REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kviečiame pasižiūrėti, kaip technologijos pakeitė mūsų kasdienybę ir gyvename tokiuose namuose, kokius prieš kelias dešimtis metų galėjome tik įsivaizduoti. Mobilieji telefonai liečiamais ekranais, galintys kontroliuoti apšvietimą namuose ar kalbėtis su mumis – kadaise buvo tik svajonė, dabar tokį turime beveik kiekvienas. Vis daugiau lietuvių isirengia išmaniuosius namus, kviečiame tokiuose apsilankyti. 

Kviečiame pasižiūrėti, kaip technologijos pakeitė mūsų kasdienybę ir gyvename tokiuose namuose, kokius prieš kelias dešimtis metų galėjome tik įsivaizduoti. Mobilieji telefonai liečiamais ekranais, galintys kontroliuoti apšvietimą namuose ar kalbėtis su mumis – kadaise buvo tik svajonė, dabar tokį turime beveik kiekvienas. Vis daugiau lietuvių isirengia išmaniuosius namus, kviečiame tokiuose apsilankyti. 

REKLAMA

„Šildymo sistema galės suprasti jūsų dienotvarkę ir šildyti tik tuos kambarius, kuriuos naudosite. Gyvenamasis kambarys bus tinkamos temperatūros, kai nusileisite laiptais. Kokie bus didžiausi pokyčiai mūsų namuose 2020 m.? Ar ateities namai saugos aplinką? Ir su kokiomis technologijomis, pasak tyrėjų, mes gyvensime?“, taip skamba intriguojanti britų visuomeninio transliuotojo BBC laida apie ateities namus rodyta prieš tris dešimtmečius – 1989 m.

Ateities prognozuotojai tada kalbėjo apie namus, kurie ne šiaip priglaudžia žmogų, bet jo klausosi, pildo šeimininko norus.

REKLAMA
REKLAMA

Į savo išmaniuosius namus mus įsileido vilnietis Fulvio.

„Davikliai reaguoja į žmogaus judėjimą. Kaip matote – šiuo momentu esame kambaryje, kur lauko šviesos nebeužtenka. Vidinė šviesa – sensorius supranta, kad reikia įsijungti ir paprasčiausiai įjungia tai, kas yra nustatyta pagal programą“, – sako išmaniųjų namų šeimininkas Fulvio Cancelli.

REKLAMA

Prisitaikantis apšvietimas – tik maža išmanumo dalis. Namai jaučia ir anglies dvideginio kiekį patalpose, pagal tai reguliuoja vėdinimą. Supranta ir kokią oro temperatūrą palaikyti skirtinguose kambariuose.

„Didžiausias man patogumas, kad galiu įleidinėti, išleidinėti žmones, įjungti ir išjungti signalizaciją nuotoliniu būdu. Aišku čia yra smulki dalis to patogumo, bet tikrai patogus dalykas. Paprasčiausiai atvažiuoja žmogus pjauti žolę – arba tu turi jam duoti pultelį ir raktą, arba jis tam skambina, tu jį įleidinėji ir dar tikrini, kiek jis laiko būna darbe. Daug privalumų. Ir matai per kamerą, ar iš tikro pjauna ar nepjauna žolę“, – pasakoja F. Cancelli.

REKLAMA
REKLAMA

Fulvio sako niekada netikėjęs, kad namai gali taip tarnauti žmogui. Ir tai esą ne vien patogu:

„Šiandien mes realiai už visus komunalinius mokesčius, kurie susiję su namu, tame tarpe ir šildymas geoterminis – įtelpame į kokius 150-160 eurų. Namas 300 kv/m. Tai yra tikrai nebrangiai.“

Išmanios technologijos keičia ir šiuolaikinių namu dizainą. Bandoma atsikratyti griozdiškų daiktų, tarkime didelio televizoriaus. Jau vis daugiau žmonių įsirengia štai tokius ekranus. Jie gali nusileisti iš viršaus, šviečia projektorius ir galime puikiai mėgautis kokybiška TV3 televizija.

Žinoma, visa apimančios, namus valdančios sistemos ir kainuoja ne vieną tūkstantį. Bet, nedideliame bute, pasak specialistų, kartais užtenka ir kelių nebrangių technologinių naujovių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O kad mūsų namai tampa vis labiau išmanūs galima įsitikinti ir užėjus į didesnę elektronikos parduotuvę. Tarkime, elektros lemputė, kurios apšvietimo lygį galima reguliuoti mobiliuoju telefonu. Ir ne tik apšvietimo lygį, bet ir šviesos spalvą. O ir išmanieji sodai. Aparatą pasistačius ant palangės – jis sureguliuos ir apšvietimą, ir drėgmę… Išmaniai užsiauginsite krapų ar petražolių. Trys štai tokie maži papildai, vazonėliai ar daigeliai, kurie užaugs per porą savaičių. Ir mėgautis jais galėsite 2-3 mėnesius.

Namų stebėjimo per atstumą kamerytės, automatinis radiatorių reguliavimas – visa tai prieš kelis dešimtmečius buvo neprieinama. O dabar net langų pačiam valyti nebereikia – prie jų prisisiurbia ir išvalo robotai.

REKLAMA

„Aukštus, vitrininius, kur yra sunku pasiekti rankomis – tai tikrai irgi palengvina“, – teigia parduotuvės atstovė Ingrida.

Ką jau kalbėti apie vis dažniau lietuvių namuose dulkes šluojančius ir grindis plaunančius robotus:

„Jūs galite jį pasileisti net iš darbo.“

O suleidus du tokius robotus į namus, galima net surengti jų kovas – tokių mūšių įrašai jau kelerius metus užkariauja internetą.

Šiuolaikinė, išmani darbo vieta. Pavyzdžiui, biure Vilniuje nėra nė vieno jungtuko. Šviesos įsijungia automatiškai, o ir vėdinimo sistema orą sureguliuoja taip, kad žmonės galėtų puikiai darbuotis.“

Išmaniuosius namus lietuviams įrengiantis Andrius sako, kad iš esmės dabar technologijos jau gali patenkinti visus žmonių poreikius. Ateityje tai taps tiesiog prieinamiau ir patogiau.

REKLAMA

„Matyt, atsiras bendri standartai ir tada visi daiktai, kurie priklauso tam daiktų internetui, galės būti valdomi. Ir matyt būdai kaip valdysim gal bus patogesni. Ekranai bus visur, ant veidrodžių, ant stiklų, bet kur erdvėje. Bus matyt, gal daugiau jutiklių, kai namas geriau žinos kiek žmonių yra, ką žmonės veikia ir pagal tai nustatys geriau dar parametrus“, – kalbėjo išmaniųjų namų rengėjas Andrius Kleiza.

Kas žino, gal praėjus dar trims dešimtmečiams, po sunkios darbo dienos mus namie pasitiks ir niekada nepavargstanti, po visa butą vaikštinėjanti holograminė draugė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų