REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmonių plaučiai turi beveik stebuklingą gebėjimą gydyti kancerogenines mutacijas, kurias sukelia rūkymas, pareiškė mokslininkai. Tačiau tik tuo atveju, jeigu kartą ir visiems laikams mesite rūkyti. 

Žmonių plaučiai turi beveik stebuklingą gebėjimą gydyti kancerogenines mutacijas, kurias sukelia rūkymas, pareiškė mokslininkai. Tačiau tik tuo atveju, jeigu kartą ir visiems laikams mesite rūkyti. 

REKLAMA

Mutacijos, kurios vėliau sukelia plaučių vėžį, buvo laikomos nekintančiomis, visam laikui išliekančios net ir buvusiems rūkaliams, į rankas nebeimantiems cigarečių. 

Tačiau „Nature“ žurnale publikuoti tyrimo rezultatai liudija, kad tos ląstelės (net jeigu jų nėra daug), kurios liko nepažeistos, geba pamažu atstatyti plaučius, rašoma BBC. Šis netikėtas rezultatas buvo pastebėtas net ir pas tuos pacientus, kurie, prieš mesdami rūkyti, surūkydavo po pakelį cigarečių per dieną 40 metų. 

Tabake esantys cheminiai elementai griauna plaučių ląstelių DNR, šios ilgainiui mutuoja, lėtai paversdamos jas iš sveikų į kancerogenines. Tyrimas parodė, kad šis procesas vyksta rūkaliaus plaučiuose dar iki vėžio atsiradimo. 

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis ląstelių, paimtų tyrimams iš rūkalių kvėpavimo takų, mutavo dėl tabako poveikio. Tokiose ląstelėse buvo aptikta iki 10 tūkst. genetinių pakitimų. „Tai kaip sulėtinto veikimo bombos, laukiančios kito smūgio, kad pradėtų vystytis vėžys“, – BBC cituojama gydytoja Kate Gowers. Tačiau nedidelė ląstelių dalis lieka nepažeista.

REKLAMA

Mokslas kol kas negali paaiškinti, kokiu būdu šios ląstelės išvengia genetinių pakitimų, kuriuos sukelia rūkymas. Mokslininkai tvirtina, kad „toks jausmas, kad jos tūno tarsi bunkeryje nuo branduolinio ginklo“.

Tačiau, kuomet rūkalius atsisako rūkymo, būtent šios ląstelės pradeda augti ir keisti pažeistas ląsteles plaučiuose. 

Pas atsisakiusius rūkymo iki 40 proc. ląstelių plaučiuose gali atrodyti lygiai taip pat, kaip ir pas žmones, kurie niekuomet nerūkė. „Mes buvome visiškai nepasirengę šiam atradimui“, – prisipažino kitas tyrime dalyvavęs mokslininkas Peteris Campbellas. 

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, plaučiuose kažkokiu neaiškiu būdu išlieka tam tikras ląstelių kiekis, kurios kažkokiu stebuklingu būdu atstato kvėpavimo takus. „Nuostabūs pavyzdžiai yra tie pacientai, kurie mesdavo rūkyti po 40 metų rūkymo, ir jiems prasidėdavo nepažeistų ląstelių regeneracija“, – stebėjosi mokslininkas. 

Geras stimulas mesti

Mokslininkams dar reikės laiko, kad suprastų, kokiu mastu rūkalių plaučiai atsistato. Tyrimo metu buvo stebimi tik kvėpavimo takai, plaučių alveolės – mikroskopinės plaučių struktūros, kurios dalyvauja organizmo deguonies įsisavinimo procese – nebuvo tiriamos. 

Pasak šio tyrimo autorių, žmonės, kurie meta rūkyti, jau nuo pirmosios dienos be tabako mažina riziką susirgti plaučių vėžiu. Anksčiau tai tai buvo aiškinama tik tuo, kad metęs rūkyti asmuo sustabdo „piktųjų“ ląstelių dauginimąsi.

„Ši idėja iš tiesų motyvuoja: rūkyti metę žmonės gauna dvigubą naudą – jie neleidžia toliau griauti savo plaučių ląsteles ir leidžia savo plaučiams sumažinti žala sveikųjų ląstelių dėka“, – cituojama „Cancer Research UK“ gydytoja Rachel Orritt. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų