REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio sveikatos paskelbė pasaulinę ekstremalią situaciją dėl koronaviruso ir paragino šalis ruoštis galimai tarptautinei krizei. Vidaus reikalų ministerija ėmėsi visų būtinų veiksmų, reikalingų pasirengti galimam šio virusio pasireiškimui. Galimam viruso pasireiškimui Panevėžyje taip pat ruošiamasi.

Pasaulio sveikatos paskelbė pasaulinę ekstremalią situaciją dėl koronaviruso ir paragino šalis ruoštis galimai tarptautinei krizei. Vidaus reikalų ministerija ėmėsi visų būtinų veiksmų, reikalingų pasirengti galimam šio virusio pasireiškimui. Galimam viruso pasireiškimui Panevėžyje taip pat ruošiamasi.

REKLAMA

Respublikinė Panevėžio ligoninė apsirūpino apsauginiais kostiumais, dezinfekcinėmis medžiagomis ir kitomis priemonėmis.

Viruso pranašai Kaune

Lietuvoje iš trijų tirtų koronaviruso mėginių visi trys yra neigiami, sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

„Preliminariais duomenimis, visų trijų mėginių atsakymai yra neigiami, tačiau oficialūs tyrimų protokolai bus pirmadienį“, – BNS šeštadienio vakarą patvirtino R. Lingienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas patvirtino, kad Kauno klinikinėje ligoninėje nuo ketvirtadienio vakaro izoliuotas pacientas šiuo virusu neužsikrėtęs.

Ligoninė šeštadienį pranešė, kad vyras jaučiasi gerai, jokių ligos simptomų nėra, tačiau laukiama koronaviruso mėginio rezultatų iš Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos.

REKLAMA

Ketvirtadienį nuogąstaudamas dėl koronaviruso į Kauno klinikinę ligoninę kreipėsi sunegalavęs vyras. Jis pajuto peršalimo simptomus, o prieš tai Vokietijoje bendravo su kinų tautybės asmenimis.

Klinika ruošiasi

Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų klinika rimtai ruošiasi kovai su koronavirusu. Gydymo įstaiga apsirūpino apsauginiais kostiumais, dezinfekcinėmis medžiagomis ir priemonėmis.

Be to, pertvarkytas klinikos priimamasis, kad sunegalavę asmenys būtų izoliuoti nuo kitų Infekcinės klinikos ligonių.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų klinikos vedėjas Eugenijus Preidis naujienų portalui JP aiškino, kad pirmiausia asmenys, pajutę simptomus, panašius į koronaviruso, skambintų trumpuoju numeriu 112.

„Ypatingai stebėti savo organizmą reikia tiems asmenims, kuriems teko bendrauti su kinų tautybės asmenimis arba neseniai atvykusiais iš Kinijos ir kitų šalių, kuriose registruojami šios ligos protrūkiai. Paskambinus, reikia laukti, kol atvyks Greitosios medicinos pagalbos medikai. Jie pacientą nuveš į Infekcinių ligų kliniką. Kol pacientas vežamas, klinikos medikai pasiruošia, apsirengia apsauginiais kostiumais ir pacientas guldomas į izoliatorių. Jei paciento būklė sunki, jis iškart hospitalizuojamas, o klinikos durys iš vidaus užklijuojamos“, – pristatė eigą klinikos vedėjas E. Preidis ir teigė, kad labai svarbu, jog pacientas nevažiuotų į gydymo įstaigą pats.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išlikti budriems

Infekcinės klinikos vedėjas E. Preidis tvirtino, kad priešepideminės priemonės taikomos norint neišgąsdinti žmones.

„Tai budrumas. Visada reikia išlikti budriems. Be to, PSO paskelbė pasaulinę ekstremalią situaciją dėl koronaviruso ir paragino šalis ruoštis galimai tarptautinei krizei. Pradžioje buvo keletas atvejų, bet pastaruoju metu jie proporcingai didėja – iš Kinijos persimetė į kitas šalys. Jau ir Europoje nustatyti atskiri atvejai. Apsisaugoti visada reikia, nors kol kas ta bėda nėra tokia, kad reikėtų baimintis“, – teigė medikas.

Kitokia atmaina

Medicinos įstaigos vadovas teigė, kad koronavirusas žinomas nuo 1960 metų ir prisiminė 2002 metais kilusią SŪRS epidemiją, kuri visame pasaulyje nusinešė maždaug 800 gyvybių.

REKLAMA

„Ligą sukelia koronavirusai, bet atmaina kitokia. Gerai, kad kai PSO paskelbė ekstremalią padėtį ir į kovą įsijungė visos pasaulio valstybės. Bus atliekami laborotoriniai tyrimai, kad Kinija neliktų viena kovoti su koronavirusu. Problemą spręs ir Europos, ir Amerikos, ir Azijos žemynų valstybės. Todėl nemanau, kad mes gąsdiname, mes perspėjame, kad būtume budrūs“, – aiškino E. Preidis.

Atnaujino apsaugines priemones

Pasak Infekcinės klinikos vedėjo, įstaiga apsauginių priemonių turėjo, bet jas turėjo atnaujinti.

„Jei epidemija plistų, turime turėti daugiau apsaugos priemonių. Ir net tik priemonių, bet ir paruošti gydymo įstaigą didelės rizikos atveju. Dabar turime apie šimtą apsauginių kostiumų komplektųs ir parengtas hospitalizacijai klinikos palatas“, – pristatė apsaugos priemones medikas E. Preidis.

REKLAMA

Atliko tyrimus

Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinės klinikos infekcinių ligų suaugusių skyriaus vedėja-infekcinių ligų gydytoja Violeta Dambrauskienė pasakojo, kad Panevėžyje jau buvo atliktas tyrimas, grįžusiems iš Tailando miestiečiams.

„Grįžo žmonės iš Tailando per Rygos oro uostą. Sukarščiavo po paros: kosėjo, čiaudėjo, skaudėjo gerkles. Kreipėsi į mus. Padarėme viską, kaip priklauso. Mums buvo kaip pamoka. Paėmėme tyrimus, kurie leidžia nustatyti, atmesti vienas ar kitas, panašiai pasireiškiančias infekcijas. Testas atliekamas greitai ir rezultatai parodė, kad tai nėra koronavirusas“, – pasakojo medikė.

Perkamiausia prekė

Panevėžyje kovai su koronavirusu ruošiasi ne tik Panevėžio ligoninės Infekcinė klinika. Panevėžiečiai iš vaistinių šluoja medicinines kaukes ir dezinfekcinius skysčius. Tai patvirtino ir Respublikos gatvėje esančios vaistinės darbuotoja Reda Fokienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Medicininių kaukių perka visada, bet itin jų pirkimas suintensyvėjo pradėjus skelbti informaciją apie koronavirusą. Nors virusas plinta Kinijoje, panevėžiečiai graibsto medicinines kaukes. Pirkti kaukes pradėjo dar gruodžio mėnesį, nors dar nebuvo kalbėta apie virusą. Tada pirko jas apsaugai nuo infekcinių ligų, peršalimų. Dabar, kai pranešė apie koronavirusą, vaistinės privalo turėti ne tik medicinines kaukes, bet ir dezinfekcines medžiagas. Medicininės kaukės šiuo metu – paklausiausia prekė“, – pasakojo vaistininkė.

Nustatytas Kinijoje

Koronaviruso pradžia nustatyta Kinijoje, Uhano mieste. Jis staigia išplito ne tik po Kiniją, bet jau registruojamas ir kitose Azijos, Europos šalyse, JAV.

REKLAMA

Nuo viruso mirė daugiau kaip 250 žmonių, o bendras patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičius beveik pasiekė 12 000.

Užsikrėtusiųjų šiuo virusu simptomai – panašūs. Vargina karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas – požymiai panašūs pneumonijai (plaučių uždegimui) priskiriamiems bruožams. Įtariama, kad virusas pavojingiausias mažiems vaikams, vyresnio amžiaus ar turintiems sveikatos problemų asmenims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų