REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

17-ąjį kartą Palangoje vysta stintų šventė. Tiesa, meškeriotojams Baltijos jūra šių žuvų pagaili – trisdešimt meškeriojimo varžybų komandų pagavo vis tris stintas. Vis dėlto, gatvės prekeivių kepsninėse čirška šimtai šių žuvelių, o jų pardavėjai už 5 stintas prašo nuo 4 iki 7 eurų.

17-ąjį kartą Palangoje vysta stintų šventė. Tiesa, meškeriotojams Baltijos jūra šių žuvų pagaili – trisdešimt meškeriojimo varžybų komandų pagavo vis tris stintas. Vis dėlto, gatvės prekeivių kepsninėse čirška šimtai šių žuvelių, o jų pardavėjai už 5 stintas prašo nuo 4 iki 7 eurų.

REKLAMA

Šį savaitgalį Palanga kvepia šviežiais agurkais. Jau 17-tąjį kartą vyksta tradicinė kasmetinė stintų šventė. Nuo ankstyvo šeštadienio ryto meškeres surėmę stintų meškeriojimo varžybų dalyviai. Tačiau stintos nekimba nors tu ką, tik plekšnės – skundžiasi meškeriotojai. Matyt, kaltas vėjas, sako.

„Šiaip vieną plekšnelę pagavom. Nedidukę. Ir viskas Nuo 9 žvejojam, varžybos prasidėjo“.

„Jinai čia nesiburiuoja, nes jai reikia, kad atitvarai būtų, nes prie sienų deda. O čia atvira vieta. Vakar Klaipėdoj gerai, o čia dvi plekšnės ir tiek“.

REKLAMA
REKLAMA

Tokius žvejų teiginius patvirtina ir varžybų rezultatai. 30 dalyvių komandų sugavo tik tris stintas. Tad nugalėtojais teisėjai paskelbė dviejų brolių komandą, kurie ištraukė dvi stintas. Tiesa, iš viso jie sumeškeriojo pustrečio kilogramo žuvies, nes varžybų rezultatams svarbus bendras sugautas kiekis. Už stintas skiriami tik papildomi balai. Tiesa, prizus gavo ir jauniausioji, penkiametė meškeriotoja, ir vyriausias varžybų dalyvis Jonas, kuriam 83-eji. Sako, didžiausias gyvenimo laimikis jam lydeka.

REKLAMA

„Spinigų nebuvo, tai blizgę pririšęs ranka mesdavau. Tai tokio didumo, kad su dviračiu važiavau už žiaunų paėmęs, buvo iki žemės. 12 kilogramų koks“, – pasakoja vyriausias varžybų dalyvis Jonas.

„Pernai buvom jauniausi, šiemet irgi jauniausi. Patiko labai“, – patikina jauniausia varžybų dalyvė Liepa.

Tačiau nors šiandien Baltija meškeriotojams stintų pagailėjo, prekybininkai jų turi į valias ir praeivius vilioja gardžiu kepamos žuvies kvapu. O organizatoriai džiaugiasi svečių gausa.

„Mes džiaugiamės, kad ir užsieniečiai atvažiuoja. Ne tik kaip svečiai atvažiuoja, bet ir kultūros dalį pateikia. Ir iš Ukrainos, iš Baltarusijos, didelis latvių būrys ir iš Rusijos atvažiuoja“, – kalbėjo šventės organizatorius Nerijus Stasiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau stintų kainos šiais metais lankytojus nustebino. Vidutiniškai viena kepta žuvelė kainavo eurą. Už 5 stintas prekybininkai prašė nuo 4 iki 7 eurų. Tiesa, šių žuvelių kainos nepakito nuo 2017-ųjų. O štai 2013-aisiais viena stinta pirkėjui atsiėjo du litus. Tai yra beveik 60 euro centų, o porcija iš penkių – 10 litų – tai yra beveik 3 eurus.

„Kainos tos pačios kaip pernai, tikrai. Kaip buvo 5 eurai 5 stintos, taip ir liko“.

„Palyginus nuo parduotuvių ne daug skiriasi. Skumbrė šalto rūkymo 7 eurai, stinta 10 eurų kilogramas“.

„Stintų šiais metais kainos pakankamai mažos, stintų šiais metais tikrai yra daug“.

Nusipirkti ir paragauti stintų svečiai į Palangą suvažiavo iš visos Lietuvos. Žmonės šventėje tokios geros nuotaikos, kad net stintų kainos jų negąsdina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pirmą kartą esame, iš Vilniaus atvažiavome, norime paragauti stintų. Bet pirma norime iki jūros nueiti, o pareidami paragauti stintų“, – pasakoja šventės dalyviai.

„Ragavom tik ką, skanios kaip visada. O kaina normalia kaip šiais laikais. Atvažiavom iš Lazdijų rajono“, – skoniu nesiskundė lazdijiškiai.

 „Mes iš Kaliningrado. Pirmą kartą atvažiavome įvertinti jūsų šventę. Jau paragavom stintų, skanios“, – kalbėjo turistai.

Tiesa, ne visiems šventės dalyviams rūpi tik stintos. Štai, būrys narsuolių atbėga Baltijos pakrante ir karingai surikę neria į bangas.

„Svajonė išsipildė, pirmą kartą norėjau išbandyti, išbandžiau. Visai nieko, normaliai“.

„Puiku, gera šilta. Nešalta nė kiek“.

Keturių laipsnių jūroje išsimaudė rekordiškai daug – beveik pustrečio šimto sveikuolių. Tiesa, kai kuriems vieno karto bangose neužtenka. Kai kas į Baltijos jūra bėga vėl ir patenkinti taškosi bangose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų