžios institucijos stengiasi išsklaidyti daugelį mitų, A. Buiko tvirtinimu, tai tik paskatina sąmokslo teorijų plitimą tarp dalies visuomenės. Pašnekovo teigimu, keletas psichologinių tyrimų parodė, kad tarp sąmokslo teorijų šalininkų yra gana stiprus skepticizmas.

„Pačios teorijos veikia taip, kad jei jas neigia autoritetai, jam gali susidaryti toks įspūdis, kad jei neigia autoritetai, tai reiškia, kad čia kažkas svarbaus pakasta“, – sakė A. Buiko.

Pasak jo, kiekvieną sąmokslo teoriją reikia vertinti atskirai, tačiau yra grupė teorijų, kurios yra pavojingos. A. Buiko išskyrė antisemitines, homofobines, antikatalikiškas sąmokslo teorijas, kurios paskatina kai kuriuos žmonės imtis smurto.

A. Buiko pažymėjo nacių propagandą, kuri stipriai rėmėsi „Siono išminčių protokolus“, kurių pagrindu naciai paskleidė visuomenei teorijas apie slaptą žydų planą užvaldyti pasaulį ir kitus mitus apie žydų tautą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų