REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Salmonelėmis užteršta mėsa prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse galėjo būti prekiaujama kelias dienas, sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovas. Bendrovė tikina, kad informavusi tarnybą apie užkratą iš karto, kai tik gavo tyrimus apie jį. Žinių, kad žmonės užsikrėtė salmonelioze, kol kas nėra. 

Salmonelėmis užteršta mėsa prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse galėjo būti prekiaujama kelias dienas, sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovas. Bendrovė tikina, kad informavusi tarnybą apie užkratą iš karto, kai tik gavo tyrimus apie jį. Žinių, kad žmonės užsikrėtė salmonelioze, kol kas nėra. 

REKLAMA

Anot VMVT direktoriaus pavaduotojo Manto Staškevičiaus, apie nesaugius bendrovės „Biovela“ produktus „Maxima“ žinojo dar vasario 3 dieną, bet apie tai informavo tik vasario 7 dieną. Pasak jo, nesaugi mėsa galėjo būti parduota pirkėjams.

„Be abejo, gali būti, nes tai pakankamai didelis centras ir didelis žmonių kiekis. Iki vasario 7 dienos priemonės nebuvo taikytos arba apie tai nebuvo mums žinoma“, – spaudos konferencijoje sakė M. Staškevičius.

„Maxima jau vasario trečią dieną žinojo apie nesaugius produktus, bet informavo tik vasario septintą. Tai yra vienas iš pagrindinių dalykų, kad neturime informacijos apie tai, kokias priemones jie taikė per tą laikotarpį“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, tarnyba taip pat neturi duomenų, ar „Maxima“ dėl nesaugios mėsos ėmėsi priemonių nedelsiant.

„Aš norėčiau tikėti, kad pas žmones nepateko nesaugūs produktai ir įmonė galbūt ėmėsi priemonių, bet mes neturime įrodymų, kad priemonių buvo imtasi nedelsiant, nelaukiant tos paskutinės dienos“, – sakė M. Staškevičius.

REKLAMA

Jis sakė, kad į rinką iš viso pateko trys nesaugios „Biovelos“ mėsos partijos – apie 20 tonų. 

„Mes identifikavome, kad yra trys partijos, beveik 20 tonų mėsos, kuri buvo išplatinta į tarpinius sandėlius, iš ten važiavo į „Maxima“ prekybos centrus (...) Tų minėtų trijų partijų rinkoje nebėra ir visa produkcija yra saugi“, – sakė jis.

M. Staškevičius sakė, kad nusiskundimų dėl užsikrėtimų salmonelioze kol kas nėra.

„Šiai dienai mes iš tikrųjų nesame gavę jokių skundų nei iš vartotojų, nei iš įmonių, kad ta salmonela galėjo užsikrėsti“, – sakė M. Staškevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Jis tvirtina, kad apie baudas „Biovelai“ ar „Maximai“ bus galima kalbėti po to, kai bus užbaigtas VMVT tyrimas.

„Šiai dienai norime užbaigti tą tyrimą (...). Bus taikomos priemonės, jas bus galima identifikuoti, kai žinosime išvadas, kai žinosime, iš kur tas patogenas galėjo patekti. Tiesiog norime užbaigti tyrimą ir tada atitinkamai bus taikomos priemonės“, – teigė VMVT atstovas.

Anot jo, VMVT ekspertai pirmuosius tyrimo rezultatus turėtų pateikti šios savaitės pabaigoje.

Pati „Biovela“ teigia nuo platesnių komentarų susilaikanti iki tol, kol bus atliktas VMVT tyrimas.

„Vidiniai tyrimai yra daryti, pirminės išvados nieko nerodo, toliau reikia laukti galutinių tyrimų. Mes dabar nieko neturim, ką galėtume papildyti daugiau, negu pasakė VMVT“, – BNS sakė „Biovelos“ rinkodaros direktorius Povilas Vinžanovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Biovela Group“ šeštadienį pranešė, jog ėmėsi visų priemonių vartotojų saugumui užtikrinti, o mikrobiologine tarša įtartos produkcijos rinkoje nebėra.

„Biovela group“ direktorius Audrius Kantauskas tuomet pabrėžė, kad termiškai apdorotoje mėsoje visos bakterijos žūsta ir pavojaus žmonių sveikatai nėra. 

„Maxima“ dėl mikrobiologinės taršos salmonelėmis „Biovelos“ kiaulienos sprandinėje ir kumpyje prekybą visa šviežia mėsa sustabdė praėjusį penktadienį. Šeštadienį prekyba buvo atnaujinta.

Prekyba penktadienį buvo sustabdyta tik tinklo parduotuvėse Lietuvoje. Šalyje veikia 247 „Maxima“ parduotuvės.

REKLAMA

Paaiškino, kodėl neinformavo laiku

Pasirodžius pirminiams VMVT tyrimų vertinimams, pirmadienį „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė išplatintame pranešime nurodė, kad atliekant tyrimus, jų rezultatai gaunami per 4–5 dienas.

„Pirmuosius savikontrolės tyrimus laboratorijai pridavėme sausio 28 d. Mėginiai buvo imti iš mėsos cecho Elektrėnuose. Atsakymus gavome vasario 3 d., kad viename iš tirtų gaminių yra mikrobiologinė tarša. Apie gautus rezultatus VMVT informuota nebuvo, nes jau buvo priimtas planinis sprendimas vasario 2 d. cechą uždaryti. Tuo metu užfiksavome, kad mėsa tiems gaminiams buvo atvykusi iš vieno tiekėjo.

REKLAMA

Dar vieni mėginiai laboratorijai buvo priduoti sausio 29 d. iš Pilaitėje esančios mėsinės. Rezultatus gavome vasario 4 d., o VMVT informavome vasario 5 dieną dėl gauto laboratorijos protokolo apie mikrobiologinę taršą. Kilus įtarimų dėl taršos, mėsinėje buvo atliktas generalinis valymas ir darbo vietų dezinfekcija. Mūsų mėsinėse kasdien, baigus darbo dieną, vyksta įprastinis valymas ir dezinfekcija. 

Trečia mėginių serija laboratorijai priduota sausio 30 dieną (mėsos galiojimo trukmė – vasario 2 d. ir vasario 6 d.). Tyrimų rezultatus gavome vasario 4 dieną, jie patvirtino įtarimus dėl mikrobiologinės taršos“, – komentavo E. Dabkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, norėdama visiškai įsitikinus, bendrovė laukė tyrimų rezultatų, kurių mėginiai buvo priduoti sausio 31 d. (mėsos galiojimas – vasario 5 d.). Jų sulaukta vasario 7 d. rytą.

„Rezultatai dar kartą patvirtino, kad galimai nesaugi yra būtent iš „Biovelos“ gauta mėsa ir marinuoti pusgaminiai. Matydami pasikartojančius tyrimų rezultatus dėl nesaugios mėsos, ėmėmės griežtesnių priemonių, nei rekomenduoja VMVT. Vasario 7 dieną nedelsiant iš parduotuvių prevenciškai pašalinome visą šviežią mėsą ir jos pusgaminius, dėl galimos kryžminės taršos valėme ir dezinfekavome savo parduotuves ir mėsos cechus“, – pranešė „Maximos“ atstovė.

REKLAMA

Kokia mėsa kituose tinkluose

„Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis priminė, kad kaip skelbta, mėsos partijos, sukėlusios įtarimų dėl saugos buvo tiekiamos tik „Maxima LT“ prekybos tinklui ir gamintojo firminei parduotuvei.

„Šiuo metu keliose „Norfos“ parduotuvėse yra tik nedideli kiekiai (apie 50 kg) „Biovelos“ šviežios mėsos. Visa kita „Biovelos“ produkcija (mėsos gaminiai), esanti „Norfos“ parduotuvių lentynose yra termiškai apdorota ir jokių įtarimų nekelia“, – tikino D. Ryliškis.

„Lidl Lietuva“ komunikacijos vadovas Valdas Lopeta pranešė, kad jo bendrovėje parduodamos mėsos kokybei skiriama itin daug dėmesio:

REKLAMA

„Todėl ne tik patys nuolat ją tikriname, bet ir bendraujame su nepriklausomais ekspertais iš pasaulinės analitinių tyrimų laboratorijos „Eurofins“. Be to, vitrinose mėsos nepardavinėjame, šviežios mėsos produktus pakuojame į kontroliuojamos atmosferos pakuotes. Taip supakuota produkcija yra apsaugota nuo pažeidimų, prisilietimų, sąlyčio su oru ir bakterijų transportavimo bei laikymo prekybos vietoje metu. Be to, į kontroliuojamos atmosferos pakuotes supakuota vos išpjaustyta mėsa ilgiau išlieka šviežia.

„Biovela“ teikia mums tik keturis šviežios mėsos produktus, jie sudaro labai nedidelę asortimento dalį. Sužinoję apie situaciją, nedelsiant kreipėmės į tiekėją ir gavome raštišką patvirtinimą, kad „Lidl“ teikiama produkcija yra saugi ir atitinka visus kokybinius reikalavimus. Taip pat ir patys nedelsiant inicijavome papildomus šios produkcijos kokybės tikrinimus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė informavo, kad šiuo metu „Rimi“ neprekiauja šviežia „Biovelos“ tiekiama kiauliena: 

„Tinkle pirkėjai gali rasti kitos šios įmonės produkcijos, pavyzdžiui, termiškai apdorotų mėsos gaminių. Siekdama užtikrinti aukštą šviežios mėsos kokybę ir saugumą, įmonė turi griežtą savikontrolės sistemą – sistemingai atlieka laboratorinius tyrimus, vidinius patikrinimus.“

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė pranešė, kad didžiąją dalį šviežios mėsos prekybos tinklas „Iki“ perka iš kito tiekėjo. 

„Biovela Group“ šviežios mėsos produktais prekiaujama tik 24 mūsų tinklo parduotuvėse (iš viso prekybos tinkle veikia 228 parduotuvės). Šioms parduotuvėms mėsos perdirbimo įmonė tiekia tokius kiaulienos produktus kaip šonkaulius, kumpį, nugarinę, mentę, šoninę, sprandinę, karką.     „Pasirodžius įtarimams dėl galimos produkcijos taršos iš karto susisiekėme su „Biovela Group“ atstovais ir buvome patikinti, kad mūsų prekybos tinklui nebuvo pristatyta produkcija iš galimai užterštos partijos.   Atidžiai stebime situaciją, bendraujame su tiekėju, taip pat savo ruožtu vykdome vidinę produktų kokybės kontrolę, nes mūsų parduotuvėse parduodamos produkcijos kokybė yra pagrindinis mūsų prioritetas“, – komentavo I. Baltrušaitienė.

REKLAMA

Išėmė sprandinę ir kumpį

Primename, kad kilus įtarimams dėl dalies mėsos kokybės, vasario 7 d. prekyba „Maximose“ buvo sustabdyta šviežia mėsa ir marinuotų produktais.

„Maximos“ Komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė informavo, kad bendrovė nuolat atliekama nepriklausomus tyrimus. 

„Atliekant vienus iš tokių savikontrolės tyrimų, buvo rasta mikrobiologinė tarša „Biovelos“ kiaulienos sprandinėje ir kumpyje. Savo klientams tiekiame tik aukštos kokybės produkciją, todėl kilus įtarimams dėl mėsos kokybės, penktadienį sustabdėme šviežios mėsos ir marinuotų produktų prekybą savo tinkle. Apie situaciją informavome Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą“, – šeštadienį pranešime žiniasklaidai informavo bendrovė.

REKLAMA

Prekyba šeštadienį buvo atnaujinta paprašius kitų tiekėjų padidinti produkcijos tiekimą.

Tą pačią dieną „Biovela Group“ pranešė, kad ėmėsi visų priemonių vartotojų saugumui užtikrinti, o mikrobiologine tarša įtartos produkcijos partijų rinkoje esą nėra.

„Norime pabrėžti, kad tyrimai dėl minimos produkcijos šiuo metu dar nėra patvirtinti nei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, mūsų kokybės specialistų. Nepaisant to, abi įmonės nedelsiant ėmėsi visų reikalingų veiksmų vartotojų saugumui užtikrinti ir šių partijų produkcijos rinkoje nebėra“, – šeštadienį išplatintame pranešime cituotas „Biovela Group“ direktorius Audrius Kantauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip informuoja VMVT, salmonelės, kuriomis galimai buvo apkrėsta mėsa, – tai bakterijos, galinčios sukelti ūmią žarnyno infekciją salmoneliozę.

Šių bakterijų gausu natūralioje mūsų gyvenamojoje aplinkoje, jos ypač greitai dauginasi netinkamoje temperatūroje laikomoje arba nehigieniškai tvarkomoje mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose ar pieno produktuose ir iš jų pagamintuose patiekaluose. Šios bakterijos yra jautrios karščiui ir 70 C temperatūroje žūsta per keletą minučių, todėl norint išvengti apsinuodijimo maistu pavojaus gyvūninius produktus rekomenduojama tinkamai termiškai apdoroti

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų