REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mitybos specialistė ir asmeninė trenerė neseniai pasakojo apie glaudų valgymo ir miego režimų sąryšį – jos pastabos gali labai nustebinti, rašoma mirror.co.uk.

Mitybos specialistė ir asmeninė trenerė neseniai pasakojo apie glaudų valgymo ir miego režimų sąryšį – jos pastabos gali labai nustebinti, rašoma mirror.co.uk.

REKLAMA

Naujieji metai prasidėjo dar visai neseniai, todėl gali būti, kad dar vis laikotės Naujųjų pasižadėjimų ir stengiatės nevartoti tam tikrų maisto produktų – nauji metai, nauji ratai, ir taip toliau.

Sveikos gyvensenos blogerė Lucy Mountain neseniai aiškino, kodėl vengti tam tikrų maisto produktų nėra geriausia mintis, o dabar kita ekspertė pasidalino savo nuomone šia tema.

Mitybos specialistė ir asmeninė trenerė Keris Marsden savaitgalį lankėsi „Stylist Magazine‘s Restival“ renginyje ir pasakojo apie vieną maisto produktą, kurio daugelis vengia laikydamiesi dietos, bet kuris iš tiesų gali būti daugeliu aspektų labai naudingas. Žinoma, turime omenyje šokoladą.

Taip, pasak K. Marsden, šokoladas iš tiesų gali padėti naktį gerai išsimiegoti. Kalbėdama renginio metu ji paaiškino, kad hormonas serotoninas yra labai svarbus melatonino gamybai organizme.  Tuo tarpu melatoninas, jei dar nežinojote, yra miego ciklą reguliuojantis hormonas.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pasakoja: „Šokoladas yra organizmui labai svarbus maisto produktas, ar ne? Šis auksinis standartas galioja visur, visame, ką mokiausi apie mitybą. Manau, kad per visą gyvenimą nesu be šokolado išgyvenusi nė dienos.“

REKLAMA

K. Marsden priduria: „Jis padaugina serotonino, o serotoninas naktį padeda geriau užmigti. Štai kaip.“

Tačiau geras nakties miegas nėra vienintelė šokolado teikiama nauda. Pasak „University College London“ tyrėjų, juodąjį šokoladą valgantys žmonės rečiau serga depresija.

Jų tyrimo metu mokslininkai gilinosi į 13 626 suaugusiųjų pateiktus duomenis, į kuriuos įėjo ir šokolado suvartojimas, depresijos simptomai ir daugelis kitų faktorių, įskaitant jų ūgį, fizinį aktyvumą ir bet kokius lėtinius sveikatos sutrikimus.

Duomenų analizė parodė, kad tie dalyviai, kurie teigė per du 24 valandų laikotarpius valgę juodojo šokolado, 70% rečiau nurodė pajutę depresijos simptomus, lyginant su tais, kurie šokolado nevalgė visai.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimui vadovavusi dr. Sarah Jackson sako: „Šis tyrimas suteikė mums įrodymų, kad šokolado, ypač juodojo, vartojimas gali būti siejamas su klinikiniu požiūriu reikšmingai mažesne depresijos simptomų tikimybe.

Tačiau reikėtų atlikti daugiau tyrimų, kad būtų aiški priežastinio ryšio kryptis – gali būti, kad dėl depresijos žmonės praranda norą valgyti šokoladą, arba gali būti, kad dėl įvairių kitų faktorių žmonės yra linkę tiek valgyti mažiau šokolado, tiek pajusti depresijos požymius.

Jei būtų nustatytas šokolado vartojimo apsauginis poveikis nuo depresijos simptomų, reikėtų aiškintis biologinį mechanizmą, kad suprastume, koks ir kokio šokolado kiekis yra optimalus depresijos prevencijai ir suvaldymui.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų