REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyvosios gamtos inspektoriams pakaunėje įkliuvo itin žiauriai kilpomis laukinius gyvūnus gaudęs brakonierius. Aptikti ir vielos spąstuose įstrigę ir jau nusikankinę stirninai.

Gyvosios gamtos inspektoriams pakaunėje įkliuvo itin žiauriai kilpomis laukinius gyvūnus gaudęs brakonierius. Aptikti ir vielos spąstuose įstrigę ir jau nusikankinę stirninai.

REKLAMA

Kraupus vaizdas atsiveria prieš gyvosios gamtos inspektorių akis, kai šie gavę žinių apie kilpomis gaudomus žvėris atskuba į pakaunę, netoli Zapyškio. Štai tarp vielų įsipainiojęs guli jau nebegyvas suaugęs stirninas, o tolėliau įstrigęs ir dar vienas nusikankinęs nelaimėlis.

Medžioti gyvūnus kilpomis griežtai draudžiama, tai vienas žiauriausių būdų. O metalinių kilpų čia, Skirpstaujos upelio šlaituose, priraizgyta bemaž dvidešimt.

Pasak specialistų, gaudyti įvairūs žvėreliai – kilpos ir ant žemės, ir tarp medžių.

„Radom pastatytą ne vieną kilpą, metalinę. Jos buvo statomos ant žvėrių migracijos takų su tikslu sugauti žvėris. Kilpų buvo įvairių – tiek smulkiai faunai: kiškiams, lapėm, tiek didesniems – stirnoms, šernams gal elniams. Taip pat rasti dveji spąstai galūniniai, kuriuos naudoti draudžiama, prie bebrų užtvankos“, – sako gyvosios gamtos inspekcijos specialistas Tomas Kantaravičius.

REKLAMA
REKLAMA

Gamtosaugininkai pastatė ir vaizdo stebėjimo kameras, ir ne vieną pasalą čia surengė, bet brakonierius ilgą laiką nesirodė.

„Kaip įtariam, tai jis neidavo pro pačias kilpas, bet iš tolo ir pažiūrėdavo ar kas įkliuvę ar ne“, – pasakoja T. Kantaravičius.

REKLAMA

Tykodami pasaloje, išvydo susirinkti grobio skubantį brakonierių. Tačiau šis paspruko nuo aplinkosaugininkų. Atpažinę galimą niekdarį, specialistai į jo kiemą Dievogalos kaime užsuko jau su policijos pareigūnais.

„Policijos pareigūnai savo ruožtu taip pat atliko lygiagrečiai tyrimą, kurio metu nustatė, kad asmuo namuose turėjo kontrabandinių cigarečių“, – teigia gyvosios gamtos inspekcijos viršininkas Darius Jurevičius.

Aplinkosaugininkai ūkyje aptiko dar 20 kilpų – ir naujų, ir jau iš parūdijusios vielos susuktų. Apžiūrėję kiemą, maiše rado ir nemalonų kvapą jau skleidžiančios mėsos, įtariama, kad tai gal anksčiau sugautų laukinių gyvūnų likučiai.

REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjo, kad šis Dievogalos kaimo gyventojas nei Dievo, nei gamtos sergėtojų nebijo jau seniai- taip žiauriai gyvūnus vyras gaudo ne vienerius metus. Baudų piktybiškai nemoka. Nevengia jis ir taurelės, tad įsišventęs dažnai grobį visai užmiršta.

„Pagavęs tuos žvėris jis dažnai jų neparsineša namo, o tiesiog supūdo miške, nes velnio lašai, matyt, yra skanesni“, – kalbėjo D. Jurevičius.

Pasak specialistų, vietiniai gyventojai iš brakonieriaus siūlomos šviežios mėsos vis dažniau neperka, o Kauno medžiotojų klubo „Žiemkelis“ medžiotojai ne tik patys kilpas vis šiame miške surenka, bet ir apie draudžiamus pavojingus radinius informuoja specialistus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esam dėkingi Zapyškio bendruomenei. Patys žmonės praneša mums, kai tas asmuo bando parduoti žvėrieną, žmonės stengiasi netoleruoti tokių veiksmų. O ir patys medžiotojai aktyviai eina nurinkinėja tas kilpas, stato savo kameras, stebi“, – sako T. Kantaravičius.

Vyrui už taip žiauriai sugautus stirninus gresia bauda iki 1600. Dar teks atlyginti ir beveik pustrečio tūkstančio eurų žalą gamtai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų