REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai suvalgo beveik dvigubai daugiau nei reikėtų druskos ir riebalų, smarkiai daugiau nei sveika sušlamščia cukraus, teigia medikai. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga giria maisto gamintojus, kurie bent dalį produktų ryžtasi gaminti šiek tiek sveikiau. Tačiau ir šie pripažįsta, kad darydami gaminius sveikesnius rizikuoja, mat nesveikus lietuvių valgymo įpročius pakeisti sunku.

Lietuviai suvalgo beveik dvigubai daugiau nei reikėtų druskos ir riebalų, smarkiai daugiau nei sveika sušlamščia cukraus, teigia medikai. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga giria maisto gamintojus, kurie bent dalį produktų ryžtasi gaminti šiek tiek sveikiau. Tačiau ir šie pripažįsta, kad darydami gaminius sveikesnius rizikuoja, mat nesveikus lietuvių valgymo įpročius pakeisti sunku.

REKLAMA

Ministras A. Veryga ir medikai ragina tautiečius valgyti kuo mažiau cukraus, druskos ir riebalų. Tačiau dažnas lietuvis numoja ranka į tokius raginimus:

„Lieso ne, esu girdėjusi ir skaičiusi, kad liesi produktai yra chemiškai nukenksminti nuo riebalų. Aš perku natūralų, nes jis riebus. Galvoju, tai natūralus karvės pienas.“

„Nežiūriu, ne. Perku ir viskas, su cukrum.“

„Renkuosi sveikesnį maistą, gyvenimo būdą. Kad geriau atrodyčiau ir jausčiausi.“

Net saldainių gamintojai pripažįsta, kad nepaisant visų raginimų valgyti mažiau cukraus, saldumynų pardavimai Lietuvoje auga.

REKLAMA
REKLAMA

„Šokoladiniai batonėliai, saldumynų kategorija Lietuvoje auga. Pakalbėkime, kas keičiasi pačiuose produktuose, siūlome alternatyvų, keičiame produktų receptūras, neturime tikėtis, kad vartotojai staiga pakeis įpročius“, – sako „Nestle“ saldumynų verslo vadovė Vilma Kapočienė.

REKLAMA

A. Veryga praėjusią savaitę fotografavosi su būriu verslininkų, kurie stengiasi įtikti ministro raginimams bei sveikiau norintiems maitintis gyventojams ir siūlo naujų mažiau cukraus, druskos ir riebalų turinčių produktų. Štai net viena didžiausių bandelių gamintojų šalyje demonstruoja savo naujausią produktą, į kurį įdėjo dešimtadaliu mažiau cukraus, tačiau kad nenuviltų smaližių pirkėjų stengėsi pagaminti tokį pat saldų ir išvaizdų.

„Kaip tai pavyksta? Nėra lengva. Išimti cukrų, druską, sumažinti riebalų, bandelė nebus tokia, kokią matote. Tai ilgo technologų darbo, konsultacijų su mokslininkais, ieškojimo alternatyvių, sveikesnių žaliavų rezultatas. Cukrų, kurį išimame, dalį pakeičiame sveikesnėmis skaidulinėmis medžiagomis. Nevardinsiu, kokiomis, nes įmonė turi savo paslapčių“, – pasakoja „Mantinga“ komercijos direktorė Laimutė Žemaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Visas būrys maisto gamintojų su ministru pasirašo susitarimą, kuriame įsipareigoja į kai kuriuos savo produktus dėti mažiau riebalų, druskos ir cukraus. Ministras viliasi, kad tokia parodomoji akcija atkreips ir pirkėjų dėmesį į sveikesnius produktus.

„Nenorėkime rezultato per 1-2 metus, kalbame apie lėtines neinfekcines ligas, kurioms reikia ilgo laiko išsivystyti. Diabetas, nutukimas, onkologinės žarnyno ligos. Staigaus kritimo nesitikime. Bet jis tikrai bus“, – teigia ministras A. Veryga.

Įpratusiems prie pasaldinto, pasūdyto ir riebesnio maisto tautiečiams piršti sveikesnius produktus, anot gamintojų, labai rizikinga. Tad bijodami netekti klientų tą daro labai atsargiai ir pamažu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kalbant apie duonas, matome, kad auga segmentas, kuriame yra mažiau cukraus, daugiau skaidulų, visagrūdžių. Bet kiekiai Lietuvoje labai stipriai atsilieka nuo to, kas yra Skandinavijoje“, – kalbėjo „Vilniaus duona“ komercijos direktorius Artūras Kokoškinas.

„Druska reikalinga, vartotojas sako, taip yra skaniau. Galima pasiūlyti produktus be druskos, bet šiai dienai fokusuojamės į cukrų, o druskai su laiku ateis“, – sako Arimex“ direktorius Gražvydas Jukna.

Dar nedaug tautiečių atidžiai skaito produktų sudėtį ir renkasi tuos, kur nėra pridėtinių druskos, cukraus ar mažiau riebalų – patvirtina ir prekybininkai. Anot jų, pirkėjų apsisprendimą daugiausia lemia produkto natūralumas, skonis ir kaina.

REKLAMA

„Nėra drastiškas pasikeitimas, kad galėtum išimti iš kepyklos kategorijos visą cukrų ir vartotojas tą priimtų. Reikia laiko“, – pasakoja „Rimi“ kokybės vadovė Ana Čiudinienė.

„Lietuviai valgo riebią grietinę, 5 populiariausios – 30 proc. pienas perkamiausias 3,2 porc. riebumo. liesumas pieno produktuose neturi įtakos“, – teigia „Maxima“ atstovė Rima Aukštuolytė.

O ar besigiriantys mažesniu cukraus, druskos ir riebalų kiekiu savo produktuose gamintojai pirkėjų neapgaudinėja, turi tikrinti maisto ir veterinarijos tarnyba. Šios kontrolieriai tvirtina naujai į rinką tiekiamus produktus patikrinantys, bet vėliau, jei nėra skundų, patikrinimas gali būti ir tik po 5  ar daugiau metų. Tarnyba palieka patiems klientams pasikliauti skonio receptoriais, nors patikrinimai rodo, kad net dešimtadalis produktų vėliau nebeatitinka etiketėse nurodomos sudėties.

REKLAMA

„Jei įmonė priklauso padidintai rizikai, tikriname kartą per metus. Jei tikrinam duoną, gamybos įmonę, atsirenkam iki 10 produktų“, – kalbėjo maisto kontrolierė Aušra Išarienė.

Medikai skatina gamintojus mažinti druskos, cukraus ir riebalų kiekį maiste dėl to, kad lietuviai jų suvartoja daug daugiau nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija. Štai druskos ir riebalų valgome net 40 proc. per daug, sočiųjų riebalų 30 proc., o cukraus 20 proc. per daug.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų