REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius dėl situacijos Nacionalinėje švietimo agentūroje privalo imtis realių veiksmų ir asmeninės atsakomybės, sako Prezidentūra.  

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius dėl situacijos Nacionalinėje švietimo agentūroje privalo imtis realių veiksmų ir asmeninės atsakomybės, sako Prezidentūra.  

REKLAMA

„Negalima leisti, kad naujai įkurtoje Nacionalinėje švietimo agentūroje kartotųsi ydingos praeities praktikos. Po nauju pavadinimu – senos problemos. Galų gale reikia imtis realių, o ne apsimestinių veiksmų. Ministras neturi dangstytis ir privalo prisiimti asmeninę atsakomybę“, – BNS perduotame komentare teigė prezidento patarėja švietimo klausimais Sonata Šulcė.  

Kaip pirmadienį pranešė LRT, NŠA darbuotojui prakalbus apie esą neskaidrius viešuosius pirkimus įstaigoje, švietimo ministras A. Monkevičius pranešė inicijavęs auditą Nacionalinėje švietimo agentūroje. 

Ši agentūra darbą pradėjo pernai rugsėjį apjungus ministerijai pavaldžias penkias įstaigas.

Anot patarėjos S. Šulcės, prezidentas Gitanas Nausėda dar praėjusių metų gruodį atkreipė dėmesį, kad ministerija tinkamai nereaguoja į Specialiųjų tyrimų tarnybos, Valstybės kontrolės ir kitus auditus dėl skaidrumo ir efektyvumo užtikrinimo švietimo sistemoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Nėra įgyvendintos rekomendacijos dėl antikorupcijos sistemos sukūrimo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pavaldžiose įstaigose. Kyla pagrįstas klausimas, ar dabar inicijuotas vidaus auditas bus dar vienas patikrinimas, į kurio išvadas ministerija neatsižvelgs arba atsižvelgs selektyviai“, – teigė S. Šulcė. 

REKLAMA

Prezidento patarėjai antradienį susitiko su NŠA Projektų valdymo ir viešųjų pirkimų skyriaus vedėju Rimu Stankevičiumi bei Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovais.  

R. Stankevičius LRT teigė per pastaruosius kelis mėnesius pastebėjęs, kad agentūroje pirkimai gali būti vykdomi neskaidriai. Anot jo, kaip ir prieš Švietimo ministerijos pavaldžių įstaigų auditą pavasarį, taip ir dabar – per viešuosius pirkimus paslaugos perkamos iš savų – egzaminams, užduotims rengti vienas asmuo pasamdytas mokykloms konsultuoti.

„Prieš porą dienų teko pačiam pasirašyti vieną sutartį, dėti vizą ant jos, kur perkamas dabartinis įstaigos darbuotojas ir visą kitą, ką principe daryti kaip ir nelabai išeitų ir galima, nes turim darbuotoją ir jis gali tas paslaugas suteikti ir šiaip, o ne už pinigus dar papildomus“, – teigė Švietimo agentūros skyriaus vedėjas R. Stankevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras A. Monkevičius aiškino signalus matęs, tačiau tai vertino kaip darbuotojų nepasitenkinimą dėl vykstančių pertvarkų. Pasak ministro, dabartiniai departamentų vadovai keisis, kai agentūra ras vadovą.

„Pavedžiau auditoriams tuoj pat įsikišti, patikrinti visus faktus ir tikiuosi, kad antradienį ar trečiadienį aš turėsiu patikrinimo medžiagą, galėsiu priimti sprendimus. Jeigu iš tikrųjų tokie faktai būtų, reakcija bus labai rimta“, – LRT sakė A. Monkevičius.

Nacionalinė švietimo agentūra įsteigta praėjusių metų rugsėjo mėnesį, sujungus šešias ministerijai pavaldžias įstaigas: Ugdymo plėtotės, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos, Švietimo aprūpinimo, Nacionalinį egzaminų, Švietimo informacinių technologijų centrus ir Nacionalinę mokyklų vertinimo agentūrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavaldžių įstaigų pertvarkos imtasi po kelių auditų. Jie atskleidė, kad dalį Švietimo ministerijai pavaldžių įstaigų pirkimų laimėdavo jų pačių darbuotojai, kai kurie įsigijimai vykdomi neefektyviai, o kai kur tvyrojo didelis nepotizmo lygis, kai tarnybinė padėtis naudojama giminėms ar draugams proteguoti.

Ministerija nuo praėjusių metų rudens neranda vadovo naujai įkurtai įstaigai. Pirmasis konkursas paskelbtas pernai vasarą, antrasis – rugsėjį, trečiasis – gruodį. Du kartus nesulaukta nė viena norinčiojo vadovauti agentūrai. Dabar kandidatų laukiama iki kovo vidurio. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų