REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skvernelis bendražygiams jau pranešė, ar eis į Seimo rinkimus

atostogaujančio premjero komentaras

Premjeras Saulius Skvernelis dar nelinkęs atskleisti, ar bandys sėkmę artėjančiuose Seimo rinkimuose, tačiau jo bendražygiai ir buvę premjerai Algirdas Butkevičius bei Gediminas Kirkilas pripažino atvirai, kad S. Skvernelis pats jiems pranešė dalyvausiantis rinkimuose su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

Premjeras Saulius Skvernelis dar nelinkęs atskleisti, ar bandys sėkmę artėjančiuose Seimo rinkimuose, tačiau jo bendražygiai ir buvę premjerai Algirdas Butkevičius bei Gediminas Kirkilas pripažino atvirai, kad S. Skvernelis pats jiems pranešė dalyvausiantis rinkimuose su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

REKLAMA

Buvę premjerai naujienų portalui tv3.lt papasakojo apie S. Skvernelio ateities planus, užgriuvusius skandalus dėl kelio asfaltavimo, susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus klausimo, žmonos Silvijos Skvernelės įsidarbinimo bei jį kankinusį vėžį, kuris drumstė ateities planus. Galiausiai vasario pradžioje S. Skvernelis paskelbė, jog vėžys atsitraukė.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas tv3.lt perdavė šiuo metu atostogaujančio S. Skvernelio atsakymą dėl buvusių premjerų žodžių, jog jis pripažino dalyvausiantis rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

„Nesu apsisprendęs dėl dalyvavimo rinkimuose ir jokių pareiškimų grįžęs po atostogų daryti nežadu. Man sunku komentuoti, ką kalba Seimo nariai, tačiau mano sprendimas priklausys nuo daugelio aplinkybių. Dalį jų viešai esu įvardinęs. Turiu laiko viską apgalvoti ir juo pasinaudosiu", – atsakė S. Skvernelis.

REKLAMA

AnksčiaLVŽS vadovas Ramūnas Karbauskis yra sakęs, kad tikisi S. Skvernelio atsakymo dėl dalyvavimo rinkimuose iki kovo 6 d.

A. Butkevičius: jei sveikata bus gera, jis 100 procentų dalyvaus

Buvęs premjeras ir socialdemokratas, šiuo metu Mišriai Seimo narių grupei priklausantis parlamentaras Algirdas Butkevičius teigė, kad vis pasikalba ir pabendrauja su S. Skverneliu.

„Kiek aš žinau, jis tikrai yra nusiteikęs dalyvauti politinėje veikloje. Kada bus Seimo rinkimai, tikiuosi, kad jis dalyvaus tuose rinkimuose. Čia yra mano nuomonė, kaip daug metų esančio politiniame gyvenime, nes nėra taip paprasta ir lengva pasakyti, kad rytoj politinėje veikloje nebedalyvausiu.

REKLAMA
REKLAMA

Galiu pasakyti, čia nėra jokia paslaptis – mes laikas nuo laiko dviese pasikalbėdavome ir pabendraudavome – buvo aiškiai pabrėžta, kad jis tikisi toliau dalyvauti rinkimuose. Jeigu sveikata bus gera, manau, kad tikrai 100 procentų jis dalyvaus Seimo rinkimuose.

Tai normalus politiko noras ir politiko gyvenimas, kai dirbi nuo rinkimų iki rinkimų tam, kad užsitarnautum visuomenės pasitikėjimą, toliau galėtum sėkmingai sudalyvauti rinkimuose, užsitarnauti rinkėjų balsų ir duoti naudą partijai, kurios sąrašuose esi“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Pasiteiravus, kodėl S. Skvernelis delsia atsakyti, ar dalyvaus rinkimuose, A. Butkevičius atsakė, kad geriausiai galėtų atsakyti tik jis pats.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau vieni politikai mėgsta pasakyti iš anksto, ar dalyvaus rinkimuose, o kiti galvoja – tegul svarsto visuomenė. Manau, kad artimiausiu metu, kovo mėnesį jis tikrai pasakys apie tai, nes politinės partijos kovo mėnesį ruošiasi baigti sąrašų formavimą ir kandidatų parinkimą visuose apygardose“, – sakė pašnekovas.

A. Butkevičius sakė, kad pirmas signalas jau buvo pasiųstas visuomenei, kai pasakė, kad sveikata gerėja. Jis buvo sakęs, kad jei sveikata leis, tai jis rinkimuose dalyvaus. Dabar laukiame antro signalo, kai pasakys visuomenei, kad dalyvauja rinkimuose.

A. Butkevičius nemano, kad S. Skvernelis delsia su atsakymu dėl Ramūno Karbauskio, ar pastarojo politiko žemo reitingo.

REKLAMA

„Kiek žinau, jis su R. Karbauskiu palaiko artimus ryšius. Kai premjeras būna Seime, jis visada bendrauja ir kalbasi. Negalėčiau pasakyti, kad tarp jų galėtų būti kažkokia įtampa. Gal kartais tai pabrėžiama viešoje erdvėje, tačiau Seime tikrai nematoma jokia takoskyra“, – pastebėjo politikas.

Įvertino užgriuvusius skandalus – siūlė pripažinti klaidas

A. Butkevičius taip pat įvertino S. Skvernelį užgriuvusią skandalų ir klausimų laviną – pradedant nuo kelio, ministro J. Narkevičiaus klausimo, žmonos Silvijos įsidarbinimo „Orlen“ bei kandidato į ekonomikos ir inovacijų ministrus Luko Savicko atmetimą.

„Kai kurie skandalai būna sukuriami kaip burbulai ir tai tikrai nemalonu. Tačiau kai kritika yra pagrįsta faktais, apie ką jūs paminėjote, tai sudėtinga atsimušinėti. Kartais, kai padaromos klaidos, tai nereikia bijoti jų pripažinti. Jei dalyvavai posėdžiuose (dėl kelio asfaltavimo – aut. past.) ir nenusišalinai. Tai reikia pasakyti, kad nebuvo pagalvota, įsigilinta, ar tiesiog taip galvojama, kad bus įvertinta.

REKLAMA

Dėl susisiekimo ministro, jei būtų įvykęs greitas pokalbis su prezidentu Gitanu Nausėda, būtų buvę labai greitai išsiaiškinta apie viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, bet taip nebuvo atlikta. Vėliau prasidėjo nesutarimų demonstravimas tarp dviejų svarbiausių valstybės institucijų“, – analizavo parlamentaras.

Buvęs premjeras A. Butkevičius pastebėjo, kad valdantieji dažnai kalba apie praeitį ir oponentus kaip apie blogį, tačiau, jo nuomone, toks vertinimas ir pasisakymai neduoda naudos:

„Reikia susitaikyti, kad konservatoriai yra opozicijoje ir opozicija visą laiką kritikuos, gal kartais ir nekonstruktyviai ar be pagrindo. Valdžia turėtų daugiau kalbėti apie padarytus darbus ir naudoti faktinę argumentaciją. Daugiau reikėtų kalbėti, ko nepavyko įgyvendinti ir ką ruošiasi toliau įgyvendinti, jei visuomenė ir toliau suteiktų pasitikėjimą. Kartais tie nereikalingi ginčai ir kaltinimai sukelia didesnį nepasitenkinimą visuomenėje. Tuomet politikai vertinami kaip nemokantys susikalbėti ir nerandantys sprendimų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad kiekvienam politikui yra galimybė sugrįžti į postą po kurio laiko, nes visuomenė neigiamai vertina reformas, kai jos vyksta: „Neduok Dieve, jei po tų reformų iškart vyksta rinkimai, tai tiems ministrams, kurie vykdė reformas, būna sunku sugrįžti, nes praranda visuomenės pasitikėjimą. Reformos po kurio laiko gali parodyti, kad davė gerus rezultatus ar net buvo būtinos“.

A. Butkevičius šiuo metu nėra nei vienos partijos nariu, todėl nesvarsto grįžti į aukštus politinius postus, bet rinkimuose dalyvaus. „Dalyvausiu rinkimuose kaip nepriklausomas narys. Vienam dalyvaujant rinkimuose po jų neįmanoma tapti Seimo pirmininku ar ministru pirmininku“, – svarstė pašnekovas.

REKLAMA

G. Kirkilas: turi planą dalyvauti rinkimuose – ruošiasi pasakyti po atostogų

Apie S. Skvernelio ketinimą dalyvauti Seimo rinkimuose su valstiečiais prakalbo ir kitas buvęs premjeras Gediminas Kirkilas.

„Logiška, kad jis ilgą laiką abejojo (dėl rinkimų – aut.past), nes ilgą laiką buvo liga. Dabar, ačiū Dievui, gavo teigiamus atsakymus. Aš žinau, kad apie savo sprendimus jis ruošiasi pasakyti po atostogų. Mes su juo dažnai pasikalbame. Planas (dalyvauti rinkimuose – aut.past.), aišku, kad yra. Kiekvienas politikas, ir dar buvęs premjeras, visada galvoja, kad reikia dalyvauti, darbus dėlioja, jei bus tokia galimybė po rinkimų. Manau, kad jis tikrai apie tai galvoja. Manau, kad eis su valstiečiais“, – sakė politikas.

REKLAMA

Premjero S. Skvernelio delsimas, G. Kirkilo nuomone, negalėtų būti susijęs su R. Karbauskiu: „Manau, kad priežastys buvo objektyvios. Turint tokią ligą, kaip jis turėjo, manau, kad rūpėjo kiti egzistenciniai klausimai. Be to, buvo daug ginčų, prezidento rinkimai, daug abejonių. Bet dabar ta situacija visiškai pasikeitusi ir jis po atostogų tą sprendimą priims“.

Pasak buvusio premjero, vėžio atsitraukimas buvo esminis dalykas, kuris gali paskatinti S. Skvernelį likti politikoje: „Tai esminis dalykas ir lūžis mąstyme ir visur kitur. Politiko darbas, ypač premjero, nėra pats sveikiausias ir tikrai neprideda sveikatos. Reikia gydytis, daug atostogų ir panašiai. Manau, kad tai esminės sąlygos, dėl ko jis delsė“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prakalbęs apie S. Skvernelį kankinančius pastarojo laiko skandalus, G. Kirkilas teigė, kad prieš rinkimus visuomet didžiausias spaudimas ir puolimas būna prieš ministrą pirmininką.

„Jis turi daugiausiai galių ir sprendimų. Dabar svarbiausia paaiškinti žmonėms, kas yra padaryta, o padaryta tikrai nemažai. Tikiuosi, kad tam bus pasiruošta ir atlikta.

Jau minėjau, kad ir mano žmona dirbo „Lietuvos geležinkeliuose“, nors ji įsidarbino dešimt metų prieš man tampant premjeru, bet visi tai prikaišiojo. Pas mus ribų nėra. Dažniausiai opozicija ieško visokių priekabių. Dėl ministro, manau, kad čia reikia priimti kitą sprendimą. Iš karto siūliau ministerijų sujungimą ir tai, mano nuomone, būtų teisingiausias kelias.

REKLAMA

Jei S. Skvernelė dirbtų „Orlen“ generalinio direktoriaus pavaduotoja, tai suprasčiau, bet kai žmogus dirba labai mažoje struktūroje ir pagal savo specialybę net nevadovaujantį darbą, man atrodo, ta kritika nėra objektyvi“, – pažymėjo pašnekovas.

Pasak G. Kirkilo, S. Skverneliui nebuvo lengva, tačiau jam neblogai sekasi atlaikyti kritiką. G. Kirkilas taip pat ketina dalyvauti Seimo rinkimuose su socialdemokratų vėliava. „Turėsime gegužės viduryje suvažiavimą ir iškelsime savo kandidatus“, – teigė politikas, o paklaustas apie galimybę vėl užimti premjero postą, atsakė, kad „niekada negalima sakyti ne“.

A. Kubilius: S. Skvernelis kaip besibranginanti mergelė

Buvęs ministras pirmininkas, konservatorius Andrius Kubilius įvertino S. Skvernelio politinę ateitį, nors pats su juo sako nebendraujantis asmeniškai.

REKLAMA

„Jis, kaip liaudis sako, kaip kokia besibranginanti mergelė. Jis jau ne pirmą kartą tą patį kartoja. Per Prezidento rinkimus tą patį darė. Dabar vėl nežino, liks premjeru, ar neliks. Tokia jo taktika, matyt, kad visi atkreiptų dėmesį ir svarstytų. Tai atrodo visiškai nerimtai.

Matau jo nuogąstavimų, kad jis gali būti pripažintas atsakingu už valstiečių labai nesėkmingus pasirodymus. Gali būti, kad S. Skvernelis kelia sąlygas R. Karbauskiui dėl to, kokia turėtų būti rinkimų taktika ir visa strategija. Galbūt, kad jis nedalyvautų rinkimų kampanijoje, galbūt ir net dėl partijos pirmininkavimo.

Manau, kad jis pakankamai kritiškai vertina valstiečių situaciją, tik to neįvardija. Tie R. Karbauskio pareiškimai, kad jis išeis iš Seimo frakcijos seniūno ir Kultūros komiteto pirmininko pareigų, nebesirodys televizijos ekranuose – tai gali būti S. Skvernelio sąlyga. Tačiau gal pastarajam to dar neužtenka. Jei jis prisijungs prie valstiečių, kurių perspektyvos atrodo prastai. S. Skvernelis tos perspektyvos nepagerins, o likdamas viename būryje su R. Karbauskiu savo perspektyvas tik pablogins“, – kalbėjo buvęs premjeras.

Pasak A. Kubiliaus skandalai ir problemos S. Skverneliui tik didėja: „Jos objektyvios, o S. Skvernelio bandymai nekreipti į tai dėmesio yra visiškai kontraproduktyvūs – kenkia ir valstiečiams, ir S. Skverneliui“.

Prisiminkite, kaip S. Skvernelis komentavo po Prezidento rinkimų:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų