REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nerimaujama, kad dėl naujojo koronaviruso (COVID-19) gali sutrikti vaistų, kurių komponentai gaminami Kinijoje, tiekimas, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Nerimaujama, kad dėl naujojo koronaviruso (COVID-19) gali sutrikti vaistų, kurių komponentai gaminami Kinijoje, tiekimas, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Jis ketvirtadienį Briuselyje dalyvavo neeilinėje ES ministrų taryboje, kur tartasi dėl šio viruso protrūkio suvaldymo.

„Šalys išsakė susirūpinimą dėl vaistų sudedamųjų dalių gamybos Kinijoje ir skatino Europos Komisiją (EK) įvertinti galimus tiekimo sutrikimus bei imtis priemonių, kaip jų išvengti“, – BNS atsiųstame komentare sako A. Veryga.

Kaip BNS informavo Sveikatos apsaugos ministerija, šalys narės sutarė, kad ES labai svarbu į kovą su koronavirusu įtraukti kuo daugiau farmacijos pramonės ekspertų, nuolat vykdyti rinkos produktų analizę.

Ministro teigimu, visos šalys narės yra gerai pasirengusios suvaldyti esamą situaciją dėl koronaviruso plitimo. 

Ministrai taip pat diskutavo apie tai, kad skleidžiama informacija turi būti pagrįsta įrodymais ir tikrovės neatitinkančių žinių suvaldymo svarbą, kad būtų sumažinta nepagrįsta panika.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, valstybės narės sutarė, kad būtina stiprinti finansavimą siekiant suteikti pagalbą mažiau išsivysčiusių trečiųjų šalių gyventojams. 

REKLAMA

„Tai svarbu, nes šie žmonės turi turėti daugiau garantijų gauti reikiamas sveikatos priežiūros paslaugas, ypač kriziniais atvejais, pavyzdžiui, esant epidemijoms, masiniams susirgimams. Deja, šiuo metu Afrikos žemyno valstybių gyventojai turi per mažai garantijų į sveikatos apsaugą arba išvis neturi jų“, – teigė A. Veryga.

Prieš šį pasitarimą kalbėta, jog ministrai gali kelti klausimą dėl sienų kontrolės grąžinimo, kad ligos plitimą būtų galima kontroliuoti Šengeno erdvėje. A. Verygos atstovė Lina Bušinskaitė BNS sakė, jog dėl to sprendimų nepriimta, tačiau akcentuota, jog judėjimas po Europos Sąjungą nebus ribojamas, bet bus stiprinamas gyventojų informavimas apie koronavirusą ir kada reikėtų sunerimti dėl simptomų.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonių, mirusių Kinijoje nuo naujojo koronaviruso, ir juo užsikrėtusiųjų skaičius ketvirtadienį dramatiškai padidėjo, tarnyboms pakeitus užsikrėtimo atvejų skaičiavimo metodiką.

Smarkiausiai nukentėjusioje centrinėje Hubėjaus provincijoje pranešta net apie 242 naujas mirtis nuo viruso COVID-19 per vieną parą, taip pat apie 14 tūkst. 840 naujų pacientų. Šie skaičiai daug didesni už bet kuriuos ankstesnius vienos paros pokyčius nuo krizės pradžios gruodžio pabaigoje.

Bendras mirčių nuo koronaviruso skaičius išaugo iki 1355, o bendras šalyje užsikrėtusių asmenų skaičius jau beveik pasiekė 60 tūkstančių.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro teigimu, Lietuva priskiriama labai mažos rizikos šalių. Gyventojams rekomenduojama tinkamai plauti rankas, vengti liesti rankomis veidą, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo.

Nuo sausio 27 dienos į gydymo įstaigas Lietuvoje dėl koronaviruso įtarimų kreipėsi 32 asmenys. Penkiems iš jų paimti laboratoriniai tyrimai dėl šios ligos, keturių rezultatai buvo neigiami, vieno rezultato dar laukiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų