REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau nuo praėjusių metų pabaigos Kauno gyventojai bei jų augintiniai gali džiaugtis į gatves išriedėjusia naujiena, kuri gelbsti keturkojų gyvybes. Tai atsidavusio savo darbui veterinaro, „RuminaVet“ veterinarijos klinikos vadovo, Pauliaus Morkūno, iniciatyva įkurta pirmoji Lietuvoje greitoji medicinos pagalba gyvūnams.

Jau nuo praėjusių metų pabaigos Kauno gyventojai bei jų augintiniai gali džiaugtis į gatves išriedėjusia naujiena, kuri gelbsti keturkojų gyvybes. Tai atsidavusio savo darbui veterinaro, „RuminaVet“ veterinarijos klinikos vadovo, Pauliaus Morkūno, iniciatyva įkurta pirmoji Lietuvoje greitoji medicinos pagalba gyvūnams.

REKLAMA

Šiuo automobiliu veterinarijos gydytojai skuba pas keturkojus, kuriems medikų pagalba reikalinga nedelsiant. Būtent ši iniciatyva jau išgelbėjo ne vieną sunkiai sužeistą ar sunegalavusį gyvūną. Nors paslauga kitose Europos šalyse veikia jau ne vienerius metus, Lietuvoje tai pirmasis toks automobilis.

Dabar paslauga teikiama tik Kauno mieste darbo valandomis, tačiau jos įkūrėjas tikisi, kad vieną dieną ir visa Lietuva galės didžiuotis greitąja medicinos pagalba gyvūnams, veikiančia visą parą ir visoje šalyje. VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ (toliau – GGI) susisiekė su Pauliumi, kuris sutiko papasakoti apie tai, kaip kilo gyvybes gelbstinti idėja bei kaip sekasi ją įgyvendinti, rašoma pranešime spaudai. 

REKLAMA
REKLAMA

Kaip kilo idėja sukurti pirmąją Lietuvoje veterinarinę greitąją pagalbą?

Idėją brandinau jau kelis metus, ji nebuvo sugalvota per vieną naktį. Visada stengiuosi, kad gyvūnai gautų tokias pačias paslaugas, ar bent jau panašias, kaip žmonės, ir pamaniau „kodėl mes neturime skubios pagalbos automobilio?“ Pasidomėjau, ar kitose Europos šalyse yra teikiama tokia paslauga ir likau nustebintas, kad ši idėja seniai pasitvirtinusi ir puikiai veikia. Tai žmonėms ir jų gyvūnams labai reikalinga paslauga, todėl nusprendžiau, kad ji turi būti prieinama ir Lietuvoje.

REKLAMA

Kai jau turėjote idėją, nuo ko pradėjote ją įgyvendinti? Ar buvo sunku?

Pagrindinis sunkumas buvo automobilis. Greitosios automobilį nusipirkti nėra paprasta, o Lietuvoje jų net neparduoda. Pradėjau ieškoti kitose šalyse ir radau labai toli nuo Lietuvos, tada suderinau parvežimą. Kai automobilis jau buvo pas mane, kilo kitas sunkumas – kaip automobilį, kuris yra skirtas vežti žmonėms, pritaikyti augintiniams. Bet turint idėją ir viziją per kelis mėnesius viskas pavyko, sakyčiau, puikiai.

Vis dėlto greitosios veterinarinės pagalbos automobilis, kuriuo skubate į iškvietimus, yra pirmas Lietuvoje, bei skiriasi nuo greitosios pagalbos automobilio pritaikyto žmonėms. Ar buvo sunku jį įsirengti? Galbūt turėjote kokį pavyzdį, ar viską darėte patys?

REKLAMA
REKLAMA

Taip, automobilis buvo skirtas žmonėms, bet turėjau viziją, kaip jis turi atrodyti ir kas jame turi būti. Tad norint viską perkelti į realybę tiesiog reikėjo laiko. Įrengimas irgi sugalvotas mano. Pavyzdžių neturėjau, nes automobiliai labai skiriasi, sunku ką nors nukopijuoti.

Ar sunki buvo pradžia? Su kokiais iššūkiais susidūrėte? Ko tikėjotės pradėję veiklą ir kas buvo staigmena?

Kadangi buvome puikiai pasiruošę ir viską apgalvoję iki smulkmenų, didelių sunkumų nebuvo. Staigmena daugiau buvo Kauno gyventojams, matant tokį automobilį mieste dar ir dabar visi fotografuoja.

Greitoji veterinarinė medicinos pagalba Kauno mieste veikia jau kelis mėnesius, ar daug iškvietimų sulaukiate? Kokie iškvietimai dažniausi?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iškvietimų tikrai yra. Per dieną sulaukiame ir iki dešimties. Manau, kaip pradžiai tai daug. Dažniausi iškvietimai – tai sunkūs pacientai, kuriems reikalinga pagalba tą pačią valandą. Tai ūmūs kvėpavimo, širdies sutrikimai, kurie labai pavojingi gyvūno gyvybei ir nesuteikus greitos, profesionalios pagalbos išgelbėti gyvūno gyvybę yra neįmanoma. Turime ir gyvūnų po autoavarijų ar kitaip sužalotų, todėl juos transportuoti reikia specialiu automobiliu, kuris specialiai pritaikytas gyvūnams, kad jie patirtų mažiau streso ir papildomo skausmo kelionės iki klinikos metu.

Galbūt buvo kokių pamokančių situacijų dirbant veterinarinėje greitojoje pagalboje?

Iškvietimai būna labai rimti, todėl visada stengiamės reaguoti kuo greičiau. Labai sunku kai vienu metu gauname kelis iškvietimus, tokiu atveju įvertiname ligos sudėtingumą ir vykstame ten, kur laikas yra labai svarbus.

REKLAMA

Ar žadate plėsti savo veiklą? Galbūt ilginti darbo valandas?

Taip, tai numatyta netolimoje ateityje. Tikiu, kad tai gali būti visos Lietuvos mastu teikiama paslauga ir, žinoma, vienas pagrindinių dalykų – tai pagalba gyvūnams visą parą.

Kaip žmonės reaguoja išgirdę apie šią veiklą? Galbūt tai skamba kaip pokštas? O gal dėkoja už tokią svarbią veiklą?

Sulaukiau labai daug palaikymo žinučių, kuriomis žmonės dėkoja ir sako, kad tokia paslauga yra reikalinga Lietuvoje gyvenantiems gyvūnams ir jų šeimininkams. Žinoma, yra tokių, kurie iš to gali tik pasijuokti, bet juk žmonių požiūris į gyvūną ir į gyvybę yra skirtingas.

Taigi, tokia veterinarinė greitoji pagalba Lietuvoje yra pirmoji, bet tikimės, kad ne paskutinė. Dar visai neilgai Kauno gatvėmis riedantis automobilis bei jame dirbantys atsidavę veterinarijos gydytojai išgelbėjo jau ne vieną brangią gyvybę. Svarbu, kad ši paslauga ne tik sėkmingai gyvuotų, bet ir plėstųsi, kol vieną dieną pasieks kiekvieną keturkojį, kuriam reikalinga skubi pagalba, kiekviename mieste ar miestelyje.

Veterinaro Pauliaus darbo užkulisiai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų