REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienos 16-metės pasisakymai savo „Instagram“ paskyroje apie tai, kad islamas – „neapykantos religija“, Prancūzijoje sukėlė aršias diskusijas apie žodžio laisvę ir religinių jausmų įžeidimus. Pati paauglė sulaukė grasinimų, ją dabar saugo policija.

Vienos 16-metės pasisakymai savo „Instagram“ paskyroje apie tai, kad islamas – „neapykantos religija“, Prancūzijoje sukėlė aršias diskusijas apie žodžio laisvę ir religinių jausmų įžeidimus. Pati paauglė sulaukė grasinimų, ją dabar saugo policija.

REKLAMA

Istorija prasidėjo sausio 18-ąją, kuomet mergina vardu Mila savo „Instagram“ paskyroje papasakojo apie apie seksualinius pasirinkimus. Transliacijos metu vienas iš lankytojų – jaunas musulmonas – pavadino ją „purvina lesbiete“.

Atsakydama į tai Mila paviešino dar vieną vaizdo įrašą, kuriame papasakojo apie savo neapykantą tikėjimui ir Koraną pavadino „neapykantos religija“. Ji taip pat nevengė ir aštresnių pasisakymų, rašoma BBC.

„Aš ne rasistė. Negali būti rasistu religijos atžvilgiu. Aš pasakiau, ką galvoju, ir jūs nepriversite manęs savo žodžių atsiimti atgal“, – pareiškė ji vėliau viename iš įrašų.

REKLAMA
REKLAMA

Po to Mila sulaukė milžiniškos kritikos ir neapykantos bangos. Kai kurie instagrameriai grasino ją nužudyti, o merginos asmeniniai duomenys buvo paviešinti internete. Baimindamasi dėl savo saugumo, Mila nustojo vaikščioti į mokyklą. Ji taip pat panaikino savo „Instagram“ paskyrą. 

REKLAMA

Interviu metu vietos televizijai mergina pareiškė, kad jos gyvenimas „akivaizdžiai dabar yra laikinai sustabdytas“ ir paaiškino savo sprendimą neiti į mokyklą tuo, kad ją ten laisvai galėtų „apipilti rūgštimi, sumušti, išrengti nuogai arba palaidoti gyvą“. 

Prancūzijos musulmonų tarybos pirmininkas Mohammedas Moussaoui pareiškė, kad ką bebūtų pasakiusi Mila, niekas nepateisina grasinimų nužudyti. 

Savo interviu televizijos laidoje metu Mila atsiprašė tų, kurie „taikiai“ praktikuoja savo religiją, ir pareiškė, kad gailisi savo žodžių „grubumo“ ir to, kaip jie išplito internete. Tačiau savo pasisakymų prasmės ji nesiruošia atsisakyti: „Taip, aš norėjau kalbėti šventvagiškai. Aš absoliučiai nesigailiu to, ką pasakiau. Aš iš tiesų taip manau“, – pareiškė ji.

REKLAMA
REKLAMA

https://twitter.com/Qofficiel/status/1224418961649029120?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1224418961649029120&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fnews%2Fworld-europe-51369960

Policija pradėjo iškart du tyrimus: vienas yra pačios Milos atžvilgiu – norima išsiaiškinti, ar jos žodžiuose nėra neapykantos skatinimo požymių, o antras – prieš tuos, kurie jai grasino. Pirmasis tyrimas jau baigtas: teisėsaugininkai nusprendė, kad mergina išsakė savo asmeninę nuomonę apie religiją ir nieko asmeniškai neįžeidė. 

Jau antradienį Prancūzijos vidaus reikalų ministras Christophe Castaner, kalbėdamas parlamente, pareiškė, kad Milą ir jos šeimą dabar saugo policija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ginčai dėl žodžio laisvės

Prancūzijos švietimo ministras Jean-Michelis Blanqueras pareiškė, kad valdžia imasi priemonių, padėsiančių sugrąžinti Milą į mokyklą ir „į normalų gyvenimą“. 

Šis incidentas sukėlė aršias diskusijas apie žodžio laisvę, šioje tradiciškai vienoje pasaulietiškiausių tradicijų pasaulyje šalyje. 

Internete išsyk išplito #JeSuisMila (Aš esu Mila) ir #JeNeSuisPasMila (Aš – ne Mila) žymės. 

Teisingumo ministrė Nicole Belloubet grasinimus pavadino „nepriimtinais“ tačiau pridūrė, kad tikinčiųjų jausmų įžeidimas – tai žodžio laisvės principo pažeidimas. Tačiau toks jos pareiškimas susilaukė ir kitų politikų nepritarimo. Senatorė Laurence Rossignol priminė, kad Prancūzijoje yra draudžiama įžeidinėti vienos ar kitos religijos atstovus, tačiau leidžiama įžeisti religiją ir jos simbolius. N. Belloubet vėliau prisipažino, kad „išsireiškė nevykusiai“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų