REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Jūrų kiaulytė – tai labai populiarus naminis augintinis. Šie graužikai yra taikūs, draugiški, gerai sutaria su vaikais. Jūrų kiaulytes galima išmokyti ateiti pas šeimininką ar grįžti į narvelį, atlikti reikalus tik tam skirtoje vietoje. 

Jūrų kiaulytė – tai labai populiarus naminis augintinis. Šie graužikai yra taikūs, draugiški, gerai sutaria su vaikais. Jūrų kiaulytes galima išmokyti ateiti pas šeimininką ar grįžti į narvelį, atlikti reikalus tik tam skirtoje vietoje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jūrų kiaulytės – puikus kompanionas tinginiavimui. Jos lėtos, dažnai snaudžia, retai būna agresyvios ir net dažnai girdima, kad šie graužikai nė nemoka įkąsti. Tačiau jūrų kiaulytės puikiai moka parodyti savo nepasitenkinimą ar net blogą nuotaiką, tad kantrybės prisijaukinant šį pūkuotą padarėlį tikrai prireiks“, – teigia DR.Leo veterinarijos klinikos gydytoja, egzotinių gyvūnų specialistė Justyna Makovska.

REKLAMA

Jei nusprendėte, kad jūrų kiaulytė yra jums skirtas augintinis ir norite tokį gyvūną įsigyti, tikriausiai kyla be galo daug klausimų: kur geriau įsigyti, kaip įsitikinti, jog įsigytas gyvūnas sveikas? Ko prireiks graužiko priežiūrai, apgyvendinimui, kuo maitinti, o ko geriau neduoti nė paragauti? Kokios ligos būdingos jūrų kiaulytėms? Kaip suprasti, jog gyvūnėlis serga ir kokių veiksmų imtis? Į šiuos ir kitus klausimus straipsnyje atsako gydytoja J.Makovska. Perskaitę šį straipsnį, būsite pasiruošę būti puikiais jūrų kiaulyčių šeimininkais!

REKLAMA
REKLAMA

Kur ir kaip įsigyti jūros kiaulytę

Šiuo metu galimybių, kur nusipirkti naują šeimos narį yra labai daug. Tai gali būti turgavietė, prekybos centras, privatūs asmenys bei specializuoti veislynai. Reiktų atkreipti dėmesį, kad perkant gyvūną iš veislyno bus užtikrinta jo veislė, sumažės genetinių ligų tikimybė, nes veislynai prisiima atsakomybę, jog jų auginamos jūrų kiaulytės yra sveikos. Veislynai turi visada vesti gyvūnų genetines linijas, kurių dėka galima atsekti sveikus ar ne tėvus. Žinoma, tai nereiškia, kad kiaulytės pirktos iš veislynų niekada nesirgs, yra daug įgytų (ne įgimtų) ligų, jų, deja, išvengti žymiai sudėtingiau. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tenka taip pat dažnai praktikoje pastebėti, kad prekybos centruose perkami gyvūnėliai turi išorinių ar vidinių parazitų, odos grybelį“, – sako gydytoja J. Makovska. Todėl labai rekomenduotina yra įsigijus jūrų kiaulytę profilaktiškai apsilankyti pas veterinarijos gydytoją. 

Augintinis ir jo priežiūra

Šie graužikai savo anatomija ir fiziologija labai panašūs į triušius, nors ir skiriasi savo išvaizda. Jūrų kiaulytės neturi uodegos, turi tik po 4 pirštus ant priekinių letenėlių ir 3 ant galinių. Jos taip pat kaip triušiai yra koprofagai (ėda savo naktines išmatas). Tačiau šis reiškinys retai būna pastebimas šeimininkų, kiaulytės tai daro labai santūriai, net atsargiai. 

REKLAMA

Šie gyvūnai yra ypač socialūs ir geriausia juos yra auginti ne po vieną. Tinkamas narvelio plotas vienam augintiniui – ne mažiau nei 0,5 m². Narvelyje visada turi būti įrengtas namelis, kuriame išsigandęs gyvūnas galėtų pasislėpti. Jūrų kiaulytės gali būti gana baigščios naujoje aplinkoje ar jausdamos naujus kvapus (naujus žmones, gyvūnus, net daiktus), todėl nenustebkite, augintinis visada bandys slėptis, o iš slėptuvės išlys tik įsidrąsinęs. Jeigu auginsite kelias kiaulytes, joms prireiks dar daugiau slėptuvių. 

REKLAMA

Jūrų kiaulytes galima maudyti, žinoma, gyvūnus reikia pratinti prie maudynių, bet jos kantriai ištveria šias procedūras. Taip pat reikia prižiūrėti ir periodiškai karpyti šių augintinių nagus, kurie gana greitai auga. 

Kai kurias ilgaplaukes jūrų kiaulytes būtina šukuoti ir kirpti. To nedarant atsiranda plaukų sąvėlos, kurios suteikia augintiniui nemažai diskomforto. 

Mityba

  • 70 proc. jūros kiaulyčių raciono privalo sudaryti geros kokybės šienas. 
  • 20 proc. – kietos ir tinkamai subalansuotos granulės. Juose turi būti kuo mažiau riešutų, sėklų ir vaisių, nes dažniausiai augintiniai juos suėda pirmus ir palieka ne tokias skanias, bet būtinas pašaro dalis. Todėl galima teigti, kad geriausia yra rinktis kuo mažiau įvairių spalvų turintį pašarą.
  • 8 proc. – žalias pašaras (visų tipų salotos, daržovės ir vaisiai). Draudžiama: porai, česnakai, svogūnai.
  • 2 proc. – skanėstai. Tik kaip gero elgesio paskatinimas arba padrąsinimas.
  • Vanduo neturi būti ribojamas. 

Dažniausiai pasitaikančios ligos

  • Disbakteriozė. Pagrindinis šios ligos simptomas yra minkštos išmatos. Dažnai tai pastebima, kai gyvūnas gauna daug žalio pašaro (šviežios žolės, daržovių), jei viduriavimas tęsiasi ne daugiau nei 1-2 paras, tai nebūtinai reiškia sveikatos problemas. Visgi jeigu viduriavimas trunka daugiau nei 2 dienas – reikia užsiregistruoti vizitui pas veterinarijos gydytoją.
  • Meteorizmas. Labai dažnas jūros kiaulyčių susirgimas, iššauktas taip pat per dideliu žalio pašaro kiekiu. Todėl šeimininkams rekomenduojama nuolat turėti simetikono lašiukų (vienas iš nereceptinių vaistų yra Espumisan L). Lašiukų galima vienam gyvūnui duoti po 1 ml, 2 ar 3 kartus per parą (geriausia prieš tai pasikonsultuoti su gydančiu veterinarijos gydytoju). Jeigu lašiukai nepadeda toliau nereiktų „bandyti“ gydyti savo augintiniu ir kreiktis į specialistus. 
  • Kvėpavimo takų infekcija. Šeimininkai dažniausiai pastebi, kad augintinis pradeda kosėti ar čiaudėti, dažniau ar giliau kvėpuoja. Tokiu atveju būtina gydytojo apžiūra, gydymas.
  • Dantų problemos. Jūrų kiaulytes turi ne tik kandžius, kuriuos šeimininkai dažniausiai pastebi, bet ir kramtomuosius dantis, kuriuos galima pamatyti tik pasitelkus specialius įrankius. Šių gyvūnų dantys augą visą gyvenimą, todėl laiku nepastebėjus problemos gyvūnas nustoja ėsti, išsenka. 
  • Dermtologinės ligos. Jų yra labai daug ir dažnai reikia atlikti specialius diagnostinius tyrimus norint nustatyti priežastį ir efektyviai ją gydyti. Tai gali būti parazitai, bakterijos, vienaląsčiai grybai, kartais net hormoniniai sutrikimai. 
  • Kiaušidžių cistos. Vienas svarbiausiu ir ryškiausių kiaušidžių cistų požymių yra išsipūtęs pilvas. Priklausomai nuo lytinio kiaulytės ciklo pilvo apimtis gali mažėti ir vėliau didėti, kartais atsiranda būdingi išplikimai ant šonų. Tokiu atveju efektyviausias tik chirurginis gydymas, kastravimas.
  • Pododermatitas. Labai dažnai praktikoje pastebima problema. Jo metu ant pėdučių atsiranda pūslelės, kartais žaizdelės. Pažeidimai gali atsirasti tiek ant priekinių tiek ant galinių kojų, o jų priežastis yra per kietas kraikas, narvelio pagrindas. Pastebėjus pirmus simptomus – paraudimą būtina paminkštinti augintinio narvelio dugną. Svarbu paminėti, kad paminkštinimui visiškai netinka medžio drožlės. Nors žmogui jos atrodo gan minkštos, bet tuo pačiu metu jos yra labai aštrios. Norint pakeisti kraiką į minkštesnį būtina pasirinkti celiuliozės kraiką. Jeigu po kraiko pakeitimo praėjus 4 savaitėms nematote pagerėjimo – kreipkitės į veterinarijos gydytoją.  

DR.Leo veterinarijos klinikos gydytoja Justyna Makovska pastebi, jog jūros kiaulytes žmonės dažnai perka vaikams, kad jie galėtu mokytis gyvūno priežiūros, atsakomybės. Labai svarbu visiškai nepasitikėti vaikų pastabumu, nes deja, vaikai dažnai „pražiūri“ augintinį kankinančius požymius ir taip liga lieka nepastebima. Taip pat labai svarbu turint ne vieną augintinį nepraleisti pirminių susirgimų požymių ir tinkamai apžiūrėti visus gyvūnus, jų išmatas, apetitą, žaizdeles. Jūrų kiaulytės stebina ir išskirtinai ilga gyvenimo trukme - tai ne trumpaamžis gyvūnas, įsigiję naują draugą džiaugsitės jo kompanija 7-9 metus. Jei visgi Jūsų mažasis augintinis sunegalavo ir patiria aukščiau aprašytus simptomus, rekomenduojame kreiptis į veterinarijos gydytoją, dirbantį su egzotiniais gyvūnais – taip būsite tikri, jog Jūsų augintinis gerose rankose ir jam bus suteikta visokeriopa pagalba, o jums – išsami konsultacija. Taip pat kviečiame drąsiai kreiptis visus abejojančius dėl jūrų kiaulytės įsigijimo, turintiems klausimų dėl priežiūros ar mitybos. DR.Leo veterinarijos klinikose Naujamiestyje ir Grigiškėse, Vilniuje Jus su visais mažais ir dideliais egzotiniais gyvūnais priims gydytoja Justyna Makovska.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų