REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui pareiškus, kad konservatoriai pensininkams iki šiol skolingi negrąžintas sumažintas pensija, kilo pasipiktinimas konservatorių gretose. Į žodžių mūšį su ministru, kurį pavadino sukarbauskėjusiu politiku, besimėtančiu niekšelio vertais argumentais, įsivėlė buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė, kuri ir vadovavo pensijų ir kitų išmokų apkarpymo vajui krizės ištiktoje Lietuvoje, ir dar keli konservatoriai. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui pareiškus, kad konservatoriai pensininkams iki šiol skolingi negrąžintas sumažintas pensija, kilo pasipiktinimas konservatorių gretose. Į žodžių mūšį su ministru, kurį pavadino sukarbauskėjusiu politiku, besimėtančiu niekšelio vertais argumentais, įsivėlė buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė, kuri ir vadovavo pensijų ir kitų išmokų apkarpymo vajui krizės ištiktoje Lietuvoje, ir dar keli konservatoriai. 

REKLAMA

I. Šimonytė savo „Facebook“ paskyroje piktinosi L. Kukuraičio postringavimais, tikindama, kad konservatoriai pensininkų pinigų į kišenę sau neįsidėjo, o dabartinis ministras jų iš savo kišenės – neišėmė. Esą tuomet buvo vienokia, o dabar yra kitokia situacija, todėl ir priemonės – skiriasi. 

Niekšelio verti postringavimai

„Va taip atrodo kai lyg ir visai padoriu laikytas žmogus nutaria sukarbauskėti ir mėtytis niekšelio vertais postringavimais. Tokiam nėra prasmės priminti, kad nei konservatoriai, nei kas kitas jokių algų nei pensijų sumažinimo sau į kišenę neįsidėjo. Lygiai kaip ne iš savo kišenės L.Kukuraitis jas indeksavo. Ne tik ne iš savo kišenės, bet ir ne iš savo „malonės“, mat tai padaryti įpareigojo įstatymas, priimtas dar iki šios valdžios užgimimo. Tiesiog vykdyti įstatymo reikalavimus, kai tam pakanka lėšų yra administravimas, ne politika“, – rašė pasipiktinusi I. Šimonytė. 

REKLAMA
REKLAMA

Ji teigė, kad net apie valstybės skolą tuo atveju, kai buvo sumažintos išmokos ir pensijos galima kalbėti tik moralinėmis kategorijomis, nes laikas buvo išties sunkus, siautė krizė. 

REKLAMA

„Net apie valstybės skolą čia galima diskutuoti tik moralinėmis kategorijomis, nes valstybė operuoja tik tais ištekliais, kuriuos gali susirinkti ir pasiskolinti. Ir net Konstitucinis Teismas paaiškino, kad negalima nereaguoti į tokią situaciją, kai ištekliai drastiškai sumažėja. 

Ir neįpareigojo grąžinti nei šalpos išmokų, nei rentų, nei valstybinių pensijų, nes į tokio pobūdžio išmokas net nuosavybės chimera, skirtingai nei pensijų atveju, negali atsirasti. Tad čia visiškai rinkiminis sprendimas. 

Toks pats, kaip Vagnoriaus rublinių indėlių kompensavimas. Juoba, kad ministras ciniškai nutyli, kad kompensuoti pagal neseniai priimtą įstatymą ketina tik dešimtadalį. O girsis kaip už šimtą procentų. Ir tai bus daroma einamųjų pajamų iš mokesčių sąskaita, o ne iš gerųjų valstiečių ministrų kišenės. Tų pajamų, kurias būtų galima panaudoti keliant tas menkas išmokas visiems jas gaunantiems, o ne amžinai tąsant kompensacijų kryžių po aikštę“, – aiškino buvusi finansų ministrė. 

REKLAMA
REKLAMA

Kasčiūnas: ministras melagis

Jai pritarė ir ministro sukritikuoto projekto autorius Laurynas Kasčiūnas, pasak politiko, ministras yra nekompetentingas ir meluojantis. 

„Turime nekompetentingą arba meluojantį ministrą. Kalbėdamas apie mūsų su Gintare Skaiste pasiūlymą sukurti vienišų pensinio amžiaus asmenų paramos sistemą, surezgė štai tokią mintį:

„Šis siūlymas, kurį siūlo konservatoriai, išmeta 200 tūkst. žmonių, tai yra žmones su negalia, o našlės pensijos atžvilgiu, visi, ir žmonės su negalia, kurie gauna netekto darbingumo išmoką, jie taip pat gauna ir našlės pensiją, našlio pensiją, o tuo tarpu konservatorių siūlyme trūksta socialinio teisingumo, jeigu norime pereiti nuosekliai, neturėtume išmesti 200 tūkst. žmonių.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai visiškas melas arba nekompetencija. Mes siūlome įvesti nebe sutuoktinio praradimo, bet likimo vienišu senatvėje rizikos draudimą (o tai vos ne šimtui tūkstančių žmonių nėra tas pats). Mes siūlome išplėsti įtraukti dabar ministro likimo valiai paliktus 90 tūkstančių vienišų senjorų.

Siūlome lygiateisiškumo principu pagrįstą sistemą, kuri apimtų kuo daugiau panašaus likimo žmonių“, – painią situaciją aiškino L. Kasčiūnas, tinkindamas, kad L. Kukuraitis dirba socialinės apsaugos ministru ekonominio augimo laikotarpiu, per kurį Lietuvos senjorų skurdo rodikliai tik didėjo.

Gina savo tiesą 

Kita konservatorė Gintarė Skaistė taip pat nenutylėjo, sužinojusi apie ministro interviu. Anot jos, ministras neranda, kaip pateisinti savo neveiklumo. 

REKLAMA

„Kai nebeturi argumentų savo paties neveiklumui pateisinti, belieka: konservatoriai negali to siūlyti, nes negrąžino kažko. Ministre, noriu priminti, kad vadovaujate auksiniu ekonomikos augimo laikotarpiu, kai BVP auga nuo 2,5 iki 4 proc. kasmet. Turbūt per krizę, kai BVP krito 15 proc., pinigus atlyginimams ir pensijoms būtumėt kojinėje suradęs. Ir ta keista šypsena ministro veide apie tai kalbant, lyg būtų truputį savęs gėda, visgi padorus žmogus buvau. Bet ai“, – emocingai reagavo G. Skaistė. 

Ji kaltino ministrą kalbant dalykus, kurių nežino. „Konservatoriai iš sistemos išmeta 200 tūkst. žmonių. Ministre, jūs bent įstatymo projektą skaitėte? Neįgalių žmonių pensijų naikinimas yra visiškas FAKE NEWS, ir man labai gėda už jus, kad plepat tokius vėjus, paprasčiausiai norėdamas supriešinti atskiras visuomenės grupes. Mes siūlome papildomai įtraukti 90 tūkst. žmonių, kurie yra palikti be papildomos paramos“, – savo pasiūlymo stojo ginti G. Skaistė. 

REKLAMA

Ją papiktino ir ministro mintis, esą „konservatorių siūlymas mokėti visiems vienišiems pensininkams yra per dosnus, nes yra vienišų pensininkų, kurie gauna ir po 1000 eurų“. 

„Nu tai čia jau sunku kažką pridurti. Tik gal priminsiu, kad vaiko pinigai mokami irgi visiems vaikams, kai kurių tėvai tiesiog milijonieriai. Bet ten ministras bėdos nemato“, – piktinosi konservatorė. 

Portalas tv3.lt primena, kad šurmulys konservatorių stovykloje kilo po L. Kukuraičio duoto interviu, kuriame, be kitų dalykų, jis įvertino ir konservatorių siūlymą dėl 42 eurų paramos vienišiems senjorams. L. Kukuraitis konservatoriams pirmiausia siūlė atiduoti skolas, bet ne teikti naujus siūlymus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Reikėtų konservatoriams pasakyti, kad, kol negrąžinta skola, kurią jie padarė senjorams, labai sudėtinga siūlyti naujus dalykus net nepaminint finansinių šaltinių“, – delfi.lt sakė ministras. 

Pasirodžius publikacijai ministro patarėja Eglė Samoškaitė atsiuntė tokį papildymą:

„Norėčiau patikslinti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų L. Kasčiūno ir G. Skaistės pasisakymus dėl šių Seimo narių pasiūlymo panaikinti našlių pensijas ir įvesti šalpos vienišo pensininko pensiją.

Šiuo metu našlių pensijas gali gauti dvi žmonių grupės: pirmoji – tai sutuoktinio netekę senjorai, kurie yra sulaukę pensinio amžiaus, antroji – neįgalieji, kurie per penkerius metus nuo sutuoktinio mirties, visiškai ar iš dalies neteko darbingumo. Šiuo metu našlių pensijas gauna apie 211 tūkst. žmonių. 

REKLAMA

Norint įvesti šalpos vienišo pensininko pensiją į gavėjų grupę būtų įtraukti tie vieniši pensininkai, kurie nebūtinai buvo sudarę santuoką. Tačiau iš gavėjų grupės būtų išbraukiami neįgalieji, kurie per penkerius metus nuo sutuoktinio mirties, visiškai ar iš dalies neteko darbingumo. 

Todėl ministro L. Kukuraičio teiginys, kad iš gavėjų grupės bus išmesti neįgalieji, kurie nėra sulaukę pensinio amžiaus, yra visiškai teisingas. 

Tą savo išvadoje pabrėžė Seimo Teisės departamentas, atkreipęs dėmesį, kad pagal Seimo narių projektą šalpos vienišo pensininko pensija būtų mokama tik pensijos amžiaus sulaukusiems žmonėms, nors dabar našlių pensija priklauso ir pensinio amžiaus sulaukusiems našliams, ir jaunesniems neįgaliesiems, kurie savo darbingumą prarado per penkerius metus nuo sutuoktinio mirties.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų