REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl koronaviruso grėsmės Kaune izoliuotas vyras

Santaros klinikose stebėtas žmogus

Kauno klinikinės ligoninės atstovas Saulius Tvirbutas portalui tv3.lt patvirtino, kad ligoninėje specialioje palatoje šiuo metu izoliuotas vienassu kinų tautybės žmonėmis kontaktą turėjęs 28 metų amžiaus pacientas, kuris į medikus kreipėsi dar vėlų ketvirtadienio vakarą.

Kauno klinikinės ligoninės atstovas Saulius Tvirbutas portalui tv3.lt patvirtino, kad ligoninėje specialioje palatoje šiuo metu izoliuotas vienassu kinų tautybės žmonėmis kontaktą turėjęs 28 metų amžiaus pacientas, kuris į medikus kreipėsi dar vėlų ketvirtadienio vakarą.

REKLAMA

„Į mus naktį kreipėsi vyras, kuris lankėsi Vokietijoje ir sakė turėjęs kontaktą su kinų tautybės žmonėmis. Grįžus į Lietuvą jam pasireiškė nežymūs peršalimo simptomai, pasidarė neramu ir dėl viso pikto jis nusprendė kreiptis į medikus", – sakė jis.

Tačiau S. Tvirbutas tikino, kad pagal žinomus ligos rodiklius pacientui nėra požymių, kad jis sirgtų koronavirusu.

„Bet dėl viso pikto jis yra izoliuotas specialioje palatoje, kur naudojame specialias aprangas. Yra taikomos tokios priemonės kaip paprastai epidemijos metu. Paimtas mėginys, kol kas laukiame atsakymo iš Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos, kad būtume ramūs, jog ligos tikrai nėra ir vyras galėtų vykti namo. Pats pacientas jaučiasi gerai", – informavo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija portalui tv3.lt neoficialiai patvirtino, kad tyrimų rezultatų laukiama ir dėl galimo koronaviruso atvejo Vilniuje.

„Į Santaros klinikas kreipėsi pacientas, kuris buvo apžiūrėtas ir kelias valandas stebėtas, bet nesant epidemiologinių ir klinikinių kriterijų, paciento izoliavimo priemonės nebuvo taikytos ir jis buvo paleistas ambulatoriniam gydymui“, – komentavo Santaros klinikų Klinikinių tyrimų ir farmakologijos skyriaus vedėja gydytoja Edita Kazenaitė.

REKLAMA

„Šiuo atveju, kai kalbame apie vakar besikreipusį žmogų, net pacientu jo nereikėtų vadinti, mes jį stebėjome, ar jam atsiras kažkokių simptomų, kurie leistų galvoti apie kažkokias infekcijas“, – teigė Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo–skubiosios pagalbos skyriaus vedėjas Linas Svetikas. 

Kol kas Vilniuje izoliavimo priemonės niekam nebuvo taikomos.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad patvirtintų koronaviruso atvejų Lietuvoje šiuo metu nėra.

„Keletas mėginių yra tiriami, tačiau tik tam, kad visiškai paneigti galimą riziką – dedamos maksimalios viruso paplitimo Lietuvoje prevencijos pastangos. Kai kuriais atvejais, kai kreipiasi žmonės, net ir neatitinkantys visų sąlygų, gali būti tikrinami dėl infekcijos.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau nereikia pamiršti, kad šiuo metu Lietuvoje yra gripo sezonas, tad Kinijoje pastaruoju metu nesilankę ar neturėję kontaktų su šiuo virusu užsikrėtusiais asmenimis, dėl gripo simptomų turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių situacijų operacijų centras turi visą informaciją, ją valdo ir, esant pokyčių, svarbios informacijos, visa ji visuomenei ir bus pateikta“, – sako SAM spaudos tarnybos patarėja Gabrielė Banaitytė.

Paskelbtas ir netikras atvejis 

Penktadienį įsilaužus į naujienų portalą Kauno.diena.lt patalpinta melaginga žinia apie koronavirusu neva užsikrėtusį JAV karininką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra įsilaužimo atvejis į turinio valdymo sistemą. Kol kas sprendžiame, gilinamės, kokiu būdu tai įvyko“, – BNS sakė „Kauno dienos“ direktorius Tadas Širvinskas.

„Atvejis neeilinis. Bandymų esame tokių turėję panašių seniau, bet nėra buvę, kad kažkam pavyktų“, – sakė jis.

T. Širvinskas sakė, kad melagiena buvo matoma apie dešimt minučių, ji buvo pašalinta ir nepakilo iki pagrindinių pozicijų.

Melagingos žinios autoriumi buvo įvardyta BNS naujienų agentūra.  

Apie įvykį informuota Lietuvos kariuomenė, redakcija žada kreiptis ir į kitas valstybės institucijas.

Pasak T. Širvinsko, naujiena buvo parašyta gana tikroviškai, tačiau įtarimų sukėlė kai kurie neatitikimai.

REKLAMA

„Yra tam tikros stiliaus detalės ir šriftas skiriasi nuo kitų naujienų“, – sakė jis.

Tai ne pirmas kartas, kai įsilaužus į naujienų portalus Lietuvoje paskelbiamos melagingos žinios apie krašto apsaugos sistemą.

Pernai keliuose Lietuvos portaluose buvo paskelbtos melagingos žinios apie Lietuvoje vykstančias karines pratybas.

Lietuvos žvalgyba teigia, kad didžiausią grėsmę Lietuvos kibernetinei erdvei kelia Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnybos.

Taline į ligoninę išvežti du kinų turistai

Sausio 31-ąją į vieną iš Talino viešbučių buvo iškviesta greitosios pagalbos brigada, kuri į ligoninę pristatė du prastai pasijutusius turistus iš Kinijos. Kol kas nėra žinoma, ar jiems pasireiškė koronaviruso 2019-nCoV simptomai. 

REKLAMA

Viešbučio „Schlossle“ administracija pareiškė, kad šio atvejo nekomentuos. Sveikatos departamento atstovai taip pat pažymėjo, kad šiuo metu nėra reikalo įvedinėti viešbutyje karantino. Gyventojai raginami išlaikyti ramybę, nes šiuo metu nėra patvirtino, kad yra nors koks pagrindas įtarti koronavirusą pasirodžius Estijoje, rašoma „Postimees“. 

Taline viešėjusiems turistams pasireiškė koronaviruso 2019-nCoV simptomai, portale cituojama Sveikatos departamento Skubiosios pagalbos vadovė Martina Kadaja. „Turistai buvo pristatyti į ligoninę, kuri iš pradžių nustatys, ar yra pagrindo įtarti koronavirusą“, – cituojama departamento vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų