REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Netylant kalboms apie susisiekimo ministrą Jaroslavą Narkevičių ir artėjant Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvadai dėl premjero keliuko, kurio tiesime įsivėlęs ir susisiekimo ministras, prezidentūra tikisi, kad premjeras visgi ieško naujo žmogaus į J. Narkevičiaus vietą. Tai gali būti viena iš daugelio priežasčių, kodėl prezidentas neskuba tvirtinti kandidato į ekonomikos ir inovacijų ministrus Luko Savicko. Pasak ekspertų, prezidentas bijo suklysti. 

Netylant kalboms apie susisiekimo ministrą Jaroslavą Narkevičių ir artėjant Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvadai dėl premjero keliuko, kurio tiesime įsivėlęs ir susisiekimo ministras, prezidentūra tikisi, kad premjeras visgi ieško naujo žmogaus į J. Narkevičiaus vietą. Tai gali būti viena iš daugelio priežasčių, kodėl prezidentas neskuba tvirtinti kandidato į ekonomikos ir inovacijų ministrus Luko Savicko. Pasak ekspertų, prezidentas bijo suklysti. 

REKLAMA

Prieš kelias dienas prezidento patarėjas vidaus politikai Povilas Mačiulis, komentuodamas politinę situaciją šalies viduje, tikino, kad „norėtų tikėti versija, kad premjeras ieško aktyviai žmogaus, kuris galėtų pakeisti ministrą J. Narkevičių“. 

„Premjeras, pats būdamas teisininkas ir nekvailas žmogus, mato, ką daro šis ministras ir kas vyksta. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Norėčiau tikėti versija, kad premjeras ieško aktyviai žmogaus, kuris galėtų pakeisti ministrą J. Narkevičių. Galbūt ta paieška nėra tokia sėkminga, nes surasti gerą ministrą nėra taip paprasta, ypač kai neliko daug laiko iki kadencijos pabaigos. Tikiuosi, kad, suradus tą tinkamą žmogų į ministro pareigybę, ministrai bus sukeisti, nes akivaizdu – ne pirmas ir ne paskutinis kartas, kai šis ministras priskaldo malkų. Pajuokausiu, kad jei taip ir toliau, tai greitai ir miškų Lietuvoje nebeliks“, – LRT radijui sakė P. Mačiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek vėliau tam pačiam radijui prezidento patarėjas aiškino, kaip ministras gyvena alternatyvioje realybėje.

„Mes jau kurį laiką pastebime, kad ministras gyvena tarsi alternatyvioje realybėje. Nepaisant to, kad ir kokia valstybės institucija reikštų pastabas, ar tai būtų VTEK, ar prokuratūra, tačiau tiek ministras, tiek jo partijos lyderis dažnai tai vertina žodžiu „jerunda“. Akivaizdu, kad toks teisinis nihilizmas negali būti toleruojamas“, – kalbėjo šalies vadovo vyriausiasis patarėjas P. Mačiulis.

REKLAMA

Tiesa, šiandien pats J. Narkevičius tikino nesivelsiantis į diskusijas, o tiesiog dirbs savo darbą. Jis tikino, kad atsakymus į tokius klausimus pateikia premjeras. 

Politologas, Kauno Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Algis Krupavičius sako, kad akivaizdu, kad santykiai tarp vyriausybės ir prezidentūros – atšalę. Tarp jų, pasak politologo, perbėgo ne viena katė. 

Visgi jis sutiko, kad prezidento patarėjui garsiai pareiškus, esą yra versijų, kad ieškomas naujas susisiekimo ministras, tokie pareiškimai vargu ar galėjo gimti be konsultacijų su vyriausybės puse. 

REKLAMA
REKLAMA

„Gal nebuvo tiksliai pasakyta, tai, kas norėta pasakyti iš prezidentūros pusės. Tokių dalykų būna, bet visais atvejais sveikas protas sako, kad jei tariamasi, kalbama, tai gali būti paieškos. Bet tokiu atveju kalba turi būti ne apie mainus, bet apie konkretaus ministro pakeitimą. Žinoma, galima vystyti ir kitokių istorijų, ypatingai būsimų VTEK sprendimų kontekste“, – sakė profesorius.

Jis abejojo versija, ar prezidentūra kaip nors siektų vieną ministrą išmainyti kitu. Esą tai būtų pavojingas ėjimas. 

„Visgi, nežinia ar prezidentūra bando išmainyti vieną ministrą į kitą, nes jei tai pasitvirtintų, dividendų tai neatneštų nei vienai pusei. Už uždarų durų ieškoti mainų variantų, matyt, nėra gera taktika. Tai prieštarautų atvirtos prezidentūros ir skaidrumo nuostatoms, kurios buvo ne kartą deklaruotos. <..> Dėl J. Narkevičiaus argumentai buvo išsakyti ne kartą. Nepaisant VTEK išvadų, kurios apėmė dalį istorijų, bet prezidentūros argumentai yra gana stiprūs. Juolab, kad dar vienas tyrimas dėl premjero ir jo keliuko VTEK tęsiasi. O tarp veikėjų ten yra ir susisiekimo ministras, tos istorijos purslai gali pasiekti ir J. Narkevičių“, – svarstė profesorius. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, prezidentūros atveju, jie privalo turėtų aiškius argumentus ir juos viešai skelbti. Lygiai taip pat ir dėl kito kandidato į ministrus – Luko Savicko. Pasak eksperto, nemažai argumentų jo atžvilgiu jau buvo pasakyta. Gali būti, kad vietoje darbo ministerijoje jis rinksis rinkimų kampaniją, o ministro postas gali būti katapulta į rinkimus. Šią kandidatūra kritikavo ir opozicijos politikai. Kalbėta, kad jis tik labai neseniai pakeitė puses ir iš lobisto tapo politiku, todėl, pasak profesoriaus, interesų konfliktas jam gali būti nesvetimas. 

„Kai lieka iki kadencijos pabaigos keli mėnesiai, vargu ar protinga skirti ministrą iš šalies, išskyrus tuos argumentus, kad postas būtų katapulta į rinkimus“, – sakė A. Krupavičius. 

REKLAMA

Prezidentūros sprendimas dėl L. Savicko, pasak profesoriaus, bus lakmusas ar prezidentas moka atsirinkti kandidatus į ministrus. 

„Pirmas jo pasirinkimo etapas, J. Narkevičiaus istorija rodo, kad netikslių sprendimų būta. Gali būti, kad versija [kad prezidentas jaučia kaltę dėl Narkevičiaus] neatmestina. Situacija yra daugiabriaunė“, – tikino profesorius.

Portalas tv3.lt primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda jau ne kartą ragino atstatydinti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos deleguotą susisiekimo ministrą, sulaukusį kritikos dėl Lietuvos pašto valdybos atleidimo, gyvenimo Seimo viešbutyje aplinkybių, elgesio per komandiruotę užsienyje, lėšų skirstymo asfaltuoti keliams.

Visgi valdančiosios daugumos koalicinė taryba nutarė palikti poste J. Narkevičių ir leisti jam dirbti, gynė jį nuo kritikos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų