REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
„Ciara“ siaubia Europą (nuotr. Scanpix)

Šiaurės Europoje smarkūs vėjai ir liūtys pirmadienį pareikalavo mažiausiai keturių gyvybių, audrai „Ciara“ sutrikdžius susisiekimą antžeminiu bei oro transportu, potvyniams užliejus daugybę kelių ir palikus didžiules teritorijas be elektros.

7

Šiaurės Europoje smarkūs vėjai ir liūtys pirmadienį pareikalavo mažiausiai keturių gyvybių, audrai „Ciara“ sutrikdžius susisiekimą antžeminiu bei oro transportu, potvyniams užliejus daugybę kelių ir palikus didžiules teritorijas be elektros.

REKLAMA

Regioną užklupus vienai smarkiausių audrų per pastaruosius kelerius metus, Švedijos pietuose žuvo vienas žmogus, o kitas dingo, kai apvirto jų valtis.

Lenkijos pietinėje dalyje esančioje Tatrų Bukovinoje 40-metė moteris ir jos mažametė dukra žuvo ant jų užgriuvus vėjo nuplėštai stogo dangai, pranešė Zakopanės policija.

Tuo metu Londono policija pirmadienį informavo, jog sekmadienį žuvo automobilyje buvęs vyras, kai ant į pietvakarius nuo sostinės esančio greitkelio užvirto medis.

REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos vakaruose nuvirtus medžiams buvo sunkiai sužeisti trys žmonės: dvi moterys Sarbriukene, iš kurių viena yra kritinės būklės, ir 16 metų berniukas Paderborne.

REKLAMA

Tuo metu Čekijoje buvo sužeistas vyras kai ant jo užvirto medis. Vėjas, kurio greitis siekė 180 km per valandą, šalyje paliko be elektros energijos 100 tūkst. žmonių ir net nuvertė sunkvežimį.

Audra siautėja regione nuo savaitgalio.

Didelė žala

Audra sukėlė didžiulius potvynius Anglijoje, be elektros paliko bemaž 130 tūkst. vartotojų šiaurinėje Prancūzijos dalyje, keliose šalyse sutrikdė lėktuvų, traukinių ir automobilių eismą.

Dėl stichijos buvo atidėta daugiau nei 700 lėktuvų skrydžių keturiuose Vokietijos miestuose: Frankfurte, Miunchene, Diuseldorfe ir Kelne. 

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Nyderlanduose Amsterdamo Schipcholio oro uoste – trečiame judriausiame Europoje – pirmadienį buvo atšaukta apie 220 skrydžių. Sekmadienį neišskrido maždaug 240 lėktuvų.

Sekmadienio vakarą artėjant audrai, Nyderlanduose buvo uždarytos apsaugines užtvaros vandeniui sulaikyti. Pirmadienį policija pranešė apie daugiau nei 600 kilometrų ilgio transporto spūstis.

Liuksemburgo mokyklose buvo atšauktos pamokos, Belgijos sostinėje Briuselyje dėl uždarytų gatvių ir potvynio rytinio piko metu buvo beveik sustojęs eismas keliuose. 

Vokietijos Frankfurto mieste vėjas padarė didelę žalą, užvertęs statybinį kraną ant bažnyčios stogo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paryžiuje vėjo ant geležinkelio linijų išversti medžiai sukėlė rūpesčių vietos traukinių bendrovėms, sutrikdė priemiestinių traukinių eismą.

Jungtinės Karalystės meteorologijos tarnyba ir laikraščiai pirmadienį audrą „Ciara“ dėl jos padarytų nuostolių pavadino „šimtmečio audra“. 

„Nors audra „Ciara“ jau atsitraukia, dar nereiškia, kad laukia ramesnių orų laikotarpis“, – perspėjo Alexas Burkillas (Aleksas Berkilas) iš Meteorologijos tarnybos.

„Neatmetama pūgų galimybė“, – pridūrė jis.

Tarp labiausiai per audrą nukentėjusių vietovių yra keli šiaurės Anglijos Vakarų Jorkšyro grafystės miestai, kur vanduo sėmė automobilius, elektros energijos neturėjo dešimtys tūkstančių žmonių. 

REKLAMA

Pirmadienį dar tebegaliojo 170 perspėjimų dėl potvynių pavojaus.

Uždarytas vėjo jėgainių parkas

Pirminiais vertinimais, daugiausiai žalos padaryta Europos šiaurinėse pakrantėse.

Pirmadienį ryte vėl pradėjo plaukioti keltai tarp Pietų Anglijoje esančio Doverio ir Kalė Prancūzijos šiaurėje. Sekmadienį keltai neplaukė.

Belgijos pakrantėje buvo uždarytas visas vėjo jėgainių parkas, nes dėl stiprių vėjo gūsių turbinos automatiškai sustojo – tai viena iš saugumo priemonių.

Audra buvo tokia stipri, kad Vokietijos geležinkelių kompanija „Deutsche Bahn“ sekmadienį vakare „buvo priversta visiškai sustabdyti traukinių eismą pagrindinėse [šalies] linijose“, naujienų agentūrai AFP sakė kompanijos atstovas Achimas Staussas.

REKLAMA

Audra taip pat sujaukė Europos sporto renginių tvarkaraštį, priversdama atšaukti svarbias futbolo rungtynes Belgijoje, Anglijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Nyderlanduose.

Tačiau buvo ir vienas geras audros aspektas, kurį pajuto keleiviai, skridę bendrovės „British Airways“ lėktuvu iš Niujorko į Londoną.

„Ciara“ padėjo lėktuvui atskristi per ikigarsiniam skrydžiui rekordiškai trumpą laiką – 4 val. 56 min., pranešė skrydžius stebinti interneto svetainė „Flightradar24“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų